Žemľová knedľa
Žemľová knedľa

Žemľová knedľa bez prášku do pečiva

leuska1 - bez fotkyleuska1, 20. júna 2024
4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 ks staršia (alebo rožok)
250 ml
50 ml
1 ČL
2 ks
2-3 PL nasekaná




Postup

  1. 1

    Žemle pokrájame na kocky a vložíme do väčšej misy. V druhej nádobe rozšľaháme mlieko, olej, vajcia a petržlenovú vňať. Ochutíme soľou. Nalejeme na žemle a jemne premiešame.

  2. 2

    Do hrnca dáme variť vodu. Zarobenú masu vložíme do väčšieho mikroténového vrecka. Vyformujeme ho do tvaru valca. Vrecko musí byť dostatočne pevné. Uzavrieme ho a vložíme do vriacej vody. Varíme asi 25 minút.

  3. 3

    Po vybratí z vody necháme uzatvorené asi 1/2 hodiny postáť. Vrecko otvoríme, knedľu vyberieme a nakrájame na plátky.

Diskusia k receptu

chemik
Zajímavé použití oleje místo rozpuštěného másla, který vytvoří homogennější emulzi než rychle tuhnoucí rozpuštěné máslo. Ta se pak vsákne do pečiva snadněji a knedlík by se případně mohl vylehčit našlehaným sněhem z bílků. Ale to jen tak uvažuji bez odzkoušení :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia