Foto: sracz
Komu sa nelení, tomu sa zelení! To platí aj pre nedeľu, či iný „leháro“ odpočinkový deň. Stačí si ráno privstať (deň má síce 24 Zobraziť celý popisKomu sa nelení, tomu sa zelení! To platí aj pre nedeľu, či iný „leháro“ odpočinkový deň. Stačí si ráno privstať (deň má síce 24 hodín, keď si privstaneš, môže mať aj 25÷27), zavolať na pomoc dvoch „helfrov“ (svoju ľavú i pravú ruku) a s čerstvými, ešte teplými žemľami na stole, môžeš privítať svoju „ľúbenú najsamlepšejšiu“ k raňajšej káve! Pokiaľ si ich napečiete aj o niečo väčšie, môžete ich použiť na domáci „hamburger“ podľa vlastných chutí, možností, ale aj fantázie. Takto som ich urobil ja!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g |
|
21 g |
|
1 ČL |
|
120 - 150 ml |
|
120 - 150 ml |
|
1 PL |
|
2 - 3 PL čerstvo rozpustené |
|
2 PL |
|
Na posyp: | |
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
na dno porcelánovej misky som nasypal KL cukru, vrecúško (21 g) sušeného droždia, zalial „deckom“ vlažného mlieka (zvyšok mlieka som zmiešal s vlažnou vodou, ktorý budem potrebovať pri miesení), zamiešal, posypal troškou hladkej múky (stará dobrá ruská „Bábuška“) a nechal vykysnúť kvások. Priamo do „kysky“ som preosial hladkú múku s 2 PL sušeného kojeneckého mlieka a zarovnanou PL soli, pridal 3 PL rozpusteného (33´´ v mikrovlnke) masla a premiešal; asi po ¼ hodinke vzišiel kvások, pridal som ho do premiešanej zmesi a všetko dôkladne rukami s vlažnou mlečno_vodnou „emulziou“ zamiesil (dóóóbru ¼ hodinu), až sa cesto oddeľovalo od bokov „kysky“ aj od mojej ruky. Vypracované cesto som uložil do „kysky“ podsypanej troškou múky, dôkladne ju „zadekľoval“ a vložil do rúry vyhriatej na 35÷40 °C. Trvalo to maximálne 45´ a cesto takto zdvojnásobilo svoj objem a veko „kysky“ nadzdvihlo
-
2
vyklopil som ho na jemne pomúčenú dosku, dlaňami porozťajoval do oválu na 12÷15 mm hrúbku
-
3
poskladal na tzv. obálku (z hora do stredu, z dola hore k zarovnanému kraju, z prava do stredu, z ľava doprava k zarovnanému kraju) a nechal ešte 15÷20´podkysnúť
-
4
rúru som nechal vyhriať na 180 °C (360 °F); vy aj pod_kysnuté cesto som vytvaroval do valca a pokrájal ho na 10 ks
-
5
z každej časti som vymodeloval „buľku“
-
6
a oložil ju na pekáč vystriekaný olejovo_múčnym „spreyom“; jednotlivé budúce žemle som posypal celým makom, hrubou morskou soľou, alebo sezamovými semienkami; naloženú „tepšu“ som na 30÷35´ vložil do vyhriatej rúry, s vriacou vodou v kovovej miske pod roštom; samozrejme, že cez okienko som „dikcheloval“ zmenu farby žemlí,
-
7
ktoré som po upečení nechal krátko vychladnúť na mriežke. Starostlivosť sa mi vyplatila, voňavé žemle, so zlatohnedou farbou, boli chutné, pórovité a ich kôrka nám pod zubami príjemne praskala. Ešte poznámka na záver. Prípravu cesta a jeho miesenie, s následovným tvarovaním žemlí (ale aj rohlíkov, či iného pečiva a chlebíka), vrelo odporúčam všetkým príslušníkom „silnejšieho pohlavia“. Názorne pripomína „výcvik na trenažéri“ pre prípravu o starostlivú opateru jednotlivých častí ženského nežného tela. No ale aj reakcia Vašej obdivovateľky stojí za tú trošku námahy. V recepte som okrem vlastných skúseností využil aj výborné rady Danky Marečkovej, @cistinky, @pusty, @ancicky, @tatranky a @babkymt, za ktoré im veľmi pekne ďakujem, srdečne ich pozdravujem a z duše rád želám pevné zdravie, radosť zo života a úsmevy dobroprajných ľudí, vôkol nich! Ľúbim Vás a veľmi, sýkorky moje štebotavé pracovité!
ja zvyknem pridat chlebovej muky trosku a miesto masla bravcovu mast
zaujalo ma to susene mlieko, co si pridal, chutia tieto zemle tak trosku kolacovito? skoro ako biely kolac?
vydarené za 5*
odpoviem len za seba. mám skúsenosť, že pridaním sušeného mlieka do cesta, je pečivo ešte jemnejšie, chutnejšie a najmä oveľa vláčnejšie, na tvojom mieste by som ho z tohoto receptu rozhodne nevynechávala.