Zemiaky s cesnakom fotorecept

methi - fotkamethi, 1. augusta 2013
Zemiaky s cesnakom (fotorecept)
Foto: methi

V Indii nazývané Aloo Lasuni, kde Aloo = zemiak, Lasun = cesnak. Môžeme podávať s rôznymi plackami a obľúbeným čatní.

Suroviny

6 ks
podľa potreby na ich uvarenie
1/2 ČL
2 PL
1/2 ČL
2 ks
 niekoľko
1 celá hlavička

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Do hrnca dáme vodu, ktorú osolíme, vložíme zemiaky a pridáme mletú kurkumu. Vodu privedieme do varu a zemiaky na stredne silnom ohni, zakryté varíme asi 8 minút, do mäkka. Ale nesmieme ich rozvariť.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené zemiaky scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hrnci zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu, čili papričky, karí lístky, ktoré necháme prasknúť.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme, kým nezavonia. Neoprážame do hneda.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec pridáme predvarené zemiaky a dobre všetko premiešame. Opekáme na miernom ohni ešte ďalšiu minútku.

    Zemiaky s cesnakom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
BRAVÚRNE! Jednoduché, zdravé, výbornej chuti! Toto sú tie správne recepisy. Ukladám do KK a dávam na FBčko pre svojich kamošov. Bude sa páčiť aj im.
...ja tieto recepty jednoducho milujem.Minimalna namaha,jednoduchost a dobrota prenaramna....varene zemiaky sice varim aj ja,ale ta ...ina.... ochutenost koreninami im dava uplne rozdielnu chut na aku som zvyknuta a smrnc...
len tak mimochodom som veľmi rada, že už je dostať u nás ghí hotové, v predajniach s čerstvými mliečnymi produktami v tržniciach. Stojí cca 4Eur pol kila. Mám ho teraz stále doma a dosť často využívam. Nádherne vonia ... Dnes na večeru budú tieto zemiačky, len ich asi vylepším kockami cukíny. Nenahneváš sa Miška, že nie? :-)
Ku "ghee", ci "ghí". U nas sa to vola "rozpustene maslo". Som sa dozvedela od svojich predkov, ze po vojne sa odovzdavalo ako tzv. kontingent.

Takze zavadzat sem pod nejakym exotickym nazvom obycajne veci, ktore uz davno pozname, je blbost.
Medzi Ghí a Prepusteným maslom je rozdiel. Výroba Prepusteného masla je proces pomalého rozpúšťania masla, kedy sú mliečne zložky odstránené. Proces výroby Ghí je v podstate rovnaký až na to, že mliečne zložky sa nechajú troška ako keby pripáliť (skaramelizovať) a až potom sa odstránia, aby ghí dostalo orieškovú príchuť.

Ide o túto reakciu...  en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction...
moja, neverím, ty si tu? medzi nami? no aká som rada, veľmi si ma potešila. ty sa pekne vykašli na kredence a na rajnice, čo ked nechcú nové spoznávať a aspon sa priučiť, ked už nie uvariť. Som bola mimo a len podľa fotiek ma cuklo, že sú mi známe, podobné, meno mi nebolo, tak som prečítala profil a som rada, že si to ty. Zemiaky určite vyskúšam, ghí mám, ved vieš, robím si ho už hádam aj 5x odvtedy, vždy z kila domáceho masla mám plnú 7dc fľašu. pozdravujem baby a tu usmiatu, čo mi vždy úsmev na perách vyčarí.

@tiginko , skús si urobiť svoje ghi, je iné, lepšie, ako to kupované, prvý krát som mala aj to kupované, nedá sa porovnať, nie je s tým vôbec robota, ja ho mám do pol hod.

Pridaj komentár k receptu: