Zemiakový skladaný šalát

tinca - fotkatinca, 6. apríla 2014
Zemiakový skladaný šalát
Foto: tinca

Tento šalát ma vracia do detstva, často ho mamina robila. Ak sa vrátim 50 r.späť, tak vtedy nebol v móde majonézový šalát a tak Zobraziť celý popisTento šalát ma vracia do detstva, často ho mamina robila. Ak sa vrátim 50 r.späť, tak vtedy nebol v móde majonézový šalát a tak gazdinky skúšali rôzne varianty. Pamätám sa, že aj neskôr na vianoce museli byť obidva, aby sa každému vyhovelo.

4-5
porcie
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
1 ks
5 - 6 ks
Nálev:
5 PL
1 ks (citrón)
cca 400 ml




Postup

  1. 1

    Zemiaky /varný typ na šalát/ si uvaríme v šupke. Po vychladnutí pokrájame na pol-kolieska. Cibule prekrojíme napoly, nakrájame na lupienky a rozoberieme ich. Uhorky tiež nakrájame na tenké plátky.

  2. 2

    Pripravíme si nálev: cukor zalejeme limetkovou šťavou, doplníme na objem cca 400 ml studenou vodou a za občasného miešania necháme rozpustiť.

  3. 3

    A teraz ideme skladať, naspodok vrstva zemiakov, nato vrstva cibule, zase zemiaky, potom vrstva uhoriek , zemiaky atď, končíme vrstvou zemiakov. Jednotlivé vrstvy zemiakov mierne posolíme. Nakoniec zalejeme až povrch pripraveným nálevom. Ozdobíme a dáme vychladiť.

  4. 4

    Podávame k fašírkam /ako ja/, k vyprážanému filé, k nugetkám a pod. Dobrú chuť prajem! Najlepší je ten nálev, prejdú do ňho všetky chute, o ten bola vždy bitka.

    Zemiakový skladaný šalát - obrázok 4
  5. 5

    Šalát som robila k mäsovo-syrovým fašírkam pečeným v rúre, vyhýbam sa množstvu tuku a boli fajné.

    Zemiakový skladaný šalát - obrázok 5

Diskusia k receptu

ebaka
chutný šalát,poznám...doma sme ho jedli ku rezňom a ryži,lahôdka...musím ho zasa pripraviť :-))
havino
aj ja som ho zdedila po mame, máme ho radi, ale že tvoj skladaný sa mi páči, budem sa inšpirovať, ja zamiešavam
denyany
Tak toto vôbec nepoznám, u nás sa robil vždy len majonézový. Zjem ho tak 2-krát za rok. Tento sa mi však viac pozdáva a v najbližšom čase vyskúšam. Vďaka za recept.:-)
manya
ja si od detstva pamätám len majonézový a taký robím dodnes, ale len výnimočne na Vianoce, svokra však robila podobne ako ty a dcéra priniesla z Nemecka recept s vareným nálevom, vyskúšam aj tvoj recept;
eviana
Tak takýto šalát som ešte ani neskladala, ani nejedla... veľmi sa mi páči :) 5* pre Teba milá @tinca aj za to, že si sa s receptom takto pekne podelila :)
1x tinca
tinca
ďakujem,vyskúšajte, je chutný,zmena nezaškodí:)
boxik
Tento šalát mám veľmi rád , voláme ho záhorácky možno preto že som ho tam prvýkrát jedol a to mám ešte o štyri roky viac ako ty a zemiakový šalát u nás bol vždy majonézový a jedol sa vždy pri sviatočných príležitostiach ,samozrejme s majonézou s domácich vajec.
frezia68
Skladaný nepoznám,len jeho obdobu,taký miešaný a teplú zálievku.Takže musím vyskúšať podľa Teba @tinca a som rada,že Ťa tu vidím :-)
adojko
Už dlho mám naň chuť, hádam sa už odhodlám. Vyzerá výborne *****
medovnicek
až teraz som objavila tento tvoj recept, už aj si ho ukladám, v takejto podobe ho nepoznám a recept ma veľmi zaujal
tinca
@medovnicek vyskúšaj, u nás sa často robil, kedysi neboli v móde majonézové šaláty.
motyka
Poznám tento šalát. U nás sa tiež robil už dávno. Ja ale tú cibuľu troška - tak 2-3 minútky opražím na trošičke masla a studené prekladám tak ako Ty. My ho voláme letný šalát.
Pre ostatných - skutočne výborný a ľahký šalátik.
Výborný postup a krásne nafotené.
finczi
Aj ja robievam podobne. Veľmi ho máme radi. Pripravovala ho moja mamka na Vianoce. Vždy si na ňu spomeniem,keď ho chystám ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia