Zemiakový skladaný šalát

tinca - fotkatinca, 6. apríla 2014
Zemiakový skladaný šalát
Foto: tinca

Tento šalát ma vracia do detstva, často ho mamina robila. Ak sa vrátim 50 r.späť, tak vtedy nebol v móde majonézový šalát a tak gazdinky skúšali rôzne varianty. Pamätám sa, že aj neskôr na vianoce museli byť obidva, aby sa každému vyhovelo.

4-5
porcie
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks
1 ks
5 - 6 ks
Nálev:
5 PL
1 ks (citrón)
cca 400 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky /varný typ na šalát/ si uvaríme v šupke. Po vychladnutí pokrájame na pol-kolieska. Cibule prekrojíme napoly, nakrájame na lupienky a rozoberieme ich. Uhorky tiež nakrájame na tenké plátky.

  2. 2

    Pripravíme si nálev: cukor zalejeme limetkovou šťavou, doplníme na objem cca 400 ml studenou vodou a za občasného miešania necháme rozpustiť.

  3. 3

    A teraz ideme skladať, naspodok vrstva zemiakov, nato vrstva cibule, zase zemiaky, potom vrstva uhoriek , zemiaky atď, končíme vrstvou zemiakov. Jednotlivé vrstvy zemiakov mierne posolíme. Nakoniec zalejeme až povrch pripraveným nálevom. Ozdobíme a dáme vychladiť.

  4. 4

    Podávame k fašírkam /ako ja/, k vyprážanému filé, k nugetkám a pod. Dobrú chuť prajem! Najlepší je ten nálev, prejdú do ňho všetky chute, o ten bola vždy bitka.

    Zemiakový skladaný šalát - obrázok 4
  5. 5

    Šalát som robila k mäsovo-syrovým fašírkam pečeným v rúre, vyhýbam sa množstvu tuku a boli fajné.

    Zemiakový skladaný šalát - obrázok 5

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Tak toto vôbec nepoznám, u nás sa robil vždy len majonézový. Zjem ho tak 2-krát za rok. Tento sa mi však viac pozdáva a v najbližšom čase vyskúšam. Vďaka za recept.:-)
ja si od detstva pamätám len majonézový a taký robím dodnes, ale len výnimočne na Vianoce, svokra však robila podobne ako ty a dcéra priniesla z Nemecka recept s vareným nálevom, vyskúšam aj tvoj recept;
Tento šalát mám veľmi rád , voláme ho záhorácky možno preto že som ho tam prvýkrát jedol a to mám ešte o štyri roky viac ako ty a zemiakový šalát u nás bol vždy majonézový a jedol sa vždy pri sviatočných príležitostiach ,samozrejme s majonézou s domácich vajec.
Poznám tento šalát. U nás sa tiež robil už dávno. Ja ale tú cibuľu troška - tak 2-3 minútky opražím na trošičke masla a studené prekladám tak ako Ty. My ho voláme letný šalát.
Pre ostatných - skutočne výborný a ľahký šalátik.
Výborný postup a krásne nafotené.
Aj ja robievam podobne. Veľmi ho máme radi. Pripravovala ho moja mamka na Vianoce. Vždy si na ňu spomeniem,keď ho chystám ...

Pridaj komentár k receptu: