Zemiakový skladaný šalát
Autor receptu: tinca
Tento šalát ma vracia do detstva, často ho mamina robila. Ak sa vrátim 50 r.späť, tak vtedy nebol v móde majonézový šalát a tak gazdinky skúšali rôzne varianty. Pamätám sa, že aj neskôr na vianoce museli byť obidva, aby sa každému vyhovelo.
4-5 porcie |
25 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky /varný typ na šalát/ si uvaríme v šupke. Po vychladnutí pokrájame na pol-kolieska.
Cibule prekrojíme napoly, nakrájame na lupienky a rozoberieme ich. Uhorky tiež nakrájame na tenké plátky.
- Pripravíme si nálev: cukor zalejeme limetkovou šťavou, doplníme na objem cca 400 ml studenou vodou a za občasného miešania necháme rozpustiť.
- A teraz ideme skladať, naspodok vrstva zemiakov, nato vrstva cibule, zase zemiaky, potom vrstva uhoriek , zemiaky atď, končíme vrstvou zemiakov. Jednotlivé vrstvy zemiakov mierne posolíme. Nakoniec zalejeme až povrch pripraveným nálevom. Ozdobíme a dáme vychladiť.
- Podávame k fašírkam /ako ja/, k vyprážanému filé, k nugetkám a pod. Dobrú chuť prajem!
Najlepší je ten nálev, prejdú do ňho všetky chute, o ten bola vždy bitka.
- Šalát som robila k mäsovo-syrovým fašírkam pečeným v rúre, vyhýbam sa množstvu tuku a boli fajné.