Foto: tatranka
Je to recept z nejakého časopisu,ku ktorému sa vraciam,keď nemám po ruke oškvarky a nepečiem oškvarkovníky.Je to zároveň pre tých,ktorý aspoň trochu strážia svoju Zobraziť celý popisJe to recept z nejakého časopisu,ku ktorému sa vraciam,keď nemám po ruke oškvarky a nepečiem oškvarkovníky.Je to zároveň pre tých,ktorý aspoň trochu strážia svoju váhu.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
300 g |
|
700 g |
|
250 g na pečenie -Hera |
|
3 lyžice |
|
3 ks |
|
40 g |
|
150 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
na posypanie |
|
1,5 dcl |
|
1 lyžička |
|
posypať |
|
na potretie plechu |
|
Postup
-
1
Potrebné ingrediencie .
-
2
Zemiaky uvaríme v šupke a pretrieme.Z múky,tuku na pečenie,pretretých studených zemiakov,cukru,žĺtkov,lyžičky soli a rozmrveného droždia,1,5 dcl mlieka,vypracujeme cesto.
-
3
Vypracované cesto necháme prikryté na doske asi 30 minút odpočívať.
-
4
Potom cesto rozválkame asi na hrúbku jedného centimetra.Cesto potrieme rozpusteným maslom.
-
5
Potom cesto zasypeme nastrúhaným syrom,preložíme a znova vyválkame a poskladáme.
-
6
Necháme odpočívať ešte 20 minút.
-
7
Cesto rozváľkame a okrúhlou formičkou povykrajujeme pagáčiky.Ich hrúbka je asi 1-až jeden a pol centimetra.Tento ráz asi centimeter.
-
8
Pagáčiky uložíme na pomastený plech.Potrieme rozšľahaným vajíčkom a nožíkom na povrch urobíme ozdobnú mriežku.Zasypeme jemne soľou a rôznymi semiačkami,alebo razcou.Ja som použila razcu a slnečnicové semiačka.
-
9
Z odrezaného zbytkového cesta robím praclíky.Tie sa stratia z misky ako prvé.
-
10
Tiež ich natriem rozšľahaným vajíčkom a zasypem soľou a razcou.
-
11
Z tejto dávky by ste mali upiecť okolo 50 kusov pagáčikov a pár kúskov zvyškového pečiva.Ešte chutné vínko a dostaví sa aj gurmánsky zážitok.
syr mám aj ostatné ingrediencie........
Martuška krásne pagáčiky už sú uloženeé v KK a tie praclíky su super!!!! zo zemiačkami som nikdy neskúšala ale mušia byť ľahučké......
so svojimi jedinecnymi receptami;-)
vyskúšam aj Tvoje. Len keby sa to všetko na mňa tak nelepilo.
Chcel by som Ťa poprosiť, či náhodou nie si majiteľkou receptíku na pagáčiky, ale bez stuženého tuku, lebo ten ja nechcem ani vidieť, nie ešte ho aj konzumovať.
Neviem, či by sa nedala použiť masť, miesto tej hery v tých Tvojich pagáčikoch k vínečku.
Ďakujem pekne už vo pred a držím palce pri pridávaní ďaľších receptov.
S pozdravom Milan.
Je mi ľúto,že ti neviem dať zásadnú odpoveď.Nikdy som pagáčiky nerobila len s bravčovou masťou.No hádam by som ti mohla poradiť tak,že tvoju otázku dať do diskusie na Varechu.Určite ti niekto bude vedieť poradiť.A ani maslo by to nemohlo byť? Lebo to by mohlo a ohromne nahradiť stužený tuk.Prepáč,asi som ti nepomohla.
@harvej držím ti prsty,aby sa ti vydarili a aby si bol spokojný.
Aj tebe želám pekný a šťastný rok 2013.
Pagaciky som urobila, su krasne, a chutne, ale nenafukli mi az tak ako vam. xxx
sladkasto, a to som pridala 1malu lyzicku soli do cesta naviac, nabuduce odoberiem krystal. cukor asi
neviem nikto tu chut nerozoberal, ale mozno maju byt sladkaste :)