Zemiakovo-syrové pagáčiky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 22. októbra 2010
Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept)
Foto: tatranka

Je to recept z nejakého časopisu,ku ktorému sa vraciam,keď nemám po ruke oškvarky a nepečiem oškvarkovníky.Je to zároveň pre tých,ktorý aspoň trochu strážia svoju Zobraziť celý popisJe to recept z nejakého časopisu,ku ktorému sa vraciam,keď nemám po ruke oškvarky a nepečiem oškvarkovníky.Je to zároveň pre tých,ktorý aspoň trochu strážia svoju váhu.

50 kúskov
porcií
70 minút
príprava
25-30 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
700 g
250 g na pečenie -Hera
3 lyžice
3 ks
40 g
150 g
50 g
1 ks
na posypanie
1,5 dcl
1 lyžička
posypať
na potretie plechu

Postup

  1. 1

    Potrebné ingrediencie .

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky uvaríme v šupke a pretrieme.Z múky,tuku na pečenie,pretretých studených zemiakov,cukru,žĺtkov,lyžičky soli a rozmrveného droždia,1,5 dcl mlieka,vypracujeme cesto.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto necháme prikryté na doske asi 30 minút odpočívať.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom cesto rozválkame asi na hrúbku jedného centimetra.Cesto potrieme rozpusteným maslom.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto zasypeme nastrúhaným syrom,preložíme a znova vyválkame a poskladáme.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme odpočívať ešte 20 minút.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozváľkame a okrúhlou formičkou povykrajujeme pagáčiky.Ich hrúbka je asi 1-až jeden a pol centimetra.Tento ráz asi centimeter.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pagáčiky uložíme na pomastený plech.Potrieme rozšľahaným vajíčkom a nožíkom na povrch urobíme ozdobnú mriežku.Zasypeme jemne soľou a rôznymi semiačkami,alebo razcou.Ja som použila razcu a slnečnicové semiačka.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z odrezaného zbytkového cesta robím praclíky.Tie sa stratia z misky ako prvé.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tiež ich natriem rozšľahaným vajíčkom a zasypem soľou a razcou.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z tejto dávky by ste mali upiecť okolo 50 kusov pagáčikov a pár kúskov zvyškového pečiva.Ešte chutné vínko a dostaví sa aj gurmánsky zážitok.

    Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evusik
@tatranka krásne..... krásne aj foto aj recept a určite aj dobré.... až sa tak usmievajú tie tvoje pagáčiky.... určite upečiem :-)
dorisa
Naozaj , krásne su tie tvoje pagáčiky aj praclíky,musím vyskúšať, recept ukladám do mojej KK.
palokuchki
@tatranka tie pagaciky vyzeraju velmi chutne. Skusim ich upiect co najskor. Ti moju chlapci casto pribehnu do vnutra a hladaju nieco na zahryznutie. Tvoje pagaciky im budu urcite chutit.
anina43
miesto strúh. syra možno pomrviť alebo nastrúhať stuhnutú bryndzu. prosím spresni pre mladé kucháročky hrúbku vyvaľkaného cesta pred vykrajovaním koliesok, ja vyvaľkujem na hr. 1,5 cm. možno stačí aj hr. 1 cm
anina43
urobiť zo zvyš. cesta takéto úžasné praclíky ma ani nenapadlo, ja spletám 2 šúľky a robím copík, to je pochúťka pre manžela a vnúčatá,tiež sa minie ako prvé upečené pečivo
veronka8
mňaaaaaaaaaaaaaammmmm parádička, už aj idem variť zamiaky......
syr mám aj ostatné ingrediencie........
tatranka
@anina 43,ďakujem za pripomienku.Moje pagáčiky sú asi 1 až 1,5 cm hrubé.Závisí to,aké ich chceš mať vysoké.Ale to e asi obtimálna hrúbka,aby sa aj dobre vypiekli.
valeri
až cítim ich vôňu....... len sa zahryznúť
elisticka

Martuška krásne pagáčiky už sú uloženeé v KK a tie praclíky su super!!!! zo zemiačkami som nikdy neskúšala ale mušia byť ľahučké......
babav
Krasne !Pripominaju mi postupom(prekladanim) domace listkove cesto, len s inymi ingredienciami. @tatranka , tesim sa ,ze si naspat
so svojimi jedinecnymi receptami;-)
tatranka
Dievčatá,priateľky moje vďaka.Teším sa že som opäť medzi vami.Môj PC bol v servise.Všetko som ale na týchto stránkach prelúskala a vidím,že ste sa veľmi usilovali.Mám čo doháňať.
frezia68
Sú výborné,robila som aj s bryndzou miesto syra a pekný fotorecept :-)))
matased
Naozaj vyzerajú pekne, v podstate všetky suroviny mám vždy poruke, určite ich vyskúšam a ukladám do KK
michsamant
ahoj @tatranka , dlho som ta tu nevidela, ale ako tu niekto pisal, mala si pocitac pokazeny. Pagaciky vyzeraju krasne, niekedy skusim, zatial ukladam :)
cuckasiska
taaak v sobotu som do druhej v noci piekla a v nedelu na oslavach mali obrovsky uspech a boli fakt vynikajuce ! vyrabali sme pre deticky aj slimaciky, praclicky, ako male vianocky a samozrejme aj pagaciky, no fantazia pracovala a s cestom sa vyborne pracovali, dakujem za skvely recept a uz je ulozeny do KK
jerica
@tatranka , je čas na pagáče Tvoje sú jedinečné , mám viac receptov na pagáče , taký recept ako je Tvoj tam nie je , určite vyskúšam, posuniem ďalej pre tých ktorí nechodia na varechu . (KK)
delina
Prave dopekam pagaciky. Dala som spaldovu muku, namiesto hery maslo a su perfektne. Ozaj chutne.
marianna76
Tatranka naša, idem na tieto pagáčiky.... zemiaky mávame uvarené skoro stále, moje deti majú radi, len postrúhané a opečené... ani mäso nemusia. Takže sopky musia počkať, pagáčiky podobné robievam, tak verím si , že sa mi podaria a aj na druhý deň budú super. Len ich musím schovať,aby mi ich skoro nezjedli... ďakujem
tatranka
@marianna76 myslím,že si zvolila správne.Pokiaľ ich pečieš,tak by mali byť dobré a chutné.Nech sa ti práca zdarí.Tu ich budeš mať aj viac,ako sopiek.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
veľmi dobre vyzerajú, zemiakové sú dobré na všetky spôsoby.
vyskúšam aj Tvoje. Len keby sa to všetko na mňa tak nelepilo.
rela
@tatranka , piekla som podľa Tvojho receptu. Sú skutočne výborne aj na druhý deň. Ešte som pridala trochu oškvarkov.
dunkelmi
Už dlhšiu dobu sledujem Tvoje receptíky, sú výborne, čo - to, som znich už aj odskúšal a veľmi oceňujem Tvoje ilustračné spracovanie na vareche. Myslím, že si tu jediná, čo sa týka krásneho a podrobného podania receptov, podľa ktorých sa to musí podariť i absolutnému laikovy.
Chcel by som Ťa poprosiť, či náhodou nie si majiteľkou receptíku na pagáčiky, ale bez stuženého tuku, lebo ten ja nechcem ani vidieť, nie ešte ho aj konzumovať.
Neviem, či by sa nedala použiť masť, miesto tej hery v tých Tvojich pagáčikoch k vínečku.
Ďakujem pekne už vo pred a držím palce pri pridávaní ďaľších receptov.
S pozdravom Milan.
tatranka
@dunkelmi Milan, tvoj príspevok na moju nástenku,mi veľmi dobre padol.Teším sa,že sa ti moje recepty páčia.Veď o to ide na týchto stránkach Varechy.Pomôcť si v gurmánskych ale aj základných kuchárskych krokoch.
Je mi ľúto,že ti neviem dať zásadnú odpoveď.Nikdy som pagáčiky nerobila len s bravčovou masťou.No hádam by som ti mohla poradiť tak,že tvoju otázku dať do diskusie na Varechu.Určite ti niekto bude vedieť poradiť.A ani maslo by to nemohlo byť? Lebo to by mohlo a ohromne nahradiť stužený tuk.Prepáč,asi som ti nepomohla.
ursula4
@tatranka ďakujem za super recept.Práve som ich dopiekla a okoštovala ešte teplý,je super.
limko
vyzerá supéééér, určite ho upečiem teraz na Silvestra.
tatranka
Ja ich robím na Silvestra aj cesnakové trojhranky.Oni sú ku vínku ako stvorené.
marianna76
Parádne, akurát dopekám, len som dala asi trochu viac cukru ako som mala, ale sú fajn... dík
lencici81
ja idem dnes robit vyzeraju byt dobre mna aj synovia si pochutnaju mam rada recepty od varechy tu nemozem nic pokazit aj ked sa ucim
tatranka
@lencici81 ak sa budeš držať receptu,určite budeš mať syrové koláčiky vydarené.Budem na teba myslieť.
dankajuskova
Tak dnes som vyskúšala výborne makučké a do niektorých som dala plnku. Výborný recept :)
dankajuskova
Tak dnes som vyskúšala výborne makučké a do niektorých som dala plnku. Výborný recept :)
tatranka
@dankajuskova som rada,že si s receptom spokojná.A prosím ťa,ak plnku si dávala do týchto pagáčikov? Oni sa lístkujú,nerozpádávali sa ti s plnkou?
dankajuskova
nerozpadli sa skúsila som dať tvaroh ,tavený syr alebo aj exoticku omáčku s ananásom :) len samozrejme tej plnky netreba dávať veľa pretože bude vylievať. Plnku som si vymyslela podla toho čo som nasla v chladničke a pomocou formičky na pirohy som ich pospájala čize mi vyšli niečo ako plnené batožky = čistý expriment
aylinka
práve som ich dopiekla a sú vynikajúce, aj praclíky, ktoré som posypala celým makom.
harvej
Krása na pohled a určitě i na chuť jdu dotoho
tatranka
@lenka192 teším sa,že si s receptom spokojná.Sú naozaj chutné.Aj ja ich robím veľmi rada.
@harvej držím ti prsty,aby sa ti vydarili a aby si bol spokojný.
ebaka
Práve som dopiekla tieto,,eňoňuňo,,pagáčiky,som veľmi spokojná s cestom,krásne sa s ním pracovalo.Prajem v novom roku veľa zdravíčka a šťastíčka,aby sme od Tebe dostali ešte veľa takýchto výborných receptov.
tatranka
@ebaka vždy ma poteší pochvala a spokojnosť na recept.Ďakujem za prianie a budem sa s tými receptami snažiť...No moc toho nemám,väčšinou sa mi už recepty opakujú.
Aj tebe želám pekný a šťastný rok 2013.
zuzankaa12
Vyskúšané, zjedené a výborné! Krásne sa lístkovali a dokonca sme pár nechali na druhý deň, aj potom boli dobré. A nápad s praclíčkami sa osvedčil, boli fajn chrumkavé. Ďakujem za skvelý recept.
lindus
Dakujem za zdielanie vyborneho receptu. Krasne fotky!
Pagaciky som urobila, su krasne, a chutne, ale nenafukli mi az tak ako vam. xxx
tatranka
@lindus určite na budúce už podskočia.Teším sa,že sa ti recept páči a že si spokojná.Postupne získaš rutinu a bude sa ti len dariť.
minutka
Minulý týždeň som ich upiekla :)) čo dodať : výbornééé,krásnučkééé,ľahučkééé a veeelmi chutnučkééé :)) len sa po nich zaprášilo, bola u nás návšteva a musela som každému zabaliť aj domov a priložiť Váš receptík :) Velmi pekne Ďakujem za recept a určite ich budem ešte piecť !!!
tatranka
@minutka vždy sa poteším takémuto komentáriku,pokiaľ je varecháč spokojný s receptom a môže dobrotu šíriť ďalej.Ďakujem,že si mi to oznámila.
janalad
upecene, polovica zjedena :))) mnam, chutnaju mne vsak
sladkasto, a to som pridala 1malu lyzicku soli do cesta naviac, nabuduce odoberiem krystal. cukor asi
neviem nikto tu chut nerozoberal, ale mozno maju byt sladkaste :)
tatranka
@janalad je to pôvodný recept a nič som na ňom nemenila.Nám v tejto chuťovej variante veľmi chutí.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha