Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Je to recept z nejakého časopisu,ku ktorému sa vraciam,keď nemám po ruke oškvarky a nepečiem oškvarkovníky.Je to zároveň pre tých,ktorý aspoň trochu strážia svoju váhu.
50 kúskov porcií |
70 minút príprava |
25-30 minút na 170 °C |
Postup
- Potrebné ingrediencie .
- Zemiaky uvaríme v šupke a pretrieme.Z múky,tuku na pečenie,pretretých studených zemiakov,cukru,žĺtkov,lyžičky soli a rozmrveného droždia,1,5 dcl mlieka,vypracujeme cesto.
- Vypracované cesto necháme prikryté na doske asi 30 minút odpočívať.
- Potom cesto rozválkame asi na hrúbku jedného centimetra.Cesto potrieme rozpusteným maslom.
- Potom cesto zasypeme nastrúhaným syrom,preložíme a znova vyválkame a poskladáme.
- Necháme odpočívať ešte 20 minút.
- Cesto rozváľkame a okrúhlou formičkou povykrajujeme pagáčiky.Ich hrúbka je asi 1-až jeden a pol centimetra.Tento ráz asi centimeter.
- Pagáčiky uložíme na pomastený plech.Potrieme rozšľahaným vajíčkom a nožíkom na povrch urobíme ozdobnú mriežku.Zasypeme jemne soľou a rôznymi semiačkami,alebo razcou.Ja som použila razcu a slnečnicové semiačka.
- Z odrezaného zbytkového cesta robím praclíky.Tie sa stratia z misky ako prvé.
- Tiež ich natriem rozšľahaným vajíčkom a zasypem soľou a razcou.
- Z tejto dávky by ste mali upiecť okolo 50 kusov pagáčikov a pár kúskov zvyškového pečiva.Ešte chutné vínko a dostaví sa aj gurmánsky zážitok.