Zemiakovo-syrové pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Je to recept z nejakého časopisu,ku ktorému sa vraciam,keď nemám po ruke oškvarky a nepečiem oškvarkovníky.Je to zároveň pre tých,ktorý aspoň trochu strážia svoju váhu.

50 kúskov
porcií
70 minút
príprava
25-30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebné ingrediencie .
  2. Zemiaky uvaríme v šupke a pretrieme.Z múky,tuku na pečenie,pretretých studených zemiakov,cukru,žĺtkov,lyžičky soli a rozmrveného droždia,1,5 dcl mlieka,vypracujeme cesto.
  3. Vypracované cesto necháme prikryté na doske asi 30 minút odpočívať.
  4. Potom cesto rozválkame asi na hrúbku jedného centimetra.Cesto potrieme rozpusteným maslom.
  5. Potom cesto zasypeme nastrúhaným syrom,preložíme a znova vyválkame a poskladáme.
  6. Necháme odpočívať ešte 20 minút.
  7. Cesto rozváľkame a okrúhlou formičkou povykrajujeme pagáčiky.Ich hrúbka je asi 1-až jeden a pol centimetra.Tento ráz asi centimeter.
  8. Pagáčiky uložíme na pomastený plech.Potrieme rozšľahaným vajíčkom a nožíkom na povrch urobíme ozdobnú mriežku.Zasypeme jemne soľou a rôznymi semiačkami,alebo razcou.Ja som použila razcu a slnečnicové semiačka.
  9. Z odrezaného zbytkového cesta robím praclíky.Tie sa stratia z misky ako prvé.
  10. Tiež ich natriem rozšľahaným vajíčkom a zasypem soľou a razcou.
  11. Z tejto dávky by ste mali upiecť okolo 50 kusov pagáčikov a pár kúskov zvyškového pečiva.Ešte chutné vínko a dostaví sa aj gurmánsky zážitok.