Plnené placky
Plnené placky

Zemiakové zrazy (Картопляні зрази) fotorecept

cizmy - bez fotkycizmy, 17. novembra 2020
Zemiakové zrazy (Картопляні зрази) (fotorecept)
Foto: cizmy

Túto pochúťku som ochutnal počas študijného pobytu na Ukrajine. Z ponuky tamojšej študentskej jedálne sa vždy vytratili ako prvé. Zrazy pochádzajú zo strednej Zobraziť celý popisTúto pochúťku som ochutnal počas študijného pobytu na Ukrajine. Z ponuky tamojšej študentskej jedálne sa vždy vytratili ako prvé. Zrazy pochádzajú zo strednej Európy, najčastejšie som ako krajinu pôvodu/zdokonalenia receptúry našiel Litvu. Skvelý a lacný recept pre všetkých, ktorí majú radi zemiaky.

3-4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
1 kg (očistené)
2 ks
1 ks
50 g (+ na obalenie)
1 - 2 KL
podľa chuti
Náplň:
250 g (alebo biela kapusta s mrkvou, nastrúhaný syr a pod.)
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si očistíme a umyjeme zemiaky. Tentoraz som robil kilogramovú dávku. Zemiaky v hrnci zalejeme vodou a postavíme na plameň. Soľ nepridávame. Keď voda zovrie, pridáme 2 - 3 bobkové listy a necháme variť domäkka. Zemiaky zlejeme a necháme úplne vychladnúť.

    Zemiakové zrazy (Картопляні зрази) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ zemiaky chladnú, pripravíme si náplň. V tomto kroku je možné byť kreatívny a dopriať si plnku podľa vlastného želania. Na Ukrajine som videl syrovú (nastrúhaný syr podľa chuti), kapustovú (čerstvo nastrúhaná biela kapusta s mrkvou opražená na cibuľke a doplnená lyžičkou paradajkovej pasty/pretlaku) či mäsovú (restované mleté mäso). Najviac som si však obľúbil najčastejšie podávanú plnku zo šampiňónov. Príprava je jednoduchá, nadrobno nakrájané šampiňóny je potrebné podusiť na cibuli a osoliť. Videl som aj prípady, keď sa šampiňóny pomelú na mlynčeku na mäso, ale mne chutia aj takto. Dnes som nenašiel čerstvé šampiňóny, takže boli len z konzervy. Na chuti to neubralo, ale originál je predsa len originál.

    Zemiakové zrazy (Картопляні зрази) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vychladnutí zemiaky roztlačíme pučidlom, pridáme vajce, soľ a čierne korenie (podľa chuti) a na záver do nich prisypeme 50 gramov hladkej múky.

    Zemiakové zrazy (Картопляні зрази) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dosku si vysypeme malým množstvom múky. Zo zemiakového cesta odoberáme kúsky podľa vlastného uváženia a apetítu. Potrebné je len dodržať správny oválny tvar, ktorý udrží náplň. Tá sa položí do stredu cesta a obalí bokmi. Hotovú placku, ešte jemne obalíme v múke. Cesto sa celkom dosť lepí na ruky. Ak máte overený recept na to, ako sa tomu vyhnúť, použite ho.

    Zemiakové zrazy (Картопляні зрази) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ostáva už len dať naše zemiakové placky/zrazy na panvicu s malým množstvom oleja. Zrazy netreba smažiť, len opekať tak, aby získali správnu chrumkavú kôrku.

    Zemiakové zrazy (Картопляні зрази) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A máme hotovo! Zrazy môžeme podávať s kyslou smotanou, prípadne inou pochutinou podľa vlastného uváženia a gusta (jogurt, kečup, zelenina, tatárska omáčka a ďalšie). Ide o jednoduché a sýte jedlo. Čo vám budem hovoriť, v spomínanej ukrajinskej jedálni zrazy zmizli z ponuky vždy ako prvé. Často sa mi v rade stalo, že hladní stravníci predo mnou sa vypytovali, či ešte niečo zostalo, ale smola, vraj už kuchárky spotrebovali celú dennú dávku zemiakov.

Diskusia k receptu

45678
@cizmy (17.11.2020 09:59)

Áno, veľmi chutné, sýte jedlo, pripravil si ho excelentne :-) vďaka za pripomenutie. Poznám jeho prípravu aj v rúre, kde sa jednotlivé kusy prenesú na pečiacom papieri a obrátia sa na masťou vymazaný plech. Musíš byť veľmi obratný, pretože Zrazy sú "neposlušné" :-)
cizmy
@45678 (17.11.2020 12:34)

Ďakujem. Máš pravdu, je to sýte jedlo, z tejto dávky sme sa najedli štyria a nikto si už po dupľu neprišiel :). O zapekaní zráz v rúre som ešte nepočul, to môžu byť ešte chutnejšie a kôrka na nich chrumkavejšia. Ďakujem za rozšírenie kulinárskych obzorov a určite to nabudúce vyskúšam aj takto. Určitá zručnosť pri príprave je potrebná, na druhej strane, ak sa to aj vzhľadovo nepodarí, tá charakteristická chuť ostáva.
cizmy
@jerica (17.11.2020 12:48)

Som rád, že som mohol inšpirovať. Slaninka môže ísť aj do vnútra, osamote alebo aj s bryndzou či iným obľúbeným syrom :) .Zrazy sú však rovnako dosť sýte samy osebe, takže aj bez náplne sa z nich dá dobre najesť.
garanco
Naozaj to musí byť pochúťka s hubami!!! ...a páči sa mi, že sa "zrazy" iba opekajú, nie vyprážajú...
Keď som bola v Užhorode domáca pani mi povedala, daj Ukrajinke zemiaky a uvarí ti ticícoro jedáĺ, jej sa to aj akosi pekne rýmovalo.....
cizmy
@kvakac @garanco
Áno, zrazy sa naozaj dajú naplniť čímkoľvek, čo kuchár doma má a čo mu chutí. Minule som pozeral ukrajinskú stránku, na ktorej dávali 15 receptov na ne a plnili ich teda naozaj od výmyslu sveta – vareným mäsom, mletým mäsom, nakladanými uhorkami s taveným syrom, kapustou, pohánkou, varenými vajcami so zelenou cibuľkou aj spomínanou praženicou. Aj samotné cesto potom Ukrajinci robia aj z mäsa, rýb či krupice, ale to sú už iné receptúry. Tých možností a kombinácií sú potom naozaj tisíce. Keď som bol na Ukrajine, tak tam študenti nemali problém dať si ako hlavné jedlo opekané zemiaky spolu so zemiakovou kašou a zrazmi či inými zemiakovými knedlíkmi/pampúšikmi dokopy. Taktiež to zvyklo byť aj opačne, teda len zemiaky v akejkoľvek podobe bez ďalších "príloh" :) .
cizmy
@45678 (17.11.2020 15:18)

Ďakujem za ďalšiu skvelú radu. Nabudúce teda aj so škrobom.
hela17
Práve ich robím s hubami a druhé s duševnou kyslou kapustou. Je to famozné ale zároveň ukrajinská pomsta svetu..... hrozne sa lepí nechcela som ich už nikdy robíte kým sme neochutnali. Ďakujem za skvelý recept
1x haji
cizmy
@hela17 (28.11.2020 11:55)

Presne takú reakciu som mal aj ja, keď som ich prvýkrát skúšal :) . Aj v recepte píšem, že to lepí riadne a keď máš nejaký osvedčený trik na prácu so zemiakovým cestom, určite ho skús použiť. V jednom ukrajinskom videu som videl, že si pred tvarovaním cesta a plnením ruky naolejovali, vraj to pomáha. Vyššie v receptoch je aj rada od @45678 so zemiakovým škrobom. Tiež ich nerobím každý týždeň, ale raz za čas na mňa príde nostalgia a ani tá babračka mi až toľko neprekáža :) . Som rád, že chutili.
mijaita
Jsou to v podstate skubanky, krome vajicka a koreni. A do skubanku patri hruba, nebo polohruba mouka. Na Ukrajine maji urcite jen jeden druh mouky, proto jen hladka v rc. Recept se mi libi, urcite udelam, uz vim, cim naplnim!
mijaita
Upravila jsem mouku, náplň jsem udelala z křehkého zelí, slaniny a smažené cibulky. K tomu ze zelí salát s troskou majolky. Výborné, jen trochu větší mi vyšly. Příště umenším, ale fakt moc dobré!


cizmy
@mijaita (6.12.2020 20:34)

Vyzerajú úžasne :) . S tým cestom máš pravdu. V podstate je to len o malých obmenách surovín a náplní. Až som dostal chuť na škubánky s makom, skúsim ich v najbližšom čase vyskúšať, lebo u nás doma sa zemiaky na sladko (šúlance, lokše a p.) robia len zriedka. Ja by som už k tomu šalát nevládal, ale ten tvoj vyzerá (a určite aj chutí), akoby povedali Ukrajinci, duže smačno :D.
mijaita
@cizmy (6.12.2020 21:00)

U toho hodne zalezi na druhu brambor, zda se mi mas lepsi. Vsak ja to jeste vychytam a priste dam jen zloutek. Skubanky s makem ja nejim, ale polite skvarkovym sadlem a posolene, nebo jen s maslem, to bych se umlatila :-) Za ten recept ti moc dekuju!
zolik
@mijaita (6.12.2020 20:34)
Tak si ma presvedcila, ze ich asi zajtra rovno vyskusam. A rovno aj zurocim tvoje vychytavky. Idem vybrat z mrazaku masliaky.

mijaita
@zolik (6.12.2020 22:36)

Nedavej cele vajicko, zřídne ti to!! Nedavej zadne, nebo max jen zloutek! Jinak budes muset pridat zbytecne moc mouky. Myslim to s tebou dobre :-)
1x cizmy
tomeska
Neodolala som a hodilo sa mi ""do krámu"". Zemiaky som uvarila, nechala vychladit' na vlažno nie úplne studeno (lepšie sa potlačili).Presypala do misky s trochou múky - asi 1 čl, pridala uvedené ingrediencie(múku už nie) + cesnak a zamiešala. Potom som si na tanier nasypala múku a na to dala hromádku zemiakov, jednu stranu roztlačila (jemne) na menšiu placku, naložila náplň , priklopila druhou polovicou hromady a vytvarovala placku. Spodná strana bola viac pomúčená , to som trochu zatlačila do cesta, vrchnú trochu posypala. Polepené boly len miska a lyžica , ruky suché. Šup na panvicu s trochou oleja , Podarily sa parádne. Samochvála smrdí, viem , ale je to tak. Asi som mala lepšie zemiaky . A mám skúsenost', že zemiaky ,ak sa do nich niečo pridá , teba s nimi pracovat' rýchlo. Muž si dal s tatarkou a uhorkou , ja s nakladanou paprikou a posledné sústo s uhorkou. Je to dobré i po studenu . A možno ohriat' i v mikrovlnke... nemení chut' ani tvar SUPER*****
2x cizmy a haji
zolik
Vyborne su. Piekli sme ich na masti. Plnene boli zmesou lesnych hribov (nazbierane, zamrazene v oktobri). K tomu surova kysla kapusta a kysla smotana.



1x cizmy
1boby
Varil som to. S plnku šampiňónovou. Chutilo to aj mojej veľmi konzervatívnej mame.
Dobrý recept.
1x cizmy