Zemiakové vafle

Zemiakové vafle s lososom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku, škrob, prášok do pečiva a sódu. Pridáme soľ, korenie a premiešame.
  2. V malom hrnci rozpustíme na miernej teplote maslo. Hrniec odstavíme a do rozpusteného masla pridáme kefír a vajcia. Obe zmesi spojíme a miešame tak dlho, kým nevznikne hladké cestíčko.
  3. V šupke uvarený zemiak ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Pridáme ho do cesta a cesto rozmixujeme dohladka. Z cesta postupne pečieme chrumkavé a zlaté vafle v rozohriatom vafľovači vymazanom maslom.
  4. Na dresing zmiešame kefír so smotanou a štipkou soli. Teplé vafle na tanieri doplníme kúskami lososa a nakrájanými paradajkami. Pokvapkáme dresingom a posypeme žeruchou. Namiesto štipľavej žeruchy môžete na tanier pridať napríklad plátky reďkoviek. Aby boli chrumkavé, namočte ich do studenej vody.
  5. Vegetariánska verzia: Ak vaše deti nejedia ryby, pripravte pre ne vafle s plátkami mrkvy, budú vyzerať podobne ako vaše porcie s lososom. Spoločne potom môžete jesť jedlo, ktoré bude chutiť všetkým. Mrkvu pomocou škrabky nastrúhajte na jemné prúžky. Povarte ju 3 minúty vo vriacej osolenej vode. Zmiešajte lyžičku jablkového octu s lyžičkou agávového sirupu a povarené plátky mrkvy v zmesi marinujte. Plátky mrkvy potom servírujte rovnako ako údeného lososa.