Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 26. júna 2014
Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept nie je náročný, no veľmi chutný. Rolky sa dajú aj zamraziť a mať ich ako polotovar. Kedykoľvek sú k ruke. Recept je z Zobraziť celý popisRecept nie je náročný, no veľmi chutný. Rolky sa dajú aj zamraziť a mať ich ako polotovar. Kedykoľvek sú k ruke. Recept je z časopisu Báječná žena. Tento recept som pojala už do nášho menu.

40 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-7 ks varené v šupe
2 ks
70 g
70 g
štipka
5-6 PL
4 PL
1,5 dcl
1 ČL
 na vysmážanie




Postup

  1. 1

    Do plátok šunky zabalím tvrdý syr.Zatočím válčeky.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nachystané válčeky.Mne vyšlo 17 ks a počítam na tanier s tromi.Takže mi ešte zostanú a tie zamrazím.Budú na inokedy.Robievam tak aj s inými múčnymi jedlami.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené,studené zemiaky.Najlepšie si je ich uvariť večer a pracovať s nimi na druhý deň.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ošúpané zemiačiky.Budem ich potrebovať na cesto.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na dosku si nasypem časť z polohrubej múky a nastrúham cez strúhadlo studené zemiačiky.Ak by ste ich mali teplé,robila by sa vám na strúhadle taká slizká masa.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do nastrúhaných zemiakov pridám polohrubú múku,celé vajíčko a soľ.Vypracujem hustejšie nelepivé cesto. So zemiakovým cestom sa pracuje rýchlo.Má tendenciu vlhnúť a lepiť sa. Kľudne si pri spracovaní cesta,cesto podsypávajte.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom si cesto spracujem na dva válce.Tie rozdelím podľa množstva pripravených syrovo-šúnkových válčekov. Z odrezaných kúskov formujem obdĺžničky.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do cesta sa snažím syrovo - šunkovú náplň zabaliť.Najprv kratšie boky a potom dlhšie strany.Dobre balíček popritláčam.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec ju pováľam zo všetkých strán v múke.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z mlieka vajíčka špetky soli , špetky korenia a hladkej múky si pripravím hustejšie cestíčko. V ňom válčeky obalím a vložím do rozohriateho oleja.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Válčeky sa vysmážajú.Keď sú pekne usmažené,vyberiem ich na papierovú utierku. Týmto proces spracovania šunkovo syrových válčekov končí.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dnes som ich podávala s paradajkovou omáčkou a zemiakmi. No hodí sa k ním aj chutný a rôzny zeleninový šalát. Tiež sú válčeky veľmi chutné v špenátovom prívarku.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Keďže so v ten deň keď som tieto válčeky chystala ich ešte nevarila,putovali len ako polotovar na kovovom podnose do mrazu.Tam ich nechám zmrznúť a tak podelím do mikroténových sáčkov. Robím tak aj s pirohami,slivkovými guľami ......

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po zamrznutí ich rozdelím do sáčkov a čakajú,kedy príde na nich rada. Až potom si urobím cestíčko,v ktorom ich ponáram a vysmážam. Sme len dvaja s manželom,takže myslím,že je to takto rozumné riešiť.

    Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

helca103
@tatranka , Martuška toto jedlo vyzerá skvelo. Dávno som nerobila zemiakové cesto ale tento recept ma asi donúti zmeniť to :-)))
coldbery
mňamka Martuška už sa teším ako ich urobím.......super (y)
tatranka
Urob Ivetka ten syr vo vnútri toho cestíčka s tou šunkou je výborný.Nám to veľmi chutí.Je to zase niečo iné,ako som naučená spracovávať náplne do zemiakového cesta
1x tinkad
kukulienka71
@tatranka , robila som už podobný recept dávnejšie, do zemiakového cesta som balila kúsok párka, potom som ten valček obalila v strúhanke a vypražila. veľmi nám to chutilo, iste by aj toto, len už veľmi nevyprážam...si šikovná gazdinka, domáce mrazené polotovary sú poklady! teraz ma napadla historka, keď jedna známa schovala pred dovolenkou väčšiu hotovosť peňazí do mrazničky - ty tam dávaš valčeky zemiakové, ona dala valčeky papierových peňazí. Ale ako na potvoru, vlámali sa k nim a peniaze - nenašli!!! takže valčekovať sa oplatí;-)
tatranka
@kukulienka71 tvoja historka ma naozaj pobavila.Vieš,ja mám pocit že to vysmážanie nám už teraz neublíži.Po poslednom vyšetrení aj manžel aj ja máme výsledky v norme.A to ma vždy akosi upokojí.Nikdy som sa myšlienkou, pred tým to je pár rokov do zadu,nezaoberala,čo robím pri varení zle.Krédo bolo: hlavne,že mojim chutí.Dnes už viem a vidím,že moji mladí okolo mňa sa v stravovaní chovajú ináč.No u babky sa veru napapkajú všetkého!Roky vysmážam.Je rozdiel,keď je to ako v reštaurácii,kde sa tuk vymení asi len vtedy,ak je už ako nafta...neviem a nerada by som ublížila majiteľom reštaurácii.No akosi skúsenosti nepustia!
No doma,je to ináč.
Valčeky papierové nemám,takže moja mraznička obsahuje len potravín- obsah a ten zlodeja by asi veľmi nezlákal.
Tvoj recept s párkom sa mi celkom páči.Možno ráz vyskúšam aj tak.
Ja ešte veru vysmážam...nie veľa,ale výborných,šťavnatých rezňov z krásnej krkovičky sa veru nevieme vzdať.
Zo mňa už asi tá správna kuchárka tejto doby nebude.Veľa som sa tu naučila.Priateľky ma zasvätili do rôznych zdravých múk.Zvykám si.
No prepáč,že použijem na seba porekadlo: "Starého psa,už novým kúskom nenaučíš !"
Ďakujem za milý komentárik aj s pointou.
kukulienka71
@tatranka , vždy je dobre to, ako sa doma varí, ak nie sú zdravotné problémy a chutí to v tej úprave. Som rada, že u vás je tomu tak:-) Ja menej vysmážam z prozaického dôvodu: som väčšinou doma sama:-) doprajeme si výživné potraviny v hojnej miere a keby som pred pár rokmi nekorigovala kalorickú hodnotu jedál aj menej častým vyprážaním, už by sme nestačili meniť konfekčnú veľkosť. Manžel má rád mastné, lebo veď tam je chuť, ale potom len odfukuje:-)) lebo je ťažko ustrážiť si kvantitu chutného jedla. Aj ja som vyrástla na rezňoch a fašírkach, ale pri sedavom zamestnaní to nie je výhra a treba myslieť dopredu a vrátiť sa z kratšej cesty... Si vynikajúca kuchárka a nemáš dôvod nič meniť, tobôž, keď aj deti milujú tvoju kuchyňu, čomu sa teda vôbec nečudujem;-)
pusta
Milá@tatranka - Martuška, krásne si sa vyhrala so všetkým, je to piplačka, ale úžasne chutný recept, si veľmi kreatívna :-)
chválim tvoj skvelý recept za 5*
1x marie5
tatranka
@pusta ver,že to nie je také pracne,ako to vyzerá.Naopak,budem mať bez práce ešte dva obedy v prípade núdze a potreby.No ďakujem ti takej dobrej kucháročke za koment a pochvalu Vážim si to.
1x marie5
obor123
@tatranka ,ďakujem za vynikajúci recept. S tým polotovarom je výborný nápad. Zemiakové cesto zvykávam robiť, ale že sa to dá zmraziť to ma nenapadlo.
zolik
Super recept, vyborny napad, ukladam, u mna je to za 5* a dakujem.
daguska
Zaujímavý recept.Mne by sa hodili k tomu spenátu.
terinka55
Parádny receptík, to sa mi páči. Keby som dnes nemala v pláne iné aktivity, určite urobím, veď suroviny mám. Chválim, ukladám pre inšpiráciu a 5*
1x marie5
ababa
finálna úprava ma petešila. Priznávam bez mučenia: mrazený polotovar podobný tomuto receptu (plnený nivou) kupujem v lidli. Pečiem nerozmrazené v rúre cca 20 min, podávam s ochutenou pochúťkovou smotanou. Nemala som predstavu ako to urobiť doma. Ďakujem :-)
1x marie5
tatranka
@ababa ani nevieš,ako som rada,že som ti nejako pomohla.
Nech sa ti darí pri zmrazení prvých svojich polotovarov.
1x ababa
evanaaa
Martuška, @tatranka , ja som ti to obdivovala už aj na FB, a teraz si ukladám tvoj recept do KK. Možno neuveríš, ale ja som ešte zamiakové cesto nerobila, odrádzali ma rôzne poznámky, že sa lepí, alebo že ho treba rýchlo spracovať, lebo sa rozpadne, ap. Moja mama robievala valčeky, ale neplnené ako prílohu k mäsku na šťave a to sme mali veľmi radi. Je na čase, aby som vyskúšala už aj ja.
tatranka
@evanaaaa len vyskúšaj.Nemáš čo pokaziť.Veselo si múku podsýpaj a cesto sa ti lepiť nebude.Nech sa ti vydarí.Som rada,že som ťa mojim receptom nabudila na chutné zemiakové cestíčko.
medovnicek
veľmi zaujímavý recept, už aj si ho ukladám na vyskúšanie, zatiaľ ma ani jeden tvoj recept nesklamal
tatranka
Vlastne sú robené z vlastného polotovaru,ktorý som tu na stránke uviedla.Mrzí ma,že som tú istú fotografiu dva krát preniesla.
tiginko
perfektné rolky, s tým špenátom sa určite museli pekne dopĺňať, mne by stačilo aj bez zemiakov
tatranka
@tiginko veď ono by sa to malo konzumovať bez zemiakov.Ve´d rolky sú zo zemiakového cesta a to by bohate stačilo.
No manžel miluje zemiaky, / my zemiakoví Spišiaci/,takže aj zemiaky sú pri tom.
motyka
Už som dlhšie nebola na Tvojej stránke. Ale stále Ťa dávam za príklad, spolu s Izabelou 929, svojim kamarátkam. Týmto receptom si na znova dostala. Milujeme recepty zo zemiakového cesta. A toto je jeden z rýchlych TOP receptov. Dokonca variabilita pre "zobkáčov" - so šalátom alebo so smotanovou, či jogurtovou omáčkou, prípadne so zemiakmi pre "papkáčov". Ďakujem za recept. Určite bude mať trvalé miesto v našej kuchyni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia