Foto: tatranka
Recept nie je náročný, no veľmi chutný. Rolky sa dajú aj zamraziť a mať ich ako polotovar. Kedykoľvek sú k ruke. Recept je z Zobraziť celý popisRecept nie je náročný, no veľmi chutný. Rolky sa dajú aj zamraziť a mať ich ako polotovar. Kedykoľvek sú k ruke. Recept je z časopisu Báječná žena. Tento recept som pojala už do nášho menu.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do plátok šunky zabalím tvrdý syr.Zatočím válčeky.
-
2
Nachystané válčeky.Mne vyšlo 17 ks a počítam na tanier s tromi.Takže mi ešte zostanú a tie zamrazím.Budú na inokedy.Robievam tak aj s inými múčnymi jedlami.
-
3
Uvarené,studené zemiaky.Najlepšie si je ich uvariť večer a pracovať s nimi na druhý deň.
-
4
Ošúpané zemiačiky.Budem ich potrebovať na cesto.
-
5
Na dosku si nasypem časť z polohrubej múky a nastrúham cez strúhadlo studené zemiačiky.Ak by ste ich mali teplé,robila by sa vám na strúhadle taká slizká masa.
-
6
Do nastrúhaných zemiakov pridám polohrubú múku,celé vajíčko a soľ.Vypracujem hustejšie nelepivé cesto. So zemiakovým cestom sa pracuje rýchlo.Má tendenciu vlhnúť a lepiť sa. Kľudne si pri spracovaní cesta,cesto podsypávajte.
-
7
Potom si cesto spracujem na dva válce.Tie rozdelím podľa množstva pripravených syrovo-šúnkových válčekov. Z odrezaných kúskov formujem obdĺžničky.
-
8
Do cesta sa snažím syrovo - šunkovú náplň zabaliť.Najprv kratšie boky a potom dlhšie strany.Dobre balíček popritláčam.
-
9
Nakoniec ju pováľam zo všetkých strán v múke.
-
10
Z mlieka vajíčka špetky soli , špetky korenia a hladkej múky si pripravím hustejšie cestíčko. V ňom válčeky obalím a vložím do rozohriateho oleja.
-
11
Válčeky sa vysmážajú.Keď sú pekne usmažené,vyberiem ich na papierovú utierku. Týmto proces spracovania šunkovo syrových válčekov končí.
-
12
Dnes som ich podávala s paradajkovou omáčkou a zemiakmi. No hodí sa k ním aj chutný a rôzny zeleninový šalát. Tiež sú válčeky veľmi chutné v špenátovom prívarku.
-
13
Keďže so v ten deň keď som tieto válčeky chystala ich ešte nevarila,putovali len ako polotovar na kovovom podnose do mrazu.Tam ich nechám zmrznúť a tak podelím do mikroténových sáčkov. Robím tak aj s pirohami,slivkovými guľami ......
-
14
Po zamrznutí ich rozdelím do sáčkov a čakajú,kedy príde na nich rada. Až potom si urobím cestíčko,v ktorom ich ponáram a vysmážam. Sme len dvaja s manželom,takže myslím,že je to takto rozumné riešiť.
No doma,je to ináč.
Valčeky papierové nemám,takže moja mraznička obsahuje len potravín- obsah a ten zlodeja by asi veľmi nezlákal.
Tvoj recept s párkom sa mi celkom páči.Možno ráz vyskúšam aj tak.
Ja ešte veru vysmážam...nie veľa,ale výborných,šťavnatých rezňov z krásnej krkovičky sa veru nevieme vzdať.
Zo mňa už asi tá správna kuchárka tejto doby nebude.Veľa som sa tu naučila.Priateľky ma zasvätili do rôznych zdravých múk.Zvykám si.
No prepáč,že použijem na seba porekadlo: "Starého psa,už novým kúskom nenaučíš !"
Ďakujem za milý komentárik aj s pointou.
chválim tvoj skvelý recept za 5*
Nech sa ti darí pri zmrazení prvých svojich polotovarov.
Dnes som robila rolky so špenátom.Tiež je to výborná kombinácia.
No manžel miluje zemiaky, / my zemiakoví Spišiaci/,takže aj zemiaky sú pri tom.