Zemiakové rolky plnené šunkou a syrom (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept nie je náročný, no veľmi chutný. Rolky sa dajú aj zamraziť a mať ich ako polotovar. Kedykoľvek sú k ruke. Recept je z časopisu Báječná žena. Tento recept som pojala už do nášho menu.

40 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do plátok šunky zabalím tvrdý syr.Zatočím válčeky.
  2. Nachystané válčeky.Mne vyšlo 17 ks a počítam na tanier s tromi.Takže mi ešte zostanú a tie zamrazím.Budú na inokedy.Robievam tak aj s inými múčnymi jedlami.
  3. Uvarené,studené zemiaky.Najlepšie si je ich uvariť večer a pracovať s nimi na druhý deň.
  4. Ošúpané zemiačiky.Budem ich potrebovať na cesto.
  5. Na dosku si nasypem časť z polohrubej múky a nastrúham cez strúhadlo studené zemiačiky.Ak by ste ich mali teplé,robila by sa vám na strúhadle taká slizká masa.
  6. Do nastrúhaných zemiakov pridám polohrubú múku,celé vajíčko a soľ.Vypracujem hustejšie nelepivé cesto. So zemiakovým cestom sa pracuje rýchlo.Má tendenciu vlhnúť a lepiť sa. Kľudne si pri spracovaní cesta,cesto podsypávajte.
  7. Potom si cesto spracujem na dva válce.Tie rozdelím podľa množstva pripravených syrovo-šúnkových válčekov. Z odrezaných kúskov formujem obdĺžničky.
  8. Do cesta sa snažím syrovo - šunkovú náplň zabaliť.Najprv kratšie boky a potom dlhšie strany.Dobre balíček popritláčam.
  9. Nakoniec ju pováľam zo všetkých strán v múke.
  10. Z mlieka vajíčka špetky soli , špetky korenia a hladkej múky si pripravím hustejšie cestíčko. V ňom válčeky obalím a vložím do rozohriateho oleja.
  11. Válčeky sa vysmážajú.Keď sú pekne usmažené,vyberiem ich na papierovú utierku. Týmto proces spracovania šunkovo syrových válčekov končí.
  12. Dnes som ich podávala s paradajkovou omáčkou a zemiakmi. No hodí sa k ním aj chutný a rôzny zeleninový šalát. Tiež sú válčeky veľmi chutné v špenátovom prívarku.
  13. Keďže so v ten deň keď som tieto válčeky chystala ich ešte nevarila,putovali len ako polotovar na kovovom podnose do mrazu.Tam ich nechám zmrznúť a tak podelím do mikroténových sáčkov. Robím tak aj s pirohami,slivkovými guľami ......
  14. Po zamrznutí ich rozdelím do sáčkov a čakajú,kedy príde na nich rada. Až potom si urobím cestíčko,v ktorom ich ponáram a vysmážam. Sme len dvaja s manželom,takže myslím,že je to takto rozumné riešiť.