Zemiakové placky, ale inak fotorecept
Foto: sracz
Doma by som tento recept nazval „naľečňiki od Marušky z TV Jarková“. Tam totiž bývala jedna z mojich naozajstných pravých priateliek, kamalások. Nevyspytateľný Zobraziť celý popisDoma by som tento recept nazval „naľečňiki od Marušky z TV Jarková“. Tam totiž bývala jedna z mojich naozajstných pravých priateliek, kamalások. Nevyspytateľný život to zariadil tak, že dnes je tomu presne dva mesiace, čo nedobrovoľne „odišla“ do nebeskej kuchyne. Z hlbokého srdca jej ďakujem za nádherné priateľstvo, ktoré som s ňou a jej manželom Jurkom, strávil od novembra 1991. Teraz už síce „prevádzkuje“ svoje kuchárske, pekárske i cukrárske umenie anjelikom, ale v mojom srdci ostane stálicou.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
720 g (4 stredne veľké) |
|
25 g rozpustené |
|
120 g strúhaný (s menším obsahom tuku) |
|
120-150 ml (alebo petržlenová a zelerová vňať) |
|
2-3 ks (podľa veľkosti) |
|
3-4 strúčiky |
|
3-4 PL (nemusí byť) |
|
1,5 KL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Očistené a umyté zemiaky
-
2
som postrúhal na „veľkých slzičkách“, zalial ich studenou vodou a pridal kocky ľadu z mrazničky (tým som odstránil prebytočný škrob zo zemiakov a placky budú chrumkavejšie).
-
3
Ľadovú vodu som zlial cez sitko, zemiaky postupne „vystískal“ v dlaniach a vkladal do väčšej zmiešovacej misy z jenského skla, posypal pokrájanou pažítkou.
-
4
Posypal som strúhankou, polial rozpusteným maslom a pridal aj ostatné zložky - pretlačené strúčiky cesnaku (ak niekto rád, môže ich pridať alebo ubrať podľa vlastnej chuti), oregano, soľ a čerstvo mleté čierne korenie, strúhaný tvrdší syr (žiaľ, oštiepok už dávno nemám), dve celé, ale rozbité vajíčka a aj pokrájané petržlenové a zelerové lístočky (to plackám neuškodí a navyše ich doma máme vo veľkej obľube). Dôkladne som zmiešal.
-
5
Z polotekutého zemiakového „cesta“ som pomocou naberačky priamo na nevymastený pekáč ukladal a formoval oválne placky.
-
6
Piekol som ich 20 minút v rúre vyhriatej na 200 ⁰C, kedy ich okraje získali červeno-hnedú farbu.
-
7
Potom som ich „kuchyňskou špachtľou“ otočil a asi 10-12 minút opiekol aj na druhej strane.
-
8
Servíroval som ich s čerstvou rukolou (arugulou), ale mohol som aj s jednoduchým zeleninovým šalátom, a sviežim dresingom z gréckeho jogurtu so štipkou soli, šťavou z ½ citróna a na drobno pokrájanou čerstvou bazaličkou voňavou!
-
9
Každý človek, ktorého v živote stretneš, je list, ktorý obohacuje Tvoj strom života. Mnohí sa stratia s vetrom. A iní, nikdy neodídu! To platí aj pre Marušku. P. S.: aj tento recept ma naučila prostredníctvom „Skype-mosta“, lebo ju som nikdy nedokázal presvedčiť, aby sa do radov na Varecha.sk zapojila. Poznajúc jej dušu viem, že to bolo zo skromnosti. Často a pozorne nás však sledovala a bola naším veľkým „fanúšikom“! Ďakujem, že obohatila môj duševný život. R. I. P.
Diskusia k receptu