Zemiakové placky
Zemiakové placky

Zemiakové placky, ale inak fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. februára 2022
Zemiakové placky, ale inak (fotorecept)
Foto: sracz

Doma by som tento recept nazval „naľečňiki od Marušky z TV Jarková“. Tam totiž bývala jedna z mojich naozajstných pravých priateliek, kamalások. Nevyspytateľný Zobraziť celý popisDoma by som tento recept nazval „naľečňiki od Marušky z TV Jarková“. Tam totiž bývala jedna z mojich naozajstných pravých priateliek, kamalások. Nevyspytateľný život to zariadil tak, že dnes je tomu presne dva mesiace, čo nedobrovoľne „odišla“ do nebeskej kuchyne. Z hlbokého srdca jej ďakujem za nádherné priateľstvo, ktoré som s ňou a jej manželom Jurkom, strávil od novembra 1991. Teraz už síce „prevádzkuje“ svoje kuchárske, pekárske i cukrárske umenie anjelikom, ale v mojom srdci ostane stálicou.

4-6
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

720 g (4 stredne veľké)
25 g rozpustené
120 g strúhaný (s menším obsahom tuku)
120-150 ml (alebo petržlenová a zelerová vňať)
2-3 ks (podľa veľkosti)
3-4 strúčiky
3-4 PL (nemusí byť)
1,5 KL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Očistené a umyté zemiaky

    Zemiakové placky, ale inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    som postrúhal na „veľkých slzičkách“, zalial ich studenou vodou a pridal kocky ľadu z mrazničky (tým som odstránil prebytočný škrob zo zemiakov a placky budú chrumkavejšie).

    Zemiakové placky, ale inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ľadovú vodu som zlial cez sitko, zemiaky postupne „vystískal“ v dlaniach a vkladal do väčšej zmiešovacej misy z jenského skla, posypal pokrájanou pažítkou.

    Zemiakové placky, ale inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posypal som strúhankou, polial rozpusteným maslom a pridal aj ostatné zložky - pretlačené strúčiky cesnaku (ak niekto rád, môže ich pridať alebo ubrať podľa vlastnej chuti), oregano, soľ a čerstvo mleté čierne korenie, strúhaný tvrdší syr (žiaľ, oštiepok už dávno nemám), dve celé, ale rozbité vajíčka a aj pokrájané petržlenové a zelerové lístočky (to plackám neuškodí a navyše ich doma máme vo veľkej obľube). Dôkladne som zmiešal.

    Zemiakové placky, ale inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z polotekutého zemiakového „cesta“ som pomocou naberačky priamo na nevymastený pekáč ukladal a formoval oválne placky.

    Zemiakové placky, ale inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekol som ich 20 minút v rúre vyhriatej na 200 ⁰C, kedy ich okraje získali červeno-hnedú farbu.

    Zemiakové placky, ale inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som ich „kuchyňskou špachtľou“ otočil a asi 10-12 minút opiekol aj na druhej strane.

    Zemiakové placky, ale inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Servíroval som ich s čerstvou rukolou (arugulou), ale mohol som aj s jednoduchým zeleninovým šalátom, a sviežim dresingom z gréckeho jogurtu so štipkou soli, šťavou z ½ citróna a na drobno pokrájanou čerstvou bazaličkou voňavou!

    Zemiakové placky, ale inak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý človek, ktorého v živote stretneš, je list, ktorý obohacuje Tvoj strom života. Mnohí sa stratia s vetrom. A iní, nikdy neodídu! To platí aj pre Marušku. P. S.: aj tento recept ma naučila prostredníctvom „Skype-mosta“, lebo ju som nikdy nedokázal presvedčiť, aby sa do radov na Varecha.sk zapojila. Poznajúc jej dušu viem, že to bolo zo skromnosti. Často a pozorne nás však sledovala a bola naším veľkým „fanúšikom“! Ďakujem, že obohatila môj duševný život. R. I. P.

    Zemiakové placky, ale inak (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

evanaaa
Tieto placky ma chytili, plus je, že sú na plechu robené, teda pečené, tak si ich aj uložím, aby som na ne nezabudla....ale ja asi pridám popraženú cibuľku do nich.....veď uvidím. A neprichytili sa, ako vidím, asi špeciálny plech? Alebo ich dám na papier na pečenie......A ešte - mala som brata, ktorý sa tiež vedel obracať v kuchyni, najmä rád piekol...no, žiaľ, dnes aj on odišiel tam, odkiaľ niet návratu (asi si ho mamička naša privolala, lebo ona by v tento deň slávila výročie narodenia) :-( Prepáč, @sracz , že to vkladám k tvojmu receptu, nedalo mi....).
sracz
Veľmi pekne, zo srdca a s úctou, Vám všetkým ďakujem za komentáre a hlavne za prejavený súcit! Priateľstvo je pre mňa doslova posvätné. Prijímam ho s plnou vážnosťou, no s rešpektom pre vlastnosti danej osobnosti. U nás doma vždy platilo a platiť bude, ak máš dobrého priateľa, máš oveľa viac ako on! Nikdy sa nevnucujem do priateľstva, nikdy ho ani neodmietnem, ale ak už, tak som priateľom navždy a keď ho bársakým spôsobom stratím, veľmi ma to bolí. Majte, vážení a milí, krásne dni plné šťastia, zdravia a lásky, v spoločnosti dobroprajných a usmievavých Priateľov!


cesminaz
Naozaj zo srdca napísané slová...velmi pekné🙂 A aj tie placky vyzerajú super a iste sú aj velmi chutné.
klukodvody
A pořád se mám co učit. Moc Tebe a Tvoji drahou lepší polovinu zdravíme a vzpomínáme. Snad se opravdu sejdeme a budeme povídat a vařit. Opatrujte se a mějte se krásně.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia