Zemiakové lokše
Zemiakové lokše s makom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Jednoduché jedlo, lacné ale za to veľmi chutné. Dnes som polovicu lokší plnila marhuľovým lekvárom a bielym makom a druhú polovicu jahodovým lekvárom a modrým makom.
4 porcie |
50 minút príprava |
30 minút na 160 °C |
Postup
- Zemiaky som ošúpala a uvarila v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky som scedila, popučila a nechala vychladnúť. Pridala som ich k preosiatej múke, ktorú som tiež mierne osolila.
- Vymiesila som nelepivé cesto, ktoré som rozdelila na dve polovice.
- Z každého kusu cesta som vytvorila hrubý šúľok a tento som nakrájala na menšie kúsky.
- Každý kúsok som roztlačila a na pomúčenej ploche vyvaľkala. Vyvaľkané lokše som podsypala múkou, aby sa nezlepili a ukladala na seba.
- Keď boli všetky lokše vyvaľkané, dala som na sporák rozohriať suchú panvicu.
- Na rozohriatej panvici som piekla lokše z oboch strán.
- Hotové lokše som ukladala na hlboký tanier a potierala teplou roztopenou masťou.
- Druhým hlbokým tanierom som upečené lokše zakryla, aby zostali dlho teplé a krehké.
- Keď som mala všetko hotové, lokše som odokryla a polovicu z nich som natrela marhuľovým lekvárom.
- Posypala mletým bielym makom. Biely mak má orieškovú chuť.
- Ďalšie lokše som natrela jahodovým lekvárom.
- Posypala mletým modrým makom.
- Hotové lokše som zrolovala a posypala vanilkovým cukrom.
- Prajem vám k obom variáciám dobrú chuť.