Zemiakové lokše

Zemiakové lokše s makom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Jednoduché jedlo, lacné ale za to veľmi chutné. Dnes som polovicu lokší plnila marhuľovým lekvárom a bielym makom a druhú polovicu jahodovým lekvárom a modrým makom.

4
porcie
50 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky som ošúpala a uvarila v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky som scedila, popučila a nechala vychladnúť. Pridala som ich k preosiatej múke, ktorú som tiež mierne osolila.
  2. Vymiesila som nelepivé cesto, ktoré som rozdelila na dve polovice.
  3. Z každého kusu cesta som vytvorila hrubý šúľok a tento som nakrájala na menšie kúsky.
  4. Každý kúsok som roztlačila a na pomúčenej ploche vyvaľkala. Vyvaľkané lokše som podsypala múkou, aby sa nezlepili a ukladala na seba.
  5. Keď boli všetky lokše vyvaľkané, dala som na sporák rozohriať suchú panvicu.
  6. Na rozohriatej panvici som piekla lokše z oboch strán.
  7. Hotové lokše som ukladala na hlboký tanier a potierala teplou roztopenou masťou.
  8. Druhým hlbokým tanierom som upečené lokše zakryla, aby zostali dlho teplé a krehké.
  9. Keď som mala všetko hotové, lokše som odokryla a polovicu z nich som natrela marhuľovým lekvárom.
  10. Posypala mletým bielym makom. Biely mak má orieškovú chuť.
  11. Ďalšie lokše som natrela jahodovým lekvárom.
  12. Posypala mletým modrým makom.
  13. Hotové lokše som zrolovala a posypala vanilkovým cukrom.
  14. Prajem vám k obom variáciám dobrú chuť.