Zemiakové langoše z cesta z chladničky fotorecept
Foto: eviana
Isto si poviete... zasa zemiakové cesto, zasa langoše :) Je mi jasné, že receptov na langoše je tu už veľa, ale toto je taká Zobraziť celý popisIsto si poviete... zasa zemiakové cesto, zasa langoše :) Je mi jasné, že receptov na langoše je tu už veľa, ale toto je taká moja vychytávka, preto som sa rozhodla o recept sa s Vami podeliť. Doporučujem tento recept aj tým, ktorí ešte nikdy langoše nerobili, je naozaj osvedčený a ľahký na prípravu. Najväčšou výhodou tohto cesta je, že ho môžete mať pokojne aj 2-3 dni v chladničke a vždy si spravíte rýchlo čerstvý langoš.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
1,5 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
1,5 dl (dľa potreby) |
|
200 ml |
|
podľa potreby na vysmážanie |
|
zemiaková kaša: | |
300 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
7-10 strúčikov |
|
kvások: | |
42 g (1 balenie) |
|
1/2 dl |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Tu je dôkaz, že recept na cesto do chladničky je starý minimálne 20 rokov - môj "historický" zapatlaný zošit s receptami. Už ani netuším odkiaľ recept mám. Ale aj vzhľadom na stupeň upatlanosti stránky vidno, že u nás je naozaj obľúbený :) Časom a praxou som recept posunula do tejto podoby.
-
2
Očistíme si zemiaky (cca 5-6 ks veľkých ako vajce), nakrájame na malé kúsky a klasicky uvaríme. Pripravíme si ostatné suroviny do kaše.
-
3
...zemiaky popučíme klasickým spôsobom "pučičom" - ako keď robíme pyré. Pridáme kyslú smotanu, kačaciu masť a spolu vymiešame do hladkej masy.
-
4
...pridáme najemno nastrúhaný cesnak - podľa toho ako intenzívnu cesnakovú chuť chcete mať - pokojne pridajne 7-10 strúčikov.
-
5
...pripravíme si múku, pridáme mletú rascu, soľ, vajíčko, kyslú smotanu a samozrejme cesnakom voňajúcu zemiakovú kašu.
-
6
...do šálky dáme kvasnice, posypeme cukrom a zalejeme cca 1/2 dl vlažného mlieka - necháme nakysnúť - takto krásne podrastú za cca 5-7 minút.
-
7
...pridáme ich k ostatným surovinám. Podľa potreby prilejeme vlažné mlieko - priliala som cca 1,5 dl. Všetko spolu poriadne vymiesime na kompaktné cesto - nerobím žiadne extra dlhé miesenie pri tomto ceste, naozaj len všetko zmiešam dohromady, trošku pomiesim (cca 2-3 min) a je to.
-
8
...cesto pomúčime - ja zo zvyku robievam na ňom kríž, tak ako som sa od mojej maminky naučila :)
-
9
...potom cesto vo väčšej mise zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky. Ja som ho takto zabalila včera večer o cca 23.00 hod.
-
10
...dnes som prišla z práce a takto cesto vyzeralo o 16.00 hod
-
11
...veľkou lyžicou z neho odoberiem kôpky cesta
-
12
...naukladám si ich na pomúčenú dosku, alebo tácku
-
13
...tu som ilustračne spravila jednu hotovú placku, ale nerobím ich takto vopred. Ruky si potriem olejom a tak sa cesto ani trošku nelepí a ľahko ho ponaťahujem do želanej hrúbky a veľkosti...to, že väčšinou nemám žiadne pravidelné kruhy langošové u nás nikomu nevadí, na chuti to neuberie :)
-
14
...v panvici rozpálime dostatok oleja - cca 1,5 - 2 cm vrstvu a do horúceho vkladáme roztiahnuté cesto. Opražíme z každej strany cca 3 minúty - sledujeme farbu.
-
15
...keď je už pekné červené, obrátime na druhú stranu a tú rovnako opražíme do červena. Vyberieme na servítku, ktorá vsaje prebytočný olej.
-
16
...potom už len napatlať langoše s tým, čo máme radi - tu kyslá smotana+biely jogurt, strúhaný eidam a kvapky extra strong paprikovej pasty (mix červenej a chilli)
-
17
...možno jesť týmto spôsobom, alebo bez "náplne" ako prílohu k mliečnym polievkam, k hustej fazuľovici, gulášu, či kapustnici... Sú naozaj výborné - vo vnútri nadýchané (dierkavé), krehké a zvonku fajne chrumkavé.
Hviezdickujem a ukladam.
Foto popis nemá chybu, tomu musí rozumieť aj keby nechcel. Určite si ma inšpirovala, nerobievam so zemiakmi, teraz celkom "bodne" recept, určite k polievke čo som varila z červenej šošovice, inšpirovala som sa receptom od milej @elixir. Dobrú nôcku :-) aj všetkým, čo si otvorili v tejto nočnej hodine varechu!
Langoše vyzerajú výborne, také cesto do chladničky som ešte nevidela, ja mám recept z kila múky bez zemiakov. Naozaj vydrží stáť v chladničke, podľa môjho starého receptu vraj aj 8 dní, ale treba priznať, že najlepšie chutí, ak sa spracuje deň po zamiesení. Ono sa síce aj ďalej v chladničke dvíha, človek žasne, kde vôbec berie silu, ale ak porovnáš napr. langoš upražený v prvý a potom tretí deň, je to rozdiel.
úžasné "žravé" foto :P
5*****
apropos pre @sovka62 - spisovne sa ten "pučič" /:D/ nazýva Drvič ba zemiaky.
@kukulienka71 , budem rada, ak prvý krát vyskúšaš chladničkové langoše podľa mňa, naozaj Ti môžem garantovať, že príprava je rýchla, jednoduchá a chuť skvelá. Dúfam, že Ťa langoše nesklamú (a vôbec nie kvôli hviezdičkám :))
@elef , do mrazničky som toto a vlastne ani žiadne cesto nikdy nedávala. Na tomto ceste je skvelé, že je raz dva hotové a samo si kysne v chladničke. Nemusíš robiť naraz také veľké množstvo, pokojne sprav z polovičnej dávky, a keď bude zasa chuť, tak postup zopakuješ :)
@havino , no vidíš a tu sa mi aké diery darí robiť a ten chlieb nie a nie ich také mať. Žeby som skúsila z tohto chladničkového zemiakového spraviť chlieb? No a teraz si Ty mne chrobáka do hlavy nasadila riadneho... Táni, poznáš ma, ja to vyskúšam :)
@mariamka , na klasické langoše treba čakať, kým cesto nakysne. Tieto z chladničky večer zamiesiš, hodíš do chladničky a keď prídeš z práce, alebo k obedu môžeš rovno z misy robiť. Ak si nerobila, skús, naozaj to stojí za pokus :)
@saline čka, som sa pobavila na langošových okáloch, ďakujem :)
@janealli , rada som pripomenula a poteším sa, keď ich skúsiš pre vnúčatká urobiť a budú im chutiť :)
@lyali , bude mi cťou, ak svoje prvé langoše spravíš podľa tohto receptu. Naozaj je to jednoduché a rýchle. Langoše naolejovanými rukami rovno z misy môžeš odštipkávať, ponaťahovať do želaného tvaru a veľkosti a šup do rozpáleného oleja. Budem sa tešiť na Tvoje langošové správy :)
@jerica , ďakujem za milé slová uznania, potešila si ma. Veru k šošovičkovej polievočke sa hodia a tá od @elixir aj Tvoja podľa jej receptu pripravená priam spievajú :) Budem rada, ak Vám takéto zemiakovo-smotanovo-cesnakovou kašou vylepšené zachutia :)
@aroooo , aj Tvoje langoše sú krásne... a ten recept je presne ten pôvodný, ktorý mám v tom svojom upatlanom zošite poznačený :)
Ďakujem za tip, skúsim z toho cesta aj pizzu veru spraviť :)
@sovka62 , rada som Ťa rozosmiala... a zároveň si Ty usmiala mňa. Uvažujem tuho a nenapadá mi, ako sa "pučiču" hovorí u nás v Trnave? :)
@tatranka milá, budem veľmi rada ak tento mnou vylepšený recept vyskúšaš a ešte radšej ak Vám bude chutiť. Budem sa tešiť na Tvoje dojmy z neho :)
@pusta milá, aj keď sa to možno zdá, tieto langoše naozaj nie sú patlavé a pre tak úžasnú pekárku chlebov ako si Ty, je to hotová brnkačka. Zlomok práce, žiadne čakanie (všetko sa spraví - nakysne samo, kým človek spí). Do cesta išla smotana a mlieko, tak až tak chlebové nie je, ale je naozaj výborné... ale ten nápad spraviť z neho chlieb ma fakt láka :)
Slovenčinu milujem, ale teda musím uznať, že slovo "pučič" je príjemnejšie a ľúbozvučnejšie ako "drvič" :)))
@stacy77777 , ja som si trošku pôvodný recept upravila a prispôsobila, preto som ho sem aj pridala. Budem rada ak ich niekedy vyskúšaš podľa neho spraviť.
@elixir , budem rada ak langoše podľa môjho receptu vyskúšaš a ako Ťa poznám, posunieš ich do vyššieho levelu... možno zmeniť zloženie múky, pridať semienka... som presvedčená o tom, že Ty vymyslíš niečo úžasné... už teraz sa na Tvoje dojmy z nich teším :)
Langoše robievam podľa dvoch receptov: jeden je veľmi starý od mojej mamy pod názvom "maďarské", to je cesto so zemiakmi, ale bez smotany a druhý je zas s kyslou smotanou a z 1 kila múky, ten mám tiež už viac ako 20 rokov a môže stáť v chladničke aj týždeň. Takže zajtra urobím podľa Teba - bude to ako Dva v jednom!
Ďakujem aj za ohviezdičkovanie, aj za chuť vyskúšať langoše podľa tohto receptu. Verím, že Ťa nesklamú a budem sa tešiť na Tvoje dojmy s cestom :)
je podobný na malé rozdiely, ale tie zemiaky dobrý nápad. Ja na to cesto nedám dopustiť,je výborné a krásne úvodné foto:)
A to som tiež do receptu zabudla napísať... bez cesnaku, s troškou rumu a s menej soli sú z tohto cesta skvelé šišky, to som tiež už nie raz skúsila :)
Cesnak v ceste je pre mna novinka.Zvycajne sa pouzival cerstvo nastruhany ,
v oleji ,na potieranie hotovych langosov.5*.
Dúfam, že nesklamú :)
Langoše som formovala "capkaním, stláčaním" na plytkom tanieri vymastenom olejom, lebo v rukách sa mi akosi trhali
Najväčšie uznanie receptu je takáto skvelá spätná väzba, že chutilo. Ešte raz veľká vďaka.