Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Na toto jedlo mám spomienky spojené s mojou babkou. Nosila nám to na rolu keď sa sadila kukurica a zemiaky. Vraj aby sme vládali Zobraziť celý popisNa toto jedlo mám spomienky spojené s mojou babkou. Nosila nám to na rolu keď sa sadila kukurica a zemiaky. Vraj aby sme vládali jamky kopať. Vždy sa po nich len tak zaprášilo. No a teraz keď ich urobím zmiznú z taniera zázračnou rýchlosťou. Dajú sa jesť aj samotné. Ja ich mám rád s kyslou uhorkou, alebo čalamádou.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravím si suroviny. Zemiaky očistím, pokrájam, dám do hlbšieho hrnca v slanej vode uvariť do mäkka. Vajcia pridávam podľa druhu zemiakov. Raz je to jedno, niekedy dve.
-
2
Kozí syr hrudku roztlačím na drobno.
-
3
Pridám do syra smotanu a rozmiešam.
-
4
Zemiaky sa uvarili. Vodu zlejem no nie všetku, nechám trochu na dne.
-
5
Na horúce zemiaky nasypem múku. Tiež nechám asi štvrtinu z nej. Premiešam trochu, zakryjem pokrievkou a nechám zapariť na 15 minút.
-
6
Potom ich začnem pučiť a pridám syr so smotanou. Napokon dobré premiešam varechou. Ak zatiaľ zemiaky vychladli pridám vajce a poriadne premiešam. ( Ja to robím rukou.) No ak je to ešte moc husté, tak pridám ďalšie vajce. Toto zemiakové cesto je dosť lepivé. Ak by cesto bolo moc zas lepivé tak použijem múku čo som si nechal.
-
7
Na rajnicu si dám zohriať olej a mokrými rukami tvarujem fašírky. Dá sa to aj dvomi lyžicami robiť. Dávam to hneď do horúceho oleja vysmážať. Hotové fašírky vyberám do hrnca, v ktorom mám sitko. To aby olej odtiekol.
-
8
Čo dodať nakladať na tanier so zeleninou, alebo samotne a jesť. Želám aj Vám dobrú chuť.
-
9
U nás sa toho nevieme dojesť. Skúste a uvidíte.
Inač si viem predstaviť tú chuť.
Tak to Ti verím ,ja mám kozy aj dnes a teraz je syr u nás veľmi vzácny,lebo až teraz sa začína poriadne dojiť a syr ,tak na ňom je bitka,nestačím robiť,lebo aj mliečko pijeme,hlavne detí.Májový je najlepší.
Jack dnes 19:51./cítim v ňom stále kozacinu/-troška som sa nad tým pousmiala,ako sa dá v syru cítiť kozľacina?
Pozdravujem.
No,neviem si pomôcť,ale je to tak :-) Normálne, taký kozací puch:D. Nemôžem zato.Som asi z inej planéty alebo čo.:))))
neviem odkiaľ si,ale rada by som Ta pozvala na ten môj,prídi!
No,keď to vezmem krížom krážom cez naše lúky a polia,tak vidím to tak žeby som do nedele došla:))) KE,milá @Ancicka . A ten tvoj syr by som rada ochutnala,určite je dobrý.Ten čo som jedla bol asi z inej vesmírnej galaxie :-D.Alebo tá koza:)))))
Ďakujem @Zolik a som rád, že chutilo. Áno skryl nie je mi zapotreby, aby zopár flustrovaných ľudí si naprávalo svoje nízke ego na mojich receptoch. A ani sem už viac receptov nepridám. Pokiaľ to nezačne byť normálna stránka. Vždy som bol presvedčený že na jedlo sa nemá hovoriť špatne. Tie výrazy veď to je hrôza. Pritom to sledujú aj okolité štáty a z toho si robia mienku o Slovensku.
Už toho mám dost, ten kdo umí a přidává recepty, bude vyklízet pole kvůli někomu, kdo si tady léčí ego. Toho bohdá nebude! Prosím tě, Pítrs, nenechej se vytočit, o to právě jde. Nakonec tu bude panovat pár nicků, které ryjí do nových i starých receptů, hlava nehlava. Znevážit dobré, vnášet svár a nechuť, to umí každý. Vkládat recepty a být nad věcí, to je vyšší level. Chodím na Varechu s láskou, vybírám si to, co je mi blízké, milé, mám ráda dobré lidi i dobré recepty. Vlastně se léčím také - nahlédnutím, sdílením, kocháním a vyzkoušením dobrých receptů, rad, návodů. Mám Varechu moc ráda! Na nenaložené diskutéry člověk narazí všude. To nemá s národností a mínkou o Slovensku nic společného. Lidská nízkost jde napříč spektrem národů, světadílů, stejně jako moudrost a laskavost. Přeji krásný den lidem všem!
Tvoje slova su hodne vytesania do kamena :-)