Zemiakové fašírky
Zemiakové fašírky s kozím syrom a kyslou smotanou (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Na toto jedlo mám spomienky spojené s mojou babkou. Nosila nám to na rolu keď sa
sadila kukurica a zemiaky. Vraj aby sme vládali jamky
kopať. Vždy sa po nich len tak zaprášilo. No a teraz keď ich urobím zmiznú z taniera
zázračnou rýchlosťou. Dajú sa jesť aj samotné. Ja ich
mám rád s kyslou uhorkou, alebo čalamádou.
8 porcií |
10 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravím si suroviny. Zemiaky očistím, pokrájam, dám do hlbšieho hrnca v slanej vode uvariť do mäkka. Vajcia pridávam podľa druhu zemiakov. Raz je to jedno, niekedy dve.
- Kozí syr hrudku roztlačím na drobno.
- Pridám do syra smotanu a rozmiešam.
- Zemiaky sa uvarili. Vodu zlejem no nie všetku, nechám trochu na dne.
- Na horúce zemiaky nasypem múku. Tiež nechám asi štvrtinu z nej. Premiešam trochu, zakryjem pokrievkou a nechám zapariť na 15 minút.
- Potom ich začnem pučiť a pridám syr so smotanou. Napokon dobré premiešam varechou. Ak zatiaľ zemiaky vychladli pridám vajce a poriadne premiešam. ( Ja to robím rukou.) No ak je to ešte moc husté, tak pridám ďalšie vajce. Toto zemiakové cesto je dosť lepivé. Ak by cesto bolo moc zas lepivé tak použijem múku čo som si nechal.
- Na rajnicu si dám zohriať olej a mokrými rukami tvarujem fašírky. Dá sa to aj dvomi lyžicami robiť. Dávam to hneď do horúceho oleja vysmážať. Hotové fašírky vyberám do hrnca, v ktorom mám sitko. To aby olej odtiekol.
- Čo dodať nakladať na tanier so zeleninou, alebo samotne a jesť. Želám aj Vám dobrú chuť.
- U nás sa toho nevieme dojesť. Skúste a uvidíte.