Zemiaková polievka s kukuricou

monty469 - fotkamonty469, 11. marca 2016
Zemiaková polievka s kukuricou
Foto: monty469

Dnes som ju robila prvý krát a viem, že nie posledný, je veľmi chutná, odporúčam.

Suroviny

1 ks
400 g
250 g
50 g
300 g
2 PL
 štipka
1 čl
2 ks
150 ml
 podľa chuti
 podľa chuti
1,5 PL
1 ks
1,5 l




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame nadrobno, zemiaky na kocky, papriku na tenké prúžky( ja som mala zelenú, ale červená by bola lepšia, v polievke by bolo viac farieb).

  2. 2

    V hrnci rozpálime olej s maslom, pridáme cibuľu, necháme zosklovatieť, dáme zemiaky, huby, papriku, kukuricu a všetko krátko orestujeme.

  3. 3

    Pridáme muškátový oriešok, bobkový list, osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Privedieme k varu, zmiernime a varíme pokiaľ nezmäknú zemiaky.

  4. 4

    Pridáme majoránku, vyberieme bobkový list, prilejeme smotanu a už len krátko prehrejeme.

  5. 5

    Odstavíme, pridáme ocot, podľa potreby ešte dochutíme a podávame. Prajem dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

klukodvody
Zajímavý recept, určitě výrazná chuť. Prosím neber mou otázku jako radu, ale není lepší dát brambory uvařit zvlášť trochu ocedit a s trochou vody co se vařili přidat do polévky připravené podle tvého receptu ? Oni alespoň mně když je dám do zelňačky a nebo podobné polévky chytí takovou tvrdší kůrku a proto to vždy vařím mimo i do gulášové. No je to spíš dotaz, jestli Ti to také neudělalo. Jinak opravdu pěkný recept na 5*
monty469
@Klukodvody (11.3.2016 20:05)

S tými zemiakmi máš pravdu.Sū mäkké ale zvrchu je taká " kôrka" nabudúce ich urobím zvlášť. Všetci sa učíme celý život a stále je čo vylepšovať. Ďakujem ti pekne za komentár:-)Veď varecha je aj o tom- navzájom si poradiť.Prajem pekný večer :-)
1x bembo
klukodvody
@Monty469 Jsem moc rád, že to bereš jako radu no to víš po více jak 55 letech v kuchyni mně to nedá a ty zkušenosti prostě předám. Myslím, že jsi to přesně napsal o tom varecha by měla být. Krásný večer.
mijaita
@klukodvody ten ocet se pridava az do hotove polevky ....Odstavíme, pridáme ocot, podľa potreby ešte dochutíme a podávame.......tak nechapu, proc by mely mit brambory kurku?
patroveckypitrs
Veru aj ja si urobím dnes takúto dobru 5* polievku. Len miesto kukurice dám fazuľu mám uvarenú. Mala rada ten bobkáč a cele korenie dávam do guličky na čaj a po uvarení to naraz cele vyberiem. Poradila jedna varechačka.
altyn
@Klukodvody (11.3.2016 20:05)

Ja by som súhlasil s @miajitou robievam takto polievky často a nikdy na nich kôrku nemám. Myslím že by sa mohla spraviť ak by sa varili s kyslou kapustou.
alena45
ako som včera písala, tak som ju aj uvarila. Chuť je príjemná, s receptom som celkom spokojná a určite sa k nemu ešte vrátim.


jack
Vyzerá FANTASTIK.A vieš,že môj muž je polievkový tak toto mu asi raz urobím.Júúj akú som zrazu dostala chuť na polievočku.
altyn
@Klukodvody (12.3.2016 08:53)

Ja viem, že nespominaš ocot, no neviem prečo iné by sa mala urobiť “kôrka”. Ja zemiaky bežne restujem na masle a kôrka sa mi nikdy neurobila. No, a ako spomínaš guláš, to si už fakt neviem vysvetliť prečo varíš zemiaky zvlášť. Tak ťa pekne prosím o vysvetlenie, možno sa zas niečo naučím. Ja ich varím v guláši a trochu z nich popučím na zahustenie. Rád si prečítam dobré rady...
evanaaa
Aj mňa prekvapila tá rada - variť zemiaky zvlášť. Viem, že v kyslom prostredí sa zle varia ( kapusta, ocot....) ale tu to problém nie je. Ja tiež varím guľáše so zemiakmi a spolu, nikdy nie zvlášť, žiadnu "kôrku" som nepozorovala, a do kyslej akpusty ich endávam, tak neviem......a potom akoby som robila napr. zemiakovú omáčku, aj tam ich zvlášť varila?
klukodvody
Přátelé máme malý problém. Ne guláš, ale gulášová polévka. Protože polévku více provařuji vzhledem k masu, dělám základ ze syrového masa, tak asi z pohodlnosti abych nemusel hlídat abych brambory buď nepřevařil a nebo nedovařil, tak je raději vařím zvlášť. Tak to je ke gulášové polévce. Altyn brambory samozřejmě opékám také a tam naopak ta kůrčička je žádoucí a dávám si záležet aby tam byla. No a asi jsem tady zbytečně rozpoutal debatu o bramborách, ale tak prostě jsem zvyklí vařit zvlášť jednak proto, že jsem asi pohodlný a mám brambory vždy tak jak potřebuji a za druhé mám prostě vžité poučení, které mně vtloukali a to doslova v učení do hlavy, že jakékoliv možné kyselé prostředí tak brambory zvlášť. No a tady u mně to uvolnění kyselinky evokovaly ty papriky. Tak prosím berte to jen jako náhodnou poznámku a není nutné to používat. Krásnou noc přeji všem.
afataga
polievka vyzera fajn, az na tu kukuricu, ja sa s nou nekamaratim a mne by pokazila celu polievku, to uz skor tu fazulu. Co sa tyka tych zemiakov, neviem o akej korke je tu rec, ked varim polievku a patria do nej zemiaky, vzdy ich dam varit do polievky, aj mama, aj babka to tak vzdy robila a nikdy som ziadnu korku nezaznamenala. Urcite nedoporucujem zemiaky varit zvlast, ved oni maju nabrat z polievky aj chut, ak sa nemylim.


afataga
@Monty469 (13.3.2016 15:05)

to je ale uplne ina polievka :-))), fotku som dala kvoli tomu, ze na zemiakoch nie je ziadna korka, ani na tvojich nijaku nevidim
alena45
@Afataga (13.3.2016 14:20)

aj ja som mala také myšlienky, že kukuricu niem radšej dám cícer, ale riskla som to a tá kukurica je tam výborná a pasuje. Jediné, čo by som zmenila, že už by som tú papriku nevarila spolu so zemiakmi, ale osmažila na oleji a vložila ju do polievky nakoniec. Na jeseň mi dala suseda vedro posledných paprík, boli rôznych farieb a aj kvality, tak som ju nakrájala na malé kocky a rozdelila do sáčkov do mrazáku. Teraz sa mi to hodilo.
afataga
@Alena45 (13.3.2016 18:11)

ked ja kukuricu nemam rada v ziadnom jedle, a potom posli susedu s vedrom aj sem :-)
mijaita
Dobra polívka, varila jsem z normalnich hub zavarenych v lehce slanem nalevu. Uvarila jsem palivejsi a protoze nemusim majoranku, pridala jsem natovou cibulku.Smetanu si přidal každý podle chuti . Dobrá byla, hezký recept :-)


mijaita
.......... a tesim se na cerstve houby, to bude nejlepsi ! :-)
monty469
@Mijaita (14.3.2016 14:39)
Potešila si ma:-) Som rada, že chutila. Vyzerá veľmi dobre. Tak ako vravíš, keď budú čerstvé huby, bude ešte lepšia :-)
kukulienka71
Veľmi chutná polievka v tomto nečase:-) použila som hlivu a inak všetko podľa teba. Zháčila som sa len pri poslednom kroku- či pridať ocot, lebo aj tak už bola výborná tá chuť. Reku, už ju dokončím podľa receptu a dobre som urobila, ocot urobil ešte lepšiu chuť. Ďakujem pekne


monty469
@Kukulienka71 (15.3.2016 13:38)
Milá Kukulienka, teším sa, že polievočka chutila. Už len čakám, kedy pôjdeme na smrčky a šupnem ich do polievky :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia