Zeleninový slaný koláč fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 24. mája 2013
Zeleninový slaný koláč (fotorecept)
Foto: lusinkab

Viem,že je tu niekoľko receptov na slané koláče ale tento ma veľmi zaujal hlavne kôli cestu tak by som sa s ním s vami Zobraziť celý popisViem,že je tu niekoľko receptov na slané koláče ale tento ma veľmi zaujal hlavne kôli cestu tak by som sa s ním s vami chcela podeliť. Možno sa niekomu hlavne v budúcich mesiacoch zíjde.

Suroviny

Cesto:
200 g
75 g
110 g
1 čl
1 ks
8 1/2 PL
Plnka:
4 PL
1 ks
145 g
3 strúčik
400 g
podľa chuti alebo sušené paradajky
podľa chuti
podľa chuti
6 ks
Ostatné:
1 čl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Do misky si dáme hladkú múku,ražnú múku,soľ,premiešame a pridáme na kocky nakrájané maslo ...........

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..... Pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku.......

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..... do stredu urobíme dierku a pridáme zľahka vyšľahané vajíčko a vodu. V pôvodnom recepte bolo napísané voda podľa potreby .... tak som merala pomocou PL a do cesta išlo 8 1/2 PL vody ale to záleží aj od druhu múky,takže ja som pridávala postupne ......

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ........ až kým som nedocielila polotuhé,nelepivé cesto. Cesto vytvarujeme do obdĺžnika,zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na pol hodinu do chladničky......

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    .....kým nám cesto odpočíva tak si pripravíme plnku .....

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...... na panvici rozohrejeme 4 PL olivového oleja. Cibuľu ošúpeme,rozrežeme na polovicu a nakrájamé na pásiky, pór nakrájame na kolieska a dáme na panvicu. Sem tam premiešame a pražíme cca 4 minútky, pridáme na drobno nakrájaný cesnak,soľ a čierne korenie. Pražíme ďalšiu minútku ........

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ....... pridáme nakrájané paradajky, lístky z čerstvého tymiánu a kapary podľa chuti. V pôvodnom recepte boli sušené paradajky cca.4 ks ale tie som nemala tak som ich nahradila kaparami. Zľahka premiešame a necháme variť cca 3 minútky a odstavíme zo šporáka .......

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..... a vznikne nám niečo také .....

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ....... cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na rozmer 25x35 cm. Ja zvzknem pri týchto cestách vaľkať na papieri na pečenie keďže potom sa mi to lepšie prekladá na plech alebo formy. Môj plech má skoro taký istý rozmer na aký malo byť cesto vyvaľkané takže som nemusela nič predkresľovať. Na plech si dáme papier na pečenie a posypeme so sezamovýmí semiačkami,makom a rascou........

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..... opatrne cesto preložíme na plech a stiahneme z vrchu papier na ktorom sme cesto vaľkali. Pomocou prstou zľahka popritláčame aby sa nám semienka zľahka vstrebali do cesta.......

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...... do stredu cesta rozložíme plnku a necháme cca. 5 cm z každého okraju voľné aby sme to mohli potom zahnúť.....

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...... spodnú časť preložíme na vrch plnky a kraje zľahka popritláčame ......

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...... to isté spravíme s vrchnou časťou .....

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..... a nakoniec boky. Uistíme sa,že všetko spolu pekne drží, poukladáme na vrch čierne olivy a dáme do predohriatej rúry piecť na 180 °C cca. 35 minút,čas záleží od rúry, cesto keď je upečené by malo mať peknú hnedú farbu a tvrdé na dotyk.

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dozdobíme vetvičkami čerstvého tymiánu a môžme podávať. Výborný je aj za tepla aj za studena ......

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    .... no a ešte prierez.

    Zeleninový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

elixir
@lusinkab keď sa dívam na tento recept, mám pocit, že keby som sa dívala ešte trošku dlhšie, vďaka Pavlovmu reflexu by som ostala dehydrovaná... :)
jerica
perfektne spracovaný recept na vareche :-)
@lusinkab všetky recepty máš veľmi pekne zrozumiteľne spracované, máš môj obdiv:-)
marianne
@lusinkab uplne nadherny,presne podla mojho gusta,dakujem Ti zan a nie je ani 101:-),ale mne by nevadilo,keby ich tu bolo aj ovela viac,je jedinecny...
soncya
@lusinkab krásny koláč si pripravila. :o)
Skús do "plnky" pridať štipku škorice, s cibuľou, cesnakom, pórom a hlavne s paradajkami to pasuje.
mariamka
neskutocne, hotove umelecke dielo! ja tam aj vidim tvar: oci, nos, usta, sice sa skeri, ale vyzera "na zjedenie" :)) @lusinkab smekam! ..
pusta
to nie je koláč, to je umeleckédielo.
super :-)
angast
Pekný recept. Cesto výborné , ostatné tiež výborné , ale plnku by som zmenil. Mne by tam pasoval šťavnatý prerastený bôčik. Z tvojej
plnky by som mohol dostať vitaminózu. Toľko zeleniny naraz by bol
šok na organizmus. Všetko s mierou.
tatranka
Je vidieť,že si si veľmi dala záležať.Je to pekný,zrozumiteľný recept.Na viac zdravý a chutný.
afataga
mam o teba obavy, ci nie si chora, kde mas chilli? :-) inak vyzera to dobre, tak letno
jujoska
tak to je parada... @lusinkab zistujem, ze si mlada carodejnica v kuchyni. Tvoj priatel musi mat z teba radost: laska k nemu sa perfektne doplna laskou k jedlu. Nech vam to stale takto ladi :-)
danielas
Senzačné!!! Veľmi kreatívne na tom tanieri, pre mňa chuťovo bezchybné :-)
jamarlen
bál by som sa, či zospodu nebude cesto surové, alebo mokré... už som rozmýšľal, či by sa nedal urobiť obrátený - chrumkavé cesto navrchu a zaleninka - predpečená - zospodu...
ten tvoj je naozaj krásny
lusinkab
Pridem z prace a najdem tolko krasnych komentarov :-) po dnesnom dni mi to naozaj padlo vhod. @elixir xixixi si velmi mila :-))) dakujem @jerica dakujem velmi pekne :-) ja sa snazim aby ked na to niekto pozrie a nie je nejako zrucny v kuchyni tak obrazky pomozu niekedy viac ako text :-) aspon tak to je so mnou :-) @marianne vies ,ze som aj na teba myslela ked som ho robila :-) viem,ze ty mas take rada a neboj pridam podobnych kolacikov este,kedze v tej knizke je ich este dost co treba vyskusat :-) dakujem @soncya dakuejem velmi pekne :-) no skoricu mam velmi rada a zvyknem ju pridavat aj do slanych veci ale pri tomto ma to akosi nenapadlo :-) nabuduce urcite vyskusam s tou skoricou ,vdaka za tip @mariamka :-))))))))) dakujem velmi si ma svojim komentikom rozosmiala :-) @pusta dakujem krasne :-) @angast no ja som vedela,ze teba s tym velmi nepotesim ale neboj mam dalsi taky netradicny na plane a tam ide aj prerastana slaninka :-) takze urcite to bude nieco po com nedostanes vitaminovy zachvat :-))))) dakujem @tatranka @sonulienka @izabella929 @irenaw @nika60 @danielas @kecemis @elysa @margaretka28 @zuzkabluzka dakujem vam vsetkym krasne za vase komentiky a som rada,ze vas receptik zaujal :-) @afataga xixixixixixi nie nie som chora len pred 2 dnami som robila curry a akosi som sa zabudla,ze som uz do toho chilli pridala tak som pridala dalsie 3 male zabijaky a este stale ma dnes po nich pri urcitej cinnosti pali :-))))))) takze na zopar dni mam dusu na poko :-) dakujem :-) @jujoska dakujem velmi pekne :-) no to dufam aj ja,my to mame v kuchyni podelene on vie do ktorych jedal sa nema miesat a naopak :-)))))) @jamarlen toho isteho som sa bala aj ja ked som to davala do rury ale asi tym,ze tam je ta razna muka tak to cesto vobec nenavlhlo a bolo pekne chrumkave aj zo spodu ale ani ten napad rozvalkat cesto na vrch neznie zle :-) dakujem krasne za komentik
ancicka
Krásne to vyzerá v reze,no iste aj veľmi chutné.kk
lusinkab
:-) dakujem @ancicka no ja som z toho mala akurat tak ten prierez a malicky kusocek z konca kedze moj zjedol zvysok len tak na posedenie :-)
douglas
Nádherný recept - v našej kuchyni bude vítaný! Nech sa darí :).
marianne
:-) no @lucinka si nesmierne vazim,ze si na mna na opacnom konci sveta myslela:-) uz mam vsetky ingrediencie,ktore potrebujem napisane na papieriku a buduci tyzden robim,fotku pridam..
hannah22
ozaj dobrý recept, ukladám a teším sa na to ked príde na rad.... :))
palokuchki
Zaujalo ma to cesto s raznou mukou. Urcite ho v buducnosti vyskusam. Cely kolac vyzera byt velmi chutny.
lusinkab
@belava :-) budem rada @douglas dakujem krasne :-) dufam,ze vam bude chutit @marianne ci veris alebo nie prvy clovek co mi napadol si bola ty :-) @hannah22 dakujem budem rada ak vyskusas @palokuchki dakujem ta razna muka zaujala aj mna a aj tie semienka preto som sa do toho hned pustila :-)
tiginko
krásny koláč, radšej mám slané, než sladké. Len by ma zaujímalo to vaľkanie cesta na papieri: to si mala pomocníka, ktorý ti ho držal pri tejto činnosti? Alebo si ho najprv prilepila páskou? Lebo už som to nie raz skúšala aj ja, ale papier uteká spolu s cestom po celej linke a krkvá sa, tak nechápem, ako to ženičky dokážete....minule mi ho dcéra pridržiavala a aj tak som to po chvíli vzdala :-)
elixir
@tiginko ja som mávala podobný problém, neviem ako toto riešia iní, ale teraz cesto prekryjem potravinárskou fóliou, potom sa to darí lepšie:)
lusinkab
@tinginko dakujem :-) pomocnik bol v ten den v praci :-)no ono to zalezi od cesta a aj od povrchu linky,mne sa stalo s niektorymi maslovymi ,ze mi to behalo kade take ale jeden mansi trik tu je :-) len trosku pokrop s vodou linku a hned na to daj ten papier on sa ti tak trosku prilepi,potom na to daj cesto a pred tym ako zacnes valkat ho pritlac trosku s rukami. Pri niektorych zvyknem dat aj papier na vrch ale toto sa vobec nelepi takze nebolo treba alebo ako @elixir odporuca :-) niekto to len rozvalka a pomocou valceka prelozi na plech ale mne sa to stale trha ked to tak robim takze stale radsej na papieri a potom len preklopim :-)
tiginko
no vidíš, s tým namočením ma to nenapadlo. Ale je fakt, že ja pomerne málo robím s cestom a uprednostňujem recepty, kde je očividne nenáročné na spracovanie. V tom je výhoda Varechy a komentárov oproti kuchárskym knihám, časopisom a pod. kde ťa na rôzne zákernosti neupozornia. Akonáhle sa dočítam, že cesto sa zle vaľká a rozpadáva sa pri prekladaní na plech, tak ho radšej obídem a zvolím iný recept, veď ich je toľko! Alebo sa vynájdem jeho nastrúhaním a utľapkaním rukami na plechu
:-) :-)
lusinkab
:-) no ved to si myslim aj ja @tiginko je super ak sa ludia podelia o svoje nazory a skusenosti :-) preto mne najviac vyhovuje to valkanie medzi papiermi a ked je cesto prilis tenke,alebo sa lepi na papier tak jednoduchy trik supni aj s papierom na vrchu a na spodu do mraznicky na par minut :-) potom sa lahko papier da dole,nic sa nelepi a ani netrha :-) no a uz len uhladit a je to
marianne
Zlatko moje, Ty si to tak precizne pofotilo,ze som to musela prekopirovat do wordu a obrazky niektore povystrihovat,srdce mi rvalo,lebo by som mala straasnackovo hodne stran na tlacenie.:-)))
Ale zajtra bude den D,idem nan:-) Receptik je krasne napisany,ale idem sa pre istotu opytat.Lucinka ma byt 400g paradajka alebo susene paradajky(kolko asi?) alebo kapary? Z tych troch jedno?Alebo paradajky a kapary? Chcem to mat take dobrucke ako ty....
angast
@marianne
paradajky čerstvé 400g
4sušené paradajky , alebo pohárik kapár cca100g , keď nemáš sušené paradajky
paradajky
lusinkab
:-) @marianne @angast to za mna odpisal :-) takze cerstve paradajky 400 g ,kapary ja som dala 3 KL ale v povodnom recepte boli 4 susene paradajky tie som doma nemala tak preto som dala tie kapary. Uz sa tesim ako ti to chutilo :-) potom mi daj vediet :-)
marianne
Tak Ta teraz @lucinka pasujem za kralovnu zeleninoveho kolaca. Je famooozny,sfukli sme ho na posedenie,uplne vazne,ani omrvinka neostala z neho.Dokonca moja masozrava polovicka vyhlasila,ze vyborny...zabudla som dat do neho vajicko,ale vobec to nevadilo.takze mozu papat aj vegani...bol spaldovo-razny.jedna basen,budem ho robit furt,znova a stale,kym sa ho neprejem:-))) Ta plnka je vynikajuco zharmonizovana...

lusinkab
Jej @marianne dakuijem za kompliment :-) normalne sa cervenam xixixixi som rada,ze vam chutil tak ako nam..... ta plnka je fakt super a vdaka aj za zdravsiu verziu co sa muk tyka,takto vyskusam ja na buduce podla teba :-) dakujem za fotku krasne sa ti vydaril :-)
marianne
Vsak som sa aj cosi natrapila,kym som ju tu dala.Nieco sa mi sprajclo v hlavnom pocitaci,nechcelo mi ju nacitat do PC.A z laptopu to islo,nacitat ale nie prilepit.Tak som behala od jedneho k druhemu,ale podarilo sa...:-) Je naozaj mnamkovy,moje chute...
marianne
dakujem @mariamka fotila som veeelmi rychlo,lebo hlad je hlad:-)) som sa nemohla dockat,kym sa don zahryziem,som prisla od doktora vyhladovana ako vlk:-)))
lusinkab
:-) no nakoniec sa podarilo :-) ja zvyknem robit tak ,ze fotku dam najprv na FB a potom ked ju sem chcem pridat tak len dam kopirovat URL adresu obrazku a vlozim ju sem :-) no ale si sa vynasla
lusinkab
hej hej :-) a este jeden dobry napad len ja to teraz tak robit nemozem lebo mam limitovany internet (ale za par tyzdnov konecne budem fungovat ako clovek z tejto planety) .. kedze sem mozes pridavat obrazky co maju maximalne 2 MB co ked mas fotak s vyssim rozlisenim tak sa to velmi neda ale ak pridas fotky na fb (normalne ako sukromne,ze ich nikto okrem teba nevidi) a potom si otvoris ten obrazok,klik s pravym tlacitkom misky a das ulozit obrazok bud na plochu alebo do zlozky a ten obrazok bude mat len zopar kb.
marianne
no vida,vsetci ludia,vsetko vedia:-) ja som jedlo zatial na FB nikdy nedavala,je tam toho dost,ale takto je to tiez ovella jednoduchsie...
marianne
a zabudla som este dodat,ze som nemala tolko masla,tak olivovy olej ho nahradil bez problemov:-)
marianne
..specialne pre Teba @lucinka ako vdaku za tento supeeer kolac,ktory peciem uz 3x:-))) Prava zazrivska 100 percent ovcia nepasterizovana bryndza,uz slovenskejsia nemoze byt,este zvolenska by sa jej mohla rovnat...

lusinkab
no @marianka tak teraz si ma dostala :-)))))) slintaaaam ako taky psik keby som si k tomu sadla tak by mi ani ten chlebik k tomu netrebalo :-) dakujem,ze si sa so mnoiu podelila keby sa dalo idem hned nazbierat a posielam ti expresne na vymenu :-) inaksie som velmi rada,ze tento kolacik sa u vas tak udomacnil :-) velmi ma to tesi
angast
lusinka + marianne
jednoduchý programček ako zneniť foto pod 2Mb je TakeScreen.2.0
Odfotíš si s plochy akýkoľvek výrez daš ho do jpeg a uložíš kam chceš
dá sa zastaviť napr. video z You tube a odfotiť čo chceš. Veľmi dobrý
a jednoduchý pomocník. Vyskúšajte.
havino
ohromne vyzerá, sama zelenina, dokonalý fotopostup Luci, si veľká šikulka
@angast , veľká vdaka aj tebe za program
angast
@havino
nemáš za čo. Budem rád keď ti to pomôže. Ja si si z rôznych článkov, alebo obrázkov robím len také výrezy a nemusím si ukladať celý link.

lusinkab
@marianka no ved to,ze je to taky recept na ktorom si pochutnaju aj chlapi :-) sice moj zje vsetko co mu dam na tanier ale zas nie kazdy je zeleninovy :-) @angast jeeeeej velka vdaka za ten program maju mi prist konecne zajtra nam maju prist nainstalovat normalny internet kedze do teraz som mala len ten limitovany mobilny :-) takze hned ked bude frcat stahujem :-) este raz velka vdaka :))))) @havino dakujem ti vemi si to vazim a som rada,ze sa ti paci
parisienne
@lusinkab Robila som ho cez vikend, NAJlepsi slany kolac aky som jedla-mi to pripominalo nieco na sposob pizzoveho kolaca.To cesto je fantasticke, uz rozmyslam na co vsetko ho pouzijem. Najlepsie na tom je ze do plnky mozme dat hocijaku zeleninu co ostala v chladnicke, ja som pridala sampiony a cuketu. Tvoje recepty su vzdy originalne a chutne, tesim na dalsie a VELKE DAKUJEM
lusinkab
@parisienne som velmi rada,ze sa ti vydaril a hlavne,ze chutil. Presne ako pises da sa to naplnit cimkolvek, zeleninou,syrmi alebo aj masom. Skusala som uz viacej variacii a stale chutil super. Ja velmi rada experimentujem a skusam nove veci a ak sa mi nieco zapaci tak sa to snazim co najskor vyskusat :-). Este raz som rada,ze ti chutil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia