Foto: skatulka
Dostala som krásne dve cukety, jednu žltú a jednu zelenú. Tak som vymýšľala, čo by sa z nich chutné dalo pripraviť.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Bešamel si pripravíme tak, že v hrnci rozpustíme 50 g masla. Zmiešame 500 ml mlieka a 50 g hladkej múky. Túto zmes za stáleho miešania prilejeme k maslu a privedieme k varu. Omáčku varíme asi 5 minút. Ochutíme soľou, čiernym korením, prípadne nastrúhaný muškátový oriešok.
-
2
Zeleninovú zmes si pripravíme tak, že na olivovom oleji orestujeme na malé kocky pokrájanú cuketu, použila som žltú aj zelenú. Keď trošku zmäkne pridáme pokrájané paradajky.
-
3
Restujeme tak, aby zelenina nebola veľmi rozvarená. Ochutíme soľou, čiernym korením a nakoniec pridáme cesnak. Pridala som aj trochu šunky, čo zostala v chladničke, ale nemusí byť.
-
4
Na spodok zapekacej misy dáme trošku bešamelu, uložíme lasagne. Nie je ich potrebné predvariť, uvaria sa v omáčke pri pečení. Na lasagne striedame vrstvu bešamelu a zeleninovej zmesi. Mne vyšli 4 vrstvy. Vrchnú vrstvu ukončíme bešamelom a posypeme syrom. Pečieme na 200°C asi 30 minút, kým sa syr nezapečie ho hneda.
Diskusia k receptu