Zeleninové lasagne s cuketou (fotorecept)

Autor receptu: skatulka

Dostala som krásne dve cukety, jednu žltú a jednu zelenú. Tak som vymýšľala, čo by sa z nich chutné dalo pripraviť.

3
porcie
45 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Bešamel si pripravíme tak, že v hrnci rozpustíme 50 g masla. Zmiešame 500 ml mlieka a 50 g hladkej múky. Túto zmes za stáleho miešania prilejeme k maslu a privedieme k varu. Omáčku varíme asi 5 minút. Ochutíme soľou, čiernym korením, prípadne nastrúhaný muškátový oriešok.
  2. Zeleninovú zmes si pripravíme tak, že na olivovom oleji orestujeme na malé kocky pokrájanú cuketu, použila som žltú aj zelenú. Keď trošku zmäkne pridáme pokrájané paradajky.
  3. Restujeme tak, aby zelenina nebola veľmi rozvarená. Ochutíme soľou, čiernym korením a nakoniec pridáme cesnak. Pridala som aj trochu šunky, čo zostala v chladničke, ale nemusí byť.
  4. Na spodok zapekacej misy dáme trošku bešamelu, uložíme lasagne. Nie je ich potrebné predvariť, uvaria sa v omáčke pri pečení. Na lasagne striedame vrstvu bešamelu a zeleninovej zmesi. Mne vyšli 4 vrstvy. Vrchnú vrstvu ukončíme bešamelom a posypeme syrom. Pečieme na 200°C asi 30 minút, kým sa syr nezapečie ho hneda.