Zeleninové lasagne s cuketou (fotorecept)
Autor receptu: skatulka
Dostala som krásne dve cukety, jednu žltú a jednu zelenú. Tak som vymýšľala, čo by sa z
nich chutné dalo pripraviť.
3 porcie |
45 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Bešamel si pripravíme tak, že v hrnci rozpustíme 50 g masla. Zmiešame 500 ml mlieka a 50 g hladkej múky. Túto zmes za stáleho miešania prilejeme k maslu a privedieme k varu. Omáčku varíme asi 5 minút. Ochutíme soľou, čiernym korením, prípadne nastrúhaný muškátový oriešok.
- Zeleninovú zmes si pripravíme tak, že na olivovom oleji orestujeme na malé kocky pokrájanú cuketu, použila som žltú aj zelenú. Keď trošku zmäkne pridáme pokrájané paradajky.
- Restujeme tak, aby zelenina nebola veľmi rozvarená. Ochutíme soľou, čiernym korením a nakoniec pridáme cesnak. Pridala som aj trochu šunky, čo zostala v chladničke, ale nemusí byť.
- Na spodok zapekacej misy dáme trošku bešamelu, uložíme lasagne. Nie je ich potrebné predvariť, uvaria sa v omáčke pri pečení. Na lasagne striedame vrstvu bešamelu a zeleninovej zmesi. Mne vyšli 4 vrstvy. Vrchnú vrstvu ukončíme bešamelom a posypeme syrom.
Pečieme na 200°C asi 30 minút, kým sa syr nezapečie ho hneda.