Zeleninová zapekačka

evanaaa - fotkaevanaaa, 18. júna 2011

Nie je to príliš zložité na prípravu ale zasýti, využije sa v tomto recepte mladá zelenina.

30 minút
príprava
45-50 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 kg
1 ks
1 ks
2 ks
250 g alebo bôčik
4 ks
0,5 l
0,1 dcl
1 PL na vymastenie
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistené a ošúpané zemiaky nakrájame na asi pol cm koliečka.Cukety tiež umyjeme, ak sú mladé nemusíme ani šúpať, tiež nakrájame na koliečka. Baklažán si takisto nakrájame na kolečka, tie väčšie prepolíme. Jednu cibuľu si nakrájame na polmesiačiky a druhú nadrobno. Krkovičku ( menej mastnú, môže byť aj krajší bôčik) nakrájame na malé kocky - asi 1x1 cm.

  2. 2

    Na panvicu si nalejeme olej a na rozohriaty pridáme cibuľku nakrájanú nadrobno, k nej po chvíli smaženia pridáme pokrájanú krkovičku ( bôčik) a chvíľu smažíme, kým mäso nechytí peknú farbu dočervena. Potom odstavíme z platne.

  3. 3

    Smotanu si metličkou alebo habarkou vymiešame s vajíčkami, soľou, korením a štipkou mušk. orieška v miske, pridáme mierne vychladnutú zmes cibuľe s mäsom.

  4. 4

    Do tukom vymazanej zapekacej formy ( pekáč, jenská misa, ap.) ukladáme vrstvu zemiakov, cukiny, baklažánu a mesiačiky cibule. Všetko zalejeme smotanovo-mäsovou zmesou a dáme do vyhriatej rúry na 180-200 ° C zapiecť asi 45 minút. Ak chceme, pred dopečením môžme posypať nastrúhaným syrom alebo pažítkou. Podávame so šalátom alebo s nakladanou cviklou.

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Toto som robievala na chalupe, akurát som používala zeleninu zo záhrady. Ďakujem @evanaaa že si mi ho pripomenula, veď sa to dá urobiť v pohode aj doma, neviem prečo som naň zabudla. Musím si to uložiť, keď si v KK budem listovať, aby som ho mohla urobiť. Kľudne ho urobím aj na nejakú rodinnú oslavu: pre deti, ale aj pre diétarov. Ukladáám !!!
Kto sa drží zdravšej stravy, nemusí dať mäso, môžu miesto neho ísť aj šampiň=ony na cibuľke podusené, ale takýchto receptov je tu dosť na výber.
dobrý nápad, takže to mäso sa ešte na vrchu toho všetkého ďalej pečie? a netreba to zakryť alobalom aby sa tie zemiaky skôr uvarili a zapiekli? ukladám
Arooo, to mäso aj keď sa opečie na panvici do hneda, ešte nie je až také mäkké a keď sa to zaleje tou smotanou, je to skoro zaliate. Zemiaky kupuj B-čka, mäkšie, krájaj tenšie koliečka, ale ak chceš, skús to prikryť na chvílku a potom to nechaj ešte zapiecť odkryté.
Nie je to síce diétne, je to práveže s mäsom, bez mäsa je tu dosť takýchto rcp, ale práve preto som napísala ( medzi komentármi) aj verziu bez mäsa - miesto neho podusíť šampiňóny.

Pridaj komentár k receptu: