Zeleninová zapekačka

Autor receptu: evanaaa

Nie je to príliš zložité na prípravu ale zasýti, využije sa v tomto recepte mladá zelenina.

30 minút
príprava
45-50 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Očistené a ošúpané zemiaky nakrájame na asi pol cm koliečka.Cukety tiež umyjeme, ak sú mladé nemusíme ani šúpať, tiež nakrájame na koliečka. Baklažán si takisto nakrájame na kolečka, tie väčšie prepolíme. Jednu cibuľu si nakrájame na polmesiačiky a druhú nadrobno. Krkovičku ( menej mastnú, môže byť aj krajší bôčik) nakrájame na malé kocky - asi 1x1 cm.
  2. Na panvicu si nalejeme olej a na rozohriaty pridáme cibuľku nakrájanú nadrobno, k nej po chvíli smaženia pridáme pokrájanú krkovičku ( bôčik) a chvíľu smažíme, kým mäso nechytí peknú farbu dočervena. Potom odstavíme z platne.
  3. Smotanu si metličkou alebo habarkou vymiešame s vajíčkami, soľou, korením a štipkou mušk. orieška v miske, pridáme mierne vychladnutú zmes cibuľe s mäsom.
  4. Do tukom vymazanej zapekacej formy ( pekáč, jenská misa, ap.) ukladáme vrstvu zemiakov, cukiny, baklažánu a mesiačiky cibule. Všetko zalejeme smotanovo-mäsovou zmesou a dáme do vyhriatej rúry na 180-200 ° C zapiecť asi 45 minút. Ak chceme, pred dopečením môžme posypať nastrúhaným syrom alebo pažítkou. Podávame so šalátom alebo s nakladanou cviklou.