Zavíjaná kapusta fotorecept
Foto: helena10
Tradičné jedlo regionálnej východniarskej kuchyne, ktoré sa región od regiónu líši menšími modifikáciami.
Suroviny
1 ks |
|
1 kg mleté (pliecko + bôčik) |
|
400 - 500 g surová |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
1 - 2 PL |
|
podľa chuti |
|
2 bal. malý |
|
podľa potreby |
|
|
|
500 g |
|
Postup
-
1
Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúb (kočaň). Dáme ju do vriacej vody trocha obvariť.
-
2
Postupne oddeľujeme jednotlivé zmäknuté listy kapusty, ktoré necháme vychladnúť.
-
3
Do pomletého mäsa pridáme soľ, mletú červenú sladkú papriku, mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti a nakoniec surovú guľatozrnnú ryžu. (Vašej chuti sa medze nekladú...)
-
4
Poriadne premiešame. Touto zmesou plníme kapustné listy a zavinieme, aby držali zmes pokope.
-
5
Dno hrnca vyložíme niekoľkými kapustnými listami, na ktoré nakladieme trochu kyslej kapusty, slaniny a kožu z bravčového bôčiku.
-
6
A teraz už ukladáme naplnené zavíjané kapustné listy. Mali sme 2 - 3 vrstvy.
-
7
Zalejeme vodou, trochu osolíme. Navrch ešte dáme zostatok kyslej kapusty a nakrájaných listov hlávkovej kapusty.
-
8
Varíme na miernom ohni, od varu asi 1 hodinu. Počas varenia občas otáčame hrncom a podlievame vodou, aby zavíjaná kapusta neprihorela.
-
9
Teraz pridávame paradajkový pretlak a varíme, až kým nie sú závitky hotové a ryža i kapusta uvarená. Závisí to aj od množstva zavíjanej kapusty. Podľa potreby ochutnáme a ešte pred dovarením si dochutíme soľou, čiernym korením... U nás sa podávajú s chlebom, pečivom a niekde aj s varenými zemiakmi. Ochutnať ich môžete v našom regióne aj v niektorých reštauračných zariadeniach. Podávajú sa aj na "vešiľu! Dobrú chuť!
Niekedy sa robili z kyslej kapusty a celá väčšia hlávka kapusty bola naložená v drevenom sude (bočke) v nastrúhanej kyslej kapuste.
Ďakujem a pozdravujem.
Ďakujem. Niekedy si aj zasterilizujeme do pár sklíčok, keď máme veľa.
Za "dobierku " by som skákala od radosti. Ja totiž holúbky milujem. A tie tvoje sú super. Ale nikdy som nesterilizovala. Uvarené ? Surové ? Napíš prosím, ako
to robíš. Vďaka .....
Uvarenú so šťavou a trochou kapusty (koľko chcem alebo koľko vojde) naložíme do sklíčka 7-decového a dám do hrnca s vodou, nechám variť 10-15 minút a potom prikryjem, nech vychladne. Podobne ako zaváram kompót. Na dno hrnca zvyknem dať podložku alebo domácu bavlnenú utierku.
Zvyk je železná košeľa...?
Ale pôvodný recept na holubky je bez červených korenín, bez paradajky a červenej papriky,- na bielo. Má to inú chuť.
Ako kde. Možno časom sa to menilo...
.