Plnené kapustné listy
Plnené kapustné listy

Zavíjaná kapusta fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 12. júla 2021
Zavíjaná kapusta (fotorecept)
Foto: helena10

Tradičné jedlo regionálnej východniarskej kuchyne, ktoré sa región od regiónu líši menšími modifikáciami.

Suroviny

1 ks
1 kg mleté (pliecko + bôčik)
400 - 500 g surová
podľa potreby
podľa chuti
1 - 2 PL
podľa chuti
2 bal. malý
podľa potreby
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúb (kočaň). Dáme ju do vriacej vody trocha obvariť.

    Zavíjaná kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne oddeľujeme jednotlivé zmäknuté listy kapusty, ktoré necháme vychladnúť.

    Zavíjaná kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do pomletého mäsa pridáme soľ, mletú červenú sladkú papriku, mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti a nakoniec surovú guľatozrnnú ryžu. (Vašej chuti sa medze nekladú...)

    Zavíjaná kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poriadne premiešame. Touto zmesou plníme kapustné listy a zavinieme, aby držali zmes pokope.

    Zavíjaná kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dno hrnca vyložíme niekoľkými kapustnými listami, na ktoré nakladieme trochu kyslej kapusty, slaniny a kožu z bravčového bôčiku.

    Zavíjaná kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A teraz už ukladáme naplnené zavíjané kapustné listy. Mali sme 2 - 3 vrstvy.

    Zavíjaná kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme vodou, trochu osolíme. Navrch ešte dáme zostatok kyslej kapusty a nakrájaných listov hlávkovej kapusty.

    Zavíjaná kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Varíme na miernom ohni, od varu asi 1 hodinu. Počas varenia občas otáčame hrncom a podlievame vodou, aby zavíjaná kapusta neprihorela.

    Zavíjaná kapusta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz pridávame paradajkový pretlak a varíme, až kým nie sú závitky hotové a ryža i kapusta uvarená. Závisí to aj od množstva zavíjanej kapusty. Podľa potreby ochutnáme a ešte pred dovarením si dochutíme soľou, čiernym korením... U nás sa podávajú s chlebom, pečivom a niekde aj s varenými zemiakmi. Ochutnať ich môžete v našom regióne aj v niektorých reštauračných zariadeniach. Podávajú sa aj na "vešiľu! Dobrú chuť!

    Zavíjaná kapusta (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

zahra
Na veselu vyhadzovaky.:))) My davame pretlak aj do plnky a prelisovany cesnak. A pre veganov namiesto masa susene huby. Dobrota.
motyka
Toto je takmer isté, ako vychodniarské "holubky". Výborné jedlo. Aj tvoje musia byť super, pri takom pomere masa a ryže aj ostatných surovín. Dala by som si aj teraz.
helena10
Ďakujeme. Pošleme porciu?
Niekedy sa robili z kyslej kapusty a celá väčšia hlávka kapusty bola naložená v drevenom sude (bočke) v nastrúhanej kyslej kapuste.
motyka
Helena10 - veru aj moja babička nakladala kapustu do veľkého dreveného suda. A j s kapustnými hlávkami.. Samozrejme aj my sme si z nej odoberali. Bola fantastická a bez akejkoľvek chémie.
Za "dobierku " by som skákala od radosti. Ja totiž holúbky milujem. A tie tvoje sú super. Ale nikdy som nesterilizovala. Uvarené ? Surové ? Napíš prosím, ako
to robíš. Vďaka .....

helena10
@motyka (14.7.2021 20:25)
Uvarenú so šťavou a trochou kapusty (koľko chcem alebo koľko vojde) naložíme do sklíčka 7-decového a dám do hrnca s vodou, nechám variť 10-15 minút a potom prikryjem, nech vychladne. Podobne ako zaváram kompót. Na dno hrnca zvyknem dať podložku alebo domácu bavlnenú utierku.
Zvyk je železná košeľa...?
1x motyka
zinnajdha
Samozrejme Holúbky.
Ale pôvodný recept na holubky je bez červených korenín, bez paradajky a červenej papriky,- na bielo. Má to inú chuť.
motyka
@zinnajda - tak ako píše helena 10 - ako kde. U nás tie "biele" robíme na pôstne dni - s hubami a pečieme ich v rúre. Tie červené bežne, máme na ne chuť, ale aj na rodinné "akcie" - podľa toho, aké prísady a koreniny máme práve doma. A tak to bolo od nepamati. Ešte od mojej babky . Hold "každá chyžka - inakša kyška.". Ja tak pristupujem k posudzovaniu každého receptu. A som vďačná všetkým, ktoré /í/ tu recepty uverejňujú.
.