Plnené kapustné listy

Zavíjaná kapusta (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Tradičné jedlo regionálnej východniarskej kuchyne, ktoré sa región od regiónu líši menšími modifikáciami.

Suroviny

Postup

  1. Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúb (kočaň). Dáme ju do vriacej vody trocha obvariť.
  2. Postupne oddeľujeme jednotlivé zmäknuté listy kapusty, ktoré necháme vychladnúť.
  3. Do pomletého mäsa pridáme soľ, mletú červenú sladkú papriku, mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti a nakoniec surovú guľatozrnnú ryžu. (Vašej chuti sa medze nekladú...)
  4. Poriadne premiešame. Touto zmesou plníme kapustné listy a zavinieme, aby držali zmes pokope.
  5. Dno hrnca vyložíme niekoľkými kapustnými listami, na ktoré nakladieme trochu kyslej kapusty, slaniny a kožu z bravčového bôčiku.
  6. A teraz už ukladáme naplnené zavíjané kapustné listy. Mali sme 2 - 3 vrstvy.
  7. Zalejeme vodou, trochu osolíme. Navrch ešte dáme zostatok kyslej kapusty a nakrájaných listov hlávkovej kapusty.
  8. Varíme na miernom ohni, od varu asi 1 hodinu. Počas varenia občas otáčame hrncom a podlievame vodou, aby zavíjaná kapusta neprihorela.
  9. Teraz pridávame paradajkový pretlak a varíme, až kým nie sú závitky hotové a ryža i kapusta uvarená. Závisí to aj od množstva zavíjanej kapusty. Podľa potreby ochutnáme a ešte pred dovarením si dochutíme soľou, čiernym korením... U nás sa podávajú s chlebom, pečivom a niekde aj s varenými zemiakmi. Ochutnať ich môžete v našom regióne aj v niektorých reštauračných zariadeniach. Podávajú sa aj na "vešiľu! Dobrú chuť!