Foto: izabella929
Dnes predstavujem inú verziu lángoša, ako sme na ňu zvyknutí.Cesto je presne také, ako robíme bežné zemiakové lángoše.Len to vyzerá trošku inak, ale chuť Zobraziť celý popisDnes predstavujem inú verziu lángoša, ako sme na ňu zvyknutí.Cesto je presne také, ako robíme bežné zemiakové lángoše.Len to vyzerá trošku inak, ale chuť má rovnakú.Teraz ho jedávame s cibuľkovou vňaťkou, reďkovkou, šalátom a to všetko poliate domácou smotankou a strúhaným syrom.
porcií
príprava
Suroviny
400 g uvarené v šupke |
|
600 g |
|
2,5 dkg |
|
podľa chuti |
|
1 káv.lyžička |
|
100 ml |
|
100 ml vlažná |
|
štipka |
|
2 dl na vyprážanie |
|
2 lyžice.. |
|
Postup
-
1
Zemiaky som uvarila v šupke a postrúhala.
-
2
Pripravím si múku, ktorú som preosiala a pridal do nej rascu..
-
3
Do rajničky dám vlažnú vodu, pridám lyžičku cukru a droždie.Povrch posypem hladkou múkou a nechám vykysnúť..niekto robí cesto s mliekom, preto som tam pridala v recepte aj mlieko, aj množstvo je orientačné, lebo nie každá múka naberie rovnaké množstvo tekutín..ja robím lángoše len s vodou..
-
4
Kvások vlejem do pripravenej múky a začnem miesiť cesto..po chvílke pridám soľ a pridám za lyžicu oleja..cesto poriadne vymiesim, posypem vrch hladkou múkou a nechám zakryté útierkou vykysnúť.Keďže mám droždie z Maďarska, cesto je za 20 min.vykysnuté..
-
5
Vykysnuté cesto po 20 minútach.
-
6
Pripravím si pracovnú dosku, pomúčim a vylejem cesto. Nechám ho ešte 15min.odpočívať odkryté.Potom som ho znovu premiesila..brala som z neho hrudky, také presne do dlani a začala som šuľkať šúľok dlhý cez celú pracovnú dosku a hrubý ako prst.
-
7
Šúľok preložím cez polovicu a zapletám ho tak, že na začiatku zapletania nechám očko, do ktorého potom na záver zasuniem konce lángoša..Nesmie sa lángoš tuho zapletať skôr treba robiť jemné pletenie, lebo by sa potom neupiekol, v strede by zostal surový.
-
8
Zapletené lángoše nechám 10min. podkysnúť..to je z hruba čas, do kedy sa mi zohreje olej a masť na pečenie..ja nevyprážam len v čistom oleji..mám odloženú druhotriednu masť, ktorá je už pri vyprážaní masti tmavšiazato je výborná na vyprážanie...
-
9
Takto vyzerá pri pečení...masť je tmavšia a sú v nej zbytky zo škvariek, ale je výboroná na vyprážanie..
-
10
a takto vyzerá vypražený lángoš...
-
11
Hotovo a hostinka sa môže začať....prajem dobrú chuť..
Diskusia k receptu