Foto: diabambulka
porcie
na 170 °C
Suroviny
1 ks |
|
50 g |
|
30 g |
|
0,2 l |
|
0,2 l |
|
50 g |
|
2 ks |
|
na vymastenie pekáča |
|
na vysypanie pekáča |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
150 g |
|
|
Postup
-
1
Očistený a umytý karfiol rozkrojíme na štvrťky a uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Do časti rozpusteného masla pridáme múku, opražíme a zelejeme s mliekom a zeleninovým vývarom, za stáleho miešania niekoľko minút varíme. Potom pridáme nastrúhaný syr a varíme kým sa nerozpustí. Odstavíme a vmiešame žĺtka. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a pomalinky vmiešame do nivovej omáčky na zapekanie. Na troške oleja si speníme cibuľu, pridáme nakrájanú šunku a chvíľku orestujeme. Zapekaciu misu si vymastíme a vysypeme strúhankou. Poukladáme polovicu karfiolu, potom dáme opraženú cibuľku so šunkou, polovicu omáčky a opäť karfiol, ktorý zalejeme zvyškom omáčky. Vrch karfiolu posypeme jemne strúhankou ( po upečení bude fantasticky chrumkať) a zapekáme 20 minút pri 170 stupňoch. Podávame poliaty s roztopeným maslom s varenými zemiakmi alebo opekanými zemiakmi alebo šalátom. Dobrú chuť:-)))
Diskusia k receptu