Zapekaný karfiol s nivou

diabambulka - fotkadiabambulka, 25. februára 2011
4
porcie
20 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks
50 g
30 g
0,2 l
0,2 l
50 g
2 ks
 na vymastenie pekáča
  na vysypanie pekáča
2 PL
1 ks
150 g




Postup

  1. 1

    Očistený a umytý karfiol rozkrojíme na štvrťky a uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Do časti rozpusteného masla pridáme múku, opražíme a zelejeme s mliekom a zeleninovým vývarom, za stáleho miešania niekoľko minút varíme. Potom pridáme nastrúhaný syr a varíme kým sa nerozpustí. Odstavíme a vmiešame žĺtka. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a pomalinky vmiešame do nivovej omáčky na zapekanie. Na troške oleja si speníme cibuľu, pridáme nakrájanú šunku a chvíľku orestujeme. Zapekaciu misu si vymastíme a vysypeme strúhankou. Poukladáme polovicu karfiolu, potom dáme opraženú cibuľku so šunkou, polovicu omáčky a opäť karfiol, ktorý zalejeme zvyškom omáčky. Vrch karfiolu posypeme jemne strúhankou ( po upečení bude fantasticky chrumkať) a zapekáme 20 minút pri 170 stupňoch. Podávame poliaty s roztopeným maslom s varenými zemiakmi alebo opekanými zemiakmi alebo šalátom. Dobrú chuť:-)))

    Zapekaný karfiol s nivou - obrázok 1

Diskusia k receptu

zuzu1986
ejha, tak zapekance ja môžem, díky za inšpiráciu :-)
jarunka
Zase trochu ina varianta zapekaneho karfiolu. Znie to dobre. Vyskusam.
frona
super nápad.Mám kúpený karfiol, tak to asi vyskúšam
lyali
Karfiol, šunka a niva to môže byť veľmi dobré. Fajn tip pre nás nivových :-) No a môjmu manželovi ju maskujem do jedla, aby ju zjedol a zamaskujem aj takto :-)))
diabambulka
ahoj zuzana78, máš to v siedmom riadku, keď sa niva rozpustí, dáš na kraj a primiešaš žĺtka, inak by sa ti zrazili :-))) pekný deň
zifi
Moja svagryna robila tu na navsteve podobny recept. Namiesto Nivy vsak dala nastruhany udeny syr a pridala muskatovy oriesok, a tiez dala karfiol s brokolicou 1/2 na 1/2. Bolo to skvele. Urcite bude aj tento rcp. Odkladam medzi ostatne "projekty"vo svojej KK :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia