Zapekanec s baklažánom a hlivou

martinis - fotkamartinis, 26. januára 2013
Zapekanec s baklažánom a hlivou
Foto: martinis

Zapečené zemiaky s hlivou, baklažánom, vajíčkami a syrom - jedinečná pochúťka :))

1
porcia
70 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
200 g
1 ks
1 ks
1 PL
2 ks
60 g
1 PL
100 ml




Postup

  1. 1

    Toto je jeden z najlepších obedov pre jedného, aké viem pripraviť. Takýto zapekanec je voňavý, chutný, obsahuje množstvo dobrých vecí a je ho veľa - možno sa zapáči aj vám ;)

  2. 2

    Zemiaky (5 stredne veľkých kusov) ošúpeme, pokrájame na menšie kocky a uvaríme v slanej vode do polomäkka, 10 minút. Scedíme.

  3. 3

    Syr si nastrúhame. Polovicu zemiakov rozložíme na dno zapekacej misy a posypeme tretinkou syra, osolíme štipkou soli. Hlivu umyjeme a pokrájame na kúsky podobné tým zemiakovým, to isté urobíme aj s malým baklažánom.

  4. 4

    Cibuľu očistíme, pokrájame na kocky a osmažíme na olivovom oleji dozlata. Pridáme hlivu, baklažán, osolíme a krátko podusíme, v tejto chvíli to začína nádherne voňať :) Dusíme, kým nepoumývame dosiaľ použitý riad :)), čiže nejakých 5 minút.

  5. 5

    Podusenú hlivu a baklažán zmiešame so zvyškom zemiakov a dáme na pripravené zemiaky v mise.

  6. 6

    Vajíčka rozmiešame s lyžicou bieleho jogurtu, štipkou soli a korením v decilitri mlieka. Pridáme aj zvyšok syra a petržlenovú vňať a celý zapekanec zalejeme.

  7. 7

    Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme pri 180 stupňoch 40 minút. Vyberieme a okamžite podávame, to jedlo je neuveriteľné, tá chuť čerstvých húb, baklažánu, skvelé zemiaky, tvrdý syr ... dobrota ! :O)

Diskusia k receptu

pivonka
No to MUSÍ byť dobrota a ešte kvitujem, že to je to menšia dávka. Ale mám jednu otázku, hliva má dosť tuhú konzistenciu, stačí jej tých 5 minút dusenia a potom zapekanie?
slavka2012
Pri tomto recepte ma zaujala Tvoja poznamka o jedle pre jedneho. Vzhladom na Tvoj vek by som predpokladala, ze zijes este u rodicov...vari sa stravujes oddelene?
martinis
@pivonka : tiež som si nebol istý, ale naozaj stačilo, bola taká akurát :))
@slavka2012 : veľmi správne, žijem s rodičmi, ale cez týždeň si vždy varím sám pre seba, pretože keď prídem zo školy je mamka ešte v práci a sestra väčšinou na niektorom z krúžkov ;)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Vyskúšané, výborný recept.


1x haji