Zapekanec s baklažánom a hlivou
Autor receptu: martinis
Zapečené zemiaky s hlivou, baklažánom, vajíčkami a syrom - jedinečná pochúťka :))
1 porcia |
70 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Toto je jeden z najlepších obedov pre jedného, aké viem pripraviť. Takýto zapekanec je voňavý, chutný, obsahuje množstvo dobrých vecí a je ho veľa - možno sa zapáči aj vám ;)
- Zemiaky (5 stredne veľkých kusov) ošúpeme, pokrájame na menšie kocky a uvaríme v slanej vode do polomäkka, 10 minút. Scedíme.
- Syr si nastrúhame. Polovicu zemiakov rozložíme na dno zapekacej misy a posypeme tretinkou syra, osolíme štipkou soli. Hlivu umyjeme a pokrájame na kúsky podobné tým zemiakovým, to isté urobíme aj s malým baklažánom.
- Cibuľu očistíme, pokrájame na kocky a osmažíme na olivovom oleji dozlata. Pridáme hlivu, baklažán, osolíme a krátko podusíme, v tejto chvíli to začína nádherne voňať :) Dusíme, kým nepoumývame dosiaľ použitý riad :)), čiže nejakých 5 minút.
- Podusenú hlivu a baklažán zmiešame so zvyškom zemiakov a dáme na pripravené zemiaky v mise.
- Vajíčka rozmiešame s lyžicou bieleho jogurtu, štipkou soli a korením v decilitri mlieka. Pridáme aj zvyšok syra a petržlenovú vňať a celý zapekanec zalejeme.
- Vložíme do vyhriatej rúry a zapekáme pri 180 stupňoch 40 minút. Vyberieme a okamžite podávame, to jedlo je neuveriteľné, tá chuť čerstvých húb, baklažánu, skvelé zemiaky, tvrdý syr ... dobrota ! :O)