Zapekaná špargľa s mozzarellou a ľahkým šalátom z avokáda

lenaer - fotkalenaer, 4. mája 2013
Zapekaná špargľa s mozzarellou a ľahkým šalátom z avokáda
Foto: lenaer

Začala špargľová sezóna, tak šup s ňou na pekáč, a ľahký obed či večera je na svete.

2-3
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

1 bal.
2 ks
2-3 ks
 na potrenie
 na ozdobu
na šalát:
1 ks
1 ks
1 ČL
1 PL
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Špargľu očistíme, ošúpeme aby sme ju zbavili drevnatej kožky hlavne naspodu. Dáme na 15 min. do parného hrnca a udusíme na pare, alebo ak nemáme parný hrniec tak uvaríme vo vode do polomäkka. Najkrájame si rajčiny a mozzarelu na kolieska.

  2. 2

    Keď sa špargľa udusí, pokladáme ju do zapekacej nádoby, potrieme maslom, jemme osolíme a poukladáme na ňu mozzarellu a potom rajčiny. Rajčiny potrieme bazalkovým pestom, posypeme oregánom a nakoniec aj strúhaným parmazánom. Dáme zapiecť do rúry na 190 stupňov. Ako dlho sa pečie neviem presne, ale približne 20 min, tak aby syr bol dozlata zapečený.

  3. 3

    Šalát si pripravíme jednoducho. Vo väčšej šalátovej miske zľahka zmiešame šalát, na kocky nakrájanú rajčinu a avokádo. Zastrekneme bielym balsamikovym octom, ja dávam od oka... Tento ocot rada používam, lebo nie je tak kyslý ako obyčajný a má jemnú ovocnú chuť, výborná kombinácia s tekvicovým olejom. Polejeme tekvicovým olejom, pridáme jednu ČL pesta, ochutíme soľou a čerstvým mletým korením. Jemne premiešame, aby sa všetky suroviny spojili a na pred podávaním ozdobíme tekutou redukciou z balzamika.

  4. 4

    Šalát môžeme jesť aj samostatne, napr. len s opečenou hriankou alebo francúzskou bagetkou. Nakoniec môžeme špargľu ozdobiť čerstvou bazalkou, ja som momentálne nemala, tak som natenko nakrájala mladé cíbiky.. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

jamarlen
dobručké muselo byť, ja by som radšej bez zapekania, po najlepšie surovom mi stačí len raz tepelne spracované:))))ekon aj ekol ogicky
lenaer
kazdemu ako chuti, i dusena spargla na pare s čerstvou rajcinou a pestom moze byt chutná :)
caterina
moj oblubeny recept, uz som ho podla teba robila parkrat. So zelenou sparglou a vcera ako priloha nove zemiaky s maslom a kopou jarnej cibulky ;)
1x lenaer
lenaer
@Caterina (26.5.2015 14:14)

Dakujem :) s novymi zemiackami a cibulkou, super napad!! to urcite vyskusam!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia