Zapekaná špargľa s mozzarellou a ľahkým šalátom z avokáda
Autor receptu: lenaer
Začala špargľová sezóna, tak šup s ňou na pekáč, a ľahký obed či večera je na svete.
2-3 porcie |
60 minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Špargľu očistíme, ošúpeme aby sme ju zbavili drevnatej kožky hlavne naspodu. Dáme na 15 min. do parného hrnca a udusíme na pare, alebo ak nemáme parný hrniec tak uvaríme vo vode do polomäkka. Najkrájame si rajčiny a mozzarelu na kolieska.
- Keď sa špargľa udusí, pokladáme ju do zapekacej nádoby, potrieme maslom, jemme osolíme a poukladáme na ňu mozzarellu a potom rajčiny. Rajčiny potrieme bazalkovým pestom, posypeme oregánom a nakoniec aj strúhaným parmazánom. Dáme zapiecť do rúry na 190 stupňov. Ako dlho sa pečie neviem presne, ale približne 20 min, tak aby syr bol dozlata zapečený.
- Šalát si pripravíme jednoducho. Vo väčšej šalátovej miske zľahka zmiešame šalát, na kocky nakrájanú rajčinu a avokádo. Zastrekneme bielym balsamikovym octom, ja dávam od oka... Tento ocot rada používam, lebo nie je tak kyslý ako obyčajný a má jemnú ovocnú chuť, výborná kombinácia s tekvicovým olejom.
Polejeme tekvicovým olejom, pridáme jednu ČL pesta, ochutíme soľou a čerstvým mletým korením. Jemne premiešame, aby sa všetky suroviny spojili a na pred podávaním ozdobíme tekutou redukciou z balzamika.
- Šalát môžeme jesť aj samostatne, napr. len s opečenou hriankou alebo francúzskou bagetkou. Nakoniec môžeme špargľu ozdobiť čerstvou bazalkou, ja som momentálne nemala, tak som natenko nakrájala mladé cíbiky.. Dobrú chuť!