Zapekaná kapusta

Zapekaná kapusta

Autor receptu: bugout

Doma to jedlo volám koložvárska kapusta aj keď som si vedomý toho, že to nie je správne. Skrátka som chcel jedlo ponášajúce sa na koložvársku a nejaký rýchly a efektívny postup prípravy.* Robím to len pre seba, preto sa babrať s vrstvením zložiek kvôli jednej, dvom porciám odmietam. V duchu hesla aj tak to pôjde na jednu kopu sa jedlo v jednej kope aj pripravuje (presne ako môj granadír).

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Klobásy stačí naozaj kúsok, doslova pár koliesok, pekne to celé prevonia. Podľa toho či ju máme čerstvú alebo suchšiu ju aj použijeme, čerstvejšiu na začiatok opečieme spolu s mäsom a cibuľou. Ak máme suchšiu, pridáme ju až s vodou. Raz som mal doma "navyše" jeden zemiak, tak som ho nakrájal a pridal do zmesi a tiež to bolo dobré...
  2. Najskôr opečieme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak, klobásu a mleté mäso. Keď je všetko pekne opečené, pridáme ryžu a zalejeme vodou (na pol hrnčeka ryže, necelý hrnček vody). Ochutíme soľou, korením, mletou červenou paprikou a niečím pikantným ak chceme (ja dávam erös pištu), dobre premiešame a zakryté varíme 15 minút na slabom výkone. Vmiešame kyslú kapustu, ochutnáme a podľa potreby prípadne ešte dochutíme.
  3. Zmes premiestnime do zapekacej nádoby a na vrch rozotrieme kyslú smotanu. Dáme zapiecť na cca pol hoďku na 180 °C. Predpokladám, že varenie by sa dalo vypustiť a po opečení a zaliatí vodou skrátka robiť v rúre, ale nikdy som to neskúšal.