Zamatová roláda fotorecept
Foto: Olinecka
Vyhľadávaný zákusok na svadbách, oslavách, ale aj v cukrárňach. Prekvapí dvojitou plnkou.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
7 ks |
|
6 PL |
|
3 PL preosiate |
|
1/2 ČL |
|
štipka |
|
Plnka: | |
250 g čerstvé zmäknute |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
2,5 PL |
|
3 PL |
|
(alebo kakao) |
|
Čokoládová poleva: | |
150 g (mliečna, tmavá) |
|
150 ml (33 %) |
|
1 PL (16 %) |
|
Postup
-
1
Cesto: Vaječné bielky, kryštálový cukor a štipku soli vyšľaháme do tuha pokiaľ sa cukor nerozpustí aspoň 10 minút. Vznikne lesklý bielkový sneh. Zašľaháme doň postupne po jednom žĺtky a preosiate kakao zmiešané so sódou bikarbónou.
-
2
Väčší plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 10 minút.
-
3
Suroviny na plnku. V mlieku rozhabarkujeme žĺtok, múku, kryštálový a vanilínový cukor.
-
4
Privedieme do varu, uvaríme hustý puding, ktorý zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
-
5
Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
-
6
Z korpusu neodstraňujeme papier na pečenie. Polovicu plnky rozotrieme na pripravený korpus.
-
7
Do druhej polovice plnky vmiešame kakaové sladené mlieko alebo preosiate kakao. Kakaovú plnku rozotrieme na svetlú plnku do 3/4 korpusu, viď foto.
-
8
Pomocou papiera na pečenie pomaly zrolujeme roládu a odstránime papier na pečenie. Roládu preložíme na podnos alebo plech a dáme do chladničky stuhnúť.
-
9
Pripravíme si suroviny na polevu. Smotanu na šľahanie ohrejeme do horúca, pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky a miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Potom pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame.
-
10
Roládu polejeme polevou a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy a ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.
Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči a taktiež, akú chuť má táto roláda. @helena10 veru, fajnova.