Kakaová roláda
Kakaová roláda

Zamatová roláda fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 9. októbra 2022
Zamatová roláda (fotorecept)
Foto: Olinecka

Vyhľadávaný zákusok na svadbách, oslavách, ale aj v cukrárňach. Prekvapí dvojitou plnkou.

16
porcií
50-60 minút
príprava
10 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
7 ks
6 PL
3 PL preosiate
1/2 ČL
štipka
Plnka:
250 g čerstvé zmäknute
250 ml
1 ks
1 bal.
2,5 PL
3 PL
 (alebo kakao)
Čokoládová poleva:
150 g (mliečna, tmavá)
150 ml (33 %)
1 PL (16 %)




Postup

  1. 1

    Cesto: Vaječné bielky, kryštálový cukor a štipku soli vyšľaháme do tuha pokiaľ sa cukor nerozpustí aspoň 10 minút. Vznikne lesklý bielkový sneh. Zašľaháme doň postupne po jednom žĺtky a preosiate kakao zmiešané so sódou bikarbónou.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Väčší plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 10 minút.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Suroviny na plnku. V mlieku rozhabarkujeme žĺtok, múku, kryštálový a vanilínový cukor.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Privedieme do varu, uvaríme hustý puding, ktorý zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z korpusu neodstraňujeme papier na pečenie. Polovicu plnky rozotrieme na pripravený korpus.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do druhej polovice plnky vmiešame kakaové sladené mlieko alebo preosiate kakao. Kakaovú plnku rozotrieme na svetlú plnku do 3/4 korpusu, viď foto.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pomocou papiera na pečenie pomaly zrolujeme roládu a odstránime papier na pečenie. Roládu preložíme na podnos alebo plech a dáme do chladničky stuhnúť.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si suroviny na polevu. Smotanu na šľahanie ohrejeme do horúca, pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky a miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Potom pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Roládu polejeme polevou a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy a ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.

    Zamatová roláda (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

atina1947
Olinecko, znam ten recept, jen trochu jine slozeni, kdysi musel byt na kazde svatbe, byla to novinka a vsechny svatebni mamky se chtely pochlubit temito zakusky. Preji Ti krasnou a pohodovou nedeli.
vivibela
Táto roláda je u nás veľmi obľúbená. Tmavú plnku som nahradila parížskou šlahačkou s gaštanovým pyré a svetlú robím z mascarpone. Je to fakt delikatesa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia