Kakaová roláda

Zamatová roláda (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Vyhľadávaný zákusok na svadbách, oslavách, ale aj v cukrárňach. Prekvapí dvojitou plnkou.

16
porcií
50-60 minút
príprava
10 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vaječné bielky, kryštálový cukor a štipku soli vyšľaháme do tuha pokiaľ sa cukor nerozpustí aspoň 10 minút. Vznikne lesklý bielkový sneh. Zašľaháme doň postupne po jednom žĺtky a preosiate kakao zmiešané so sódou bikarbónou.
  2. Väčší plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 10 minút.
  3. Suroviny na plnku. V mlieku rozhabarkujeme žĺtok, múku, kryštálový a vanilínový cukor.
  4. Privedieme do varu, uvaríme hustý puding, ktorý zakryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
  5. Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme do hladka a spojíme s vychladnutým pudingom.
  6. Z korpusu neodstraňujeme papier na pečenie. Polovicu plnky rozotrieme na pripravený korpus.
  7. Do druhej polovice plnky vmiešame kakaové sladené mlieko alebo preosiate kakao. Kakaovú plnku rozotrieme na svetlú plnku do 3/4 korpusu, viď foto.
  8. Pomocou papiera na pečenie pomaly zrolujeme roládu a odstránime papier na pečenie. Roládu preložíme na podnos alebo plech a dáme do chladničky stuhnúť.
  9. Pripravíme si suroviny na polevu. Smotanu na šľahanie ohrejeme do horúca, pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky a miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Potom pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame.
  10. Roládu polejeme polevou a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy a ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.