Čokoládová torta
Čokoládová torta

Zamatová čokoládová torta fotorecept

elenas - fotkaelenas, 23. marca 2021
Zamatová čokoládová torta (fotorecept)
Foto: elenas

Pre milovníkov čokoládových zákuskov, jemná, zamatová čokoládová torta. Nie je presladená ani ťažká. Nenáročná na prípravu ale poteší a náročných. Chutí výborne.

10-12
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks
260 g (alebo práškový)
420 ml
9 PL
90 g zmäknuté
370 g
70 g
15 g (asi 2 ČL)
1/3 ČL
1,5 PL
Plnka:
500 ml (33-40 %)
200 g (alebo horká čokoláda)
podľa chuti (alebo brandy, ale nemusí byť)
Poleva:
120 g
120 ml




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme ganache na plnku. 200 ml smotany na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Necháme niekoľko minút postať až sa čokoláda rozpustí. Rozmiešame do hladka, prikryjeme a odložíme do chladničky. Do ganache môžeme zamiešať aj rum, brandy alebo likér podľa chuti, ja som nepridávala nič, lebo som ju robila aj pre deti.

    Zamatová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na prípravu korpusu zmiešame všetky sypké suroviny - preosejeme múku, kakao, sódu bikarbónu, pridáme cukor a soľ. V strede urobíme jamku a pridáme mlieko izbovej teploty, vajcia, olej a mäkké maslo (môže byť aj vlažné rozpustené). Všetko spolu premiešame mixérom alebo metličkou. Na konci pridáme ocot a dobre premiešame.

    Zamatová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 24-26 cm, dno ktorej vystelieme papierom na pečenie, boky ja nemastím ničím. Cesto vyrovnáme a upečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C približne 60 minút. Či je hotové vyskúšame dreveným špáradlom, musí byť suché.

    Zamatová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečený korpus necháme vychladnúť asi 20 minút, prejdeme nožom po okrajoch formy, aby sme cesto oddelili od formy a vytiahneme korpus z formy, prevrátime na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

  5. 5

    Na prípravu plnky zvyšných 300 ml studenej smotany na šľahanie trochu vyšľaháme (asi tak do polovice), pridáme vychladenú ganache z chladničky a všetko spolu vyšľaháme do husta.

    Zamatová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrch korpusu som zarovnala - zrezala (odrezok sa môže použiť na boky torty, u nás sa zjedol, lebo je chutný sám o sebe:). Korpus som rozrezala na tri rovnaké platy (na krájanie používam zubnú niť, nožom urobím rez po celom obvode torty, do rezu vložím niť a zatiahnem slučku, tak pláty budú rovné). S plátmi narábame opatrne, aby sa nepolámali, sú dosť jemné a vláčne.

  7. 7

    Na tanier som dala tortové koliesko (da sa použiť aj bočný diel z tortovej formy). Aby sa torta ľahko dala vybrať z kolieska, boky kolieska môžete vyložiť pevnejšou fóliou, ja som ju nemala, tak som nedala nič. Do kolieska som vložila prvý plát, potrela polovicou plnky, prikryla ďalším plátom a potrela druhou polovicou plnky, prikryla tretím plátom. Vrch torty som poliala čokoládovou polevou, ktorú som pripravila na spôsob ganache zo 120 ml horúcej smotany na šľahanie a 120 g čokolády (ako v bode 1).

    Zamatová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tortu dáme do chladničky aspoň na 2 hodinky a môžeme podávať. Koliesko som odstránila tak, že som ho ofénovala horúcim fénom so všetkých strán, tak plnka trochu povolí a koliesko sa da ľahko odstrániť. Vrch môžete ozdobiť podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť.

    Zamatová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marienka44
Páči sa mi, Ako si robila ozdobu na vrchu? Kruhy sú súmerné a presné. Je to z tej istej polevy na povrchu torty? Zrejme si použila kornútok na zdobenie s malým otvorom. :-)
elenas
@martamm (24.3.2021 07:40)

Ďakujem pekne za komentár:) som rada, ze sa recept pačí.
elenas
@marienka44 (24.3.2021 14:28)

Ďakujem za komentár, ozdobu som robila veľmi jednoducho. Trochu čokolády na varenie som dala do malého uzatvárateľného igelitového vrecka, vrecko som dala na chvíľu do teplej vody, počkala až sa čokoláda rozpusti, odrezala roh vrecka a nakreslila kruhy (rukou), že sa vydarili pomerne súmerne, asi čistá náhoda. Môžeš použiť aj kornútok, samozrejme, alebo aj inú pomôcku.
janger
Jednoduche zdobenie, ale velmi pekna, vzhladna torta. A podla surovin je iste aj vyborna.
1x elenas
zojenka
Aj keď s odstupom času, ďakujem za uverejnenie receptu. Torta je, vlastne bola skutočne zamatová. Mali sme ju na Veľkú noc.
1x elenas
patkahatka
A ešte mamotazku ku poleve. Ako ju spravit aby bola taka hladka krasna? Mne sa kus zgrcla ked som ju zohrievala a nalievala na tortu... Asi som ju prilis zohriala.. Ved raz sa, naucim 😃
1x elenas
elenas
@patkahatka (28.8.2021 14:02)

Super tortička, teší ma, že sa ti podarila 👍 Polevu pripravujem tak, že smotanu zohrievam do horúca, keď sa objaví prvá bublina odstavím z ohňa a pridám polámanú čokoládu. Treba ju nechať postať niekoľko minút, čokoláda sa rozpustí, potom ju premiešam do hladka metličkou. Ťažko povedať prečo sa ti zgrcla, môže to byť aj kvalitou čokolády, ja najradšej používam 52% z Lidla.
sovka62
Torticka vyzera a urcite aj chuti vyborne. Obdivujem tie perfektne rovne boky po obvode. Uz som skusala vkladat platy korpusu spst do formy a postupne plnit. Zial, korpus sa mi po vychladnuti vzdy trochu "scvrkol" a platy nedosahovali k okrajom formy. Musela som ich zatierat kremom a to uz nebolo ono.
Nabuduce skusim upiect korpus podla tvojho receptu a hadam sa to konecne podari.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia