Zamatová čokoládová torta fotorecept
Foto: elenas
Pre milovníkov čokoládových zákuskov, jemná, zamatová čokoládová torta. Nie je presladená ani ťažká. Nenáročná na prípravu ale poteší a náročných. Chutí výborne.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
3 ks |
|
260 g (alebo práškový) |
|
420 ml |
|
9 PL |
|
90 g zmäknuté |
|
370 g |
|
70 g |
|
15 g (asi 2 ČL) |
|
1/3 ČL |
|
1,5 PL |
|
Plnka: | |
500 ml (33-40 %) |
|
200 g (alebo horká čokoláda) |
|
podľa chuti (alebo brandy, ale nemusí byť) |
|
Poleva: | |
120 g |
|
120 ml |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme ganache na plnku. 200 ml smotany na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Necháme niekoľko minút postať až sa čokoláda rozpustí. Rozmiešame do hladka, prikryjeme a odložíme do chladničky. Do ganache môžeme zamiešať aj rum, brandy alebo likér podľa chuti, ja som nepridávala nič, lebo som ju robila aj pre deti.
-
2
Na prípravu korpusu zmiešame všetky sypké suroviny - preosejeme múku, kakao, sódu bikarbónu, pridáme cukor a soľ. V strede urobíme jamku a pridáme mlieko izbovej teploty, vajcia, olej a mäkké maslo (môže byť aj vlažné rozpustené). Všetko spolu premiešame mixérom alebo metličkou. Na konci pridáme ocot a dobre premiešame.
-
3
Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 24-26 cm, dno ktorej vystelieme papierom na pečenie, boky ja nemastím ničím. Cesto vyrovnáme a upečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C približne 60 minút. Či je hotové vyskúšame dreveným špáradlom, musí byť suché.
-
4
Upečený korpus necháme vychladnúť asi 20 minút, prejdeme nožom po okrajoch formy, aby sme cesto oddelili od formy a vytiahneme korpus z formy, prevrátime na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- 5
Na prípravu plnky zvyšných 300 ml studenej smotany na šľahanie trochu vyšľaháme (asi tak do polovice), pridáme vychladenú ganache z chladničky a všetko spolu vyšľaháme do husta.
- 6
Vrch korpusu som zarovnala - zrezala (odrezok sa môže použiť na boky torty, u nás sa zjedol, lebo je chutný sám o sebe:). Korpus som rozrezala na tri rovnaké platy (na krájanie používam zubnú niť, nožom urobím rez po celom obvode torty, do rezu vložím niť a zatiahnem slučku, tak pláty budú rovné). S plátmi narábame opatrne, aby sa nepolámali, sú dosť jemné a vláčne.
- 7
Na tanier som dala tortové koliesko (da sa použiť aj bočný diel z tortovej formy). Aby sa torta ľahko dala vybrať z kolieska, boky kolieska môžete vyložiť pevnejšou fóliou, ja som ju nemala, tak som nedala nič. Do kolieska som vložila prvý plát, potrela polovicou plnky, prikryla ďalším plátom a potrela druhou polovicou plnky, prikryla tretím plátom. Vrch torty som poliala čokoládovou polevou, ktorú som pripravila na spôsob ganache zo 120 ml horúcej smotany na šľahanie a 120 g čokolády (ako v bode 1).
- 8
Tortu dáme do chladničky aspoň na 2 hodinky a môžeme podávať. Koliesko som odstránila tak, že som ho ofénovala horúcim fénom so všetkých strán, tak plnka trochu povolí a koliesko sa da ľahko odstrániť. Vrch môžete ozdobiť podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť.
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
aj chutí.
ďakujem pekne za komentár, som rada, že sa ti recept páči:)
Ďakujem pekne:) Je naozaj jednoduchá na prípravu.
Ďakujem pekne za komentár, chutí výborne, čokoládovo:)
Ďakujem krásne, však aj moji čokoholici hladkajú si bruška:)
Ďakujem pekne:)
Ďakujem pekne za komentár:) som rada, ze sa recept pačí.
Ďakujem za komentár, ozdobu som robila veľmi jednoducho. Trochu čokolády na varenie som dala do malého uzatvárateľného igelitového vrecka, vrecko som dala na chvíľu do teplej vody, počkala až sa čokoláda rozpusti, odrezala roh vrecka a nakreslila kruhy (rukou), že sa vydarili pomerne súmerne, asi čistá náhoda. Môžeš použiť aj kornútok, samozrejme, alebo aj inú pomôcku.
Ďakujem pekne:)
Ďakujem pekne za odozvu, som rada chutila:)
Super tortička, teší ma, že sa ti podarila 👍 Polevu pripravujem tak, že smotanu zohrievam do horúca, keď sa objaví prvá bublina odstavím z ohňa a pridám polámanú čokoládu. Treba ju nechať postať niekoľko minút, čokoláda sa rozpustí, potom ju premiešam do hladka metličkou. Ťažko povedať prečo sa ti zgrcla, môže to byť aj kvalitou čokolády, ja najradšej používam 52% z Lidla.
Nabuduce skusim upiect korpus podla tvojho receptu a hadam sa to konecne podari.