Čokoládová torta

Zamatová čokoládová torta (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Pre milovníkov čokoládových zákuskov, jemná, zamatová čokoládová torta. Nie je presladená ani ťažká. Nenáročná na prípravu ale poteší a náročných. Chutí výborne.

10-12
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme ganache na plnku. 200 ml smotany na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Necháme niekoľko minút postať až sa čokoláda rozpustí. Rozmiešame do hladka, prikryjeme a odložíme do chladničky. Do ganache môžeme zamiešať aj rum, brandy alebo likér podľa chuti, ja som nepridávala nič, lebo som ju robila aj pre deti.
  2. Na prípravu korpusu zmiešame všetky sypké suroviny - preosejeme múku, kakao, sódu bikarbónu, pridáme cukor a soľ. V strede urobíme jamku a pridáme mlieko izbovej teploty, vajcia, olej a mäkké maslo (môže byť aj vlažné rozpustené). Všetko spolu premiešame mixérom alebo metličkou. Na konci pridáme ocot a dobre premiešame.
  3. Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 24-26 cm, dno ktorej vystelieme papierom na pečenie, boky ja nemastím ničím. Cesto vyrovnáme a upečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C približne 60 minút. Či je hotové vyskúšame dreveným špáradlom, musí byť suché.
  4. Upečený korpus necháme vychladnúť asi 20 minút, prejdeme nožom po okrajoch formy, aby sme cesto oddelili od formy a vytiahneme korpus z formy, prevrátime na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  5. Na prípravu plnky zvyšných 300 ml studenej smotany na šľahanie trochu vyšľaháme (asi tak do polovice), pridáme vychladenú ganache z chladničky a všetko spolu vyšľaháme do husta.
  6. Vrch korpusu som zarovnala - zrezala (odrezok sa môže použiť na boky torty, u nás sa zjedol, lebo je chutný sám o sebe:). Korpus som rozrezala na tri rovnaké platy (na krájanie používam zubnú niť, nožom urobím rez po celom obvode torty, do rezu vložím niť a zatiahnem slučku, tak pláty budú rovné). S plátmi narábame opatrne, aby sa nepolámali, sú dosť jemné a vláčne.
  7. Na tanier som dala tortové koliesko (da sa použiť aj bočný diel z tortovej formy). Aby sa torta ľahko dala vybrať z kolieska, boky kolieska môžete vyložiť pevnejšou fóliou, ja som ju nemala, tak som nedala nič. Do kolieska som vložila prvý plát, potrela polovicou plnky, prikryla ďalším plátom a potrela druhou polovicou plnky, prikryla tretím plátom. Vrch torty som poliala čokoládovou polevou, ktorú som pripravila na spôsob ganache zo 120 ml horúcej smotany na šľahanie a 120 g čokolády (ako v bode 1).
  8. Tortu dáme do chladničky aspoň na 2 hodinky a môžeme podávať. Koliesko som odstránila tak, že som ho ofénovala horúcim fénom so všetkých strán, tak plnka trochu povolí a koliesko sa da ľahko odstrániť. Vrch môžete ozdobiť podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť.