Čokoládová torta
Zamatová čokoládová torta (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Pre milovníkov čokoládových zákuskov, jemná, zamatová čokoládová torta. Nie je presladená ani ťažká. Nenáročná na prípravu ale poteší a náročných. Chutí výborne.
10-12 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup- Najprv pripravíme ganache na plnku. 200 ml smotany na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Necháme niekoľko minút postať až sa čokoláda rozpustí. Rozmiešame do hladka, prikryjeme a odložíme do chladničky. Do ganache môžeme zamiešať aj rum, brandy alebo likér podľa chuti, ja som nepridávala nič, lebo som ju robila aj pre deti.
- Na prípravu korpusu zmiešame všetky sypké suroviny - preosejeme múku, kakao, sódu bikarbónu, pridáme cukor a soľ. V strede urobíme jamku a pridáme mlieko izbovej teploty, vajcia, olej a mäkké maslo (môže byť aj vlažné rozpustené). Všetko spolu premiešame mixérom alebo metličkou. Na konci pridáme ocot a dobre premiešame.
- Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 24-26 cm, dno ktorej vystelieme papierom na pečenie, boky ja nemastím ničím. Cesto vyrovnáme a upečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C približne 60 minút. Či je hotové vyskúšame dreveným špáradlom, musí byť suché.
- Upečený korpus necháme vychladnúť asi 20 minút, prejdeme nožom po okrajoch formy, aby sme cesto oddelili od formy a vytiahneme korpus z formy, prevrátime na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Na prípravu plnky zvyšných 300 ml studenej smotany na šľahanie trochu vyšľaháme (asi tak do polovice), pridáme vychladenú ganache z chladničky a všetko spolu vyšľaháme do husta.
- Vrch korpusu som zarovnala - zrezala (odrezok sa môže použiť na boky torty, u nás sa zjedol, lebo je chutný sám o sebe:). Korpus som rozrezala na tri rovnaké platy (na krájanie používam zubnú niť, nožom urobím rez po celom obvode torty, do rezu vložím niť a zatiahnem slučku, tak pláty budú rovné). S plátmi narábame opatrne, aby sa nepolámali, sú dosť jemné a vláčne.
- Na tanier som dala tortové koliesko (da sa použiť aj bočný diel z tortovej formy). Aby sa torta ľahko dala vybrať z kolieska, boky kolieska môžete vyložiť pevnejšou fóliou, ja som ju nemala, tak som nedala nič. Do kolieska som vložila prvý plát, potrela polovicou plnky, prikryla ďalším plátom a potrela druhou polovicou plnky, prikryla tretím plátom. Vrch torty som poliala čokoládovou polevou, ktorú som pripravila na spôsob ganache zo 120 ml horúcej smotany na šľahanie a 120 g čokolády (ako v bode 1).
- Tortu dáme do chladničky aspoň na 2 hodinky a môžeme podávať. Koliesko som odstránila tak, že som ho ofénovala horúcim fénom so všetkých strán, tak plnka trochu povolí a koliesko sa da ľahko odstrániť. Vrch môžete ozdobiť podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť.
|