Foto: danculka
Recept mám z ,,Rodiny,, a mnoho ďalších nazývaných ,,lekáreň chudobných, sirupy, maste na hnisavé rany, močopudné čaje a všetko z baze čiernej, tam bol Zobraziť celý popisRecept mám z ,,Rodiny,, a mnoho ďalších nazývaných ,,lekáreň chudobných, sirupy, maste na hnisavé rany, močopudné čaje a všetko z baze čiernej, tam bol recept na slano, ale ja som ho deťom robila aj na sladko, dám oba,ale hlavný bude na slano...
príprava
Suroviny
1/2l |
|
6pl kopcom |
|
po 1/2čl |
|
2ks |
|
2dl |
|
20ks malé |
|
|
|
|
|
Na sladko, idú všetky ingrediencie okrem soli,korenia, vagety: | |
2-3pl |
|
Postup
-
1
Kvet baze čiernej poumývame pod tečúcou vodou...
-
2
z ingrediencií od 1 po 4 namiešame cestíčko, aby bolo husté,umyté kvety pomúčime,aby sa cestíčko dobre chytilo ...až by bolo treba pridať múku,tak to urob...
-
3
vyprážame z oboch strán,stopky môžete po vypražení odstrániť nožnicami,ale ja som ich nechala tam,pri konzumácii ich necháte,lebo sú tvrdšie...
-
4
Vypražené kvety...
-
5
Toto sú kvietky z cukrom a môžu sa podávať z džemom.čiže urobí sa cesto bez soli korenia a vegety,ale trošku soli dávam a pridáme cukor,a vypražíme kvietky a poprášime práš.cukrom a podávame...
-
6
na slano kvietky,som podávala , len s cviklovým šalátom,ale dá sa podať aj so zemiakmi,dobrú chuť!
takto ešte nerobila,urobím sladkú verziu,bazičky je dosť,treba skúsiť.
A keď už sme pri baze a píšete, že jej máte dosť, pripomínam bazový sirup. Je výborný, nielen chutný, ale pomáha aj pri liečení chorôb z prechladnutia a je močopudný. Ešte vám prezradím, že bazový sirup pridávajú domáci vinári do zmesiek vína, tie potom chutia,ako keby v nich bol muškát otonel. Ale toto nikomu neprezraďte, to je tajomstvo.
No a dala som kvasiť bazové šampanské, ale zatiaľ sa mi to akosi nezdá... Asi som to zvrzala s uzavretím, lebo som cez hrdlo 5 litrovej fľaše dala len plátno a uchytila ho gumičkou.