Vypražený kvet bazy fotorecept

danculka - fotkadanculka, 25. mája 2011
Vypražený kvet bazy (fotorecept)
Foto: danculka

Recept mám z ,,Rodiny,, a mnoho ďalších nazývaných ,,lekáreň chudobných, sirupy, maste na hnisavé rany, močopudné čaje a všetko z baze čiernej, tam bol Zobraziť celý popisRecept mám z ,,Rodiny,, a mnoho ďalších nazývaných ,,lekáreň chudobných, sirupy, maste na hnisavé rany, močopudné čaje a všetko z baze čiernej, tam bol recept na slano, ale ja som ho deťom robila aj na sladko, dám oba,ale hlavný bude na slano...

30 minút
príprava

Suroviny

1/2l
6pl kopcom
po 1/2čl
2ks
2dl
20ks malé
Na sladko, idú všetky ingrediencie okrem soli,korenia, vagety:
2-3pl




Postup

  1. 1

    Kvet baze čiernej poumývame pod tečúcou vodou...

    Vypražený kvet bazy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z ingrediencií od 1 po 4 namiešame cestíčko, aby bolo husté,umyté kvety pomúčime,aby sa cestíčko dobre chytilo ...až by bolo treba pridať múku,tak to urob...

    Vypražený kvet bazy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vyprážame z oboch strán,stopky môžete po vypražení odstrániť nožnicami,ale ja som ich nechala tam,pri konzumácii ich necháte,lebo sú tvrdšie...

    Vypražený kvet bazy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypražené kvety...

    Vypražený kvet bazy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto sú kvietky z cukrom a môžu sa podávať z džemom.čiže urobí sa cesto bez soli korenia a vegety,ale trošku soli dávam a pridáme cukor,a vypražíme kvietky a poprášime práš.cukrom a podávame...

    Vypražený kvet bazy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na slano kvietky,som podávala , len s cviklovým šalátom,ale dá sa podať aj so zemiakmi,dobrú chuť!

    Vypražený kvet bazy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ancicka
Tak o tomto som počula že sa to dá vypražať,ale ešte som to nevidela a ani neskúšala.Vieš koľko bazy nám za záhradov rastie.No ja už to teraz vyskúšam,ale u nás ešte nekvitne.No ale to budem sama jesť.
alena45
No pekne, cez víkend som si nafotila recept, že konečne nejaký pridám. Robila som to v jemne cesnakovom cestíčku so zemiakovým pyré, teda normálny obed.
danculka
Prepáč,pozrela som sa na bazový ker a spomienka na rôzne recepty z baze bola na svete...
ola111
Jéj,@danculka ,ďakujem,tento recept som dakde stratila,tiež som bazu
takto ešte nerobila,urobím sladkú verziu,bazičky je dosť,treba skúsiť.
jatanika
ani ja som nikdy nejedla... prekvapilo ma, že sa robí aj naslano.... aj by som skúsila... uvidím, či natrafím na bazu :-))
jerica
to by som si dala aj hneď , určite si to vyskúšam,baza je teraz v kurze , kvitne kde oko dovidí:-)
palokuchki
Pocula som o tomto tiez, ale nikdy som to este nerobila. Musim to uz aj ja vyskusat. Svokra mi spominala, ze ona takto vyprazala aj agatovy kvet.
danculka
Môže byť,to som zas ja neskúšala,ale akurát kvitne u nas.....
elisticka
uz som o tom pocula ze bazu vyprazaju ale som este nikdy neochutnala....
sovka62
Jéj, aká dobrá spomienka. Toto nám vyprážali starká, ako pochúťku. Vyprážali aj agátový kvet, ten bol trochu inak voňavý, ale tiež veľmi dobrý. Agát nechávali chvíľu namočený v mierne osolenej vode, aby z neho povyliezali malé čierne chrobáčiky, ktoré sa tam zvykli hostiť.
A keď už sme pri baze a píšete, že jej máte dosť, pripomínam bazový sirup. Je výborný, nielen chutný, ale pomáha aj pri liečení chorôb z prechladnutia a je močopudný. Ešte vám prezradím, že bazový sirup pridávajú domáci vinári do zmesiek vína, tie potom chutia,ako keby v nich bol muškát otonel. Ale toto nikomu neprezraďte, to je tajomstvo.
danculka
Ďakujem pekne,aj ja som si pospomínala,lebo moja mamka,mala všetko vo svojej ,,špajske,,čo sa dalo zavariť,vyluhovať ,usušiť,....
zinnajdha
...robievala sopm aj vyprážaný agátový kvet, práve kvitne. Skúste, je výborný, na slano.
codumda
"nasladko" som ako dieta jedla kvet agatu. Je to vsetko velmi dobe, ale aj velmi aromaticke.
alena45
Urobila som aj sirup, mám tu teraz na prázdninách synovca a povedal, že je perfektný. Druhý recept mám na nevarený sirup, dúfam, že zajtra ešte nejaké pekné kvety nájdem.
No a dala som kvasiť bazové šampanské, ale zatiaľ sa mi to akosi nezdá... Asi som to zvrzala s uzavretím, lebo som cez hrdlo 5 litrovej fľaše dala len plátno a uchytila ho gumičkou.
bambulka51
Určite sa budem snažiť vyskúšať:))) ale ...uvidím ,potom napíšem ako chutila bazička,ešte len začínajú kvitnúť kvietky.Robila som bazoví sirup moja babka aj bazové vínko.Tento rok vyskúšam aj ja vínko lebo vlani sme mali veľa bazy aj som rozdávala.@alena45 aj môjmu vnúčkovi ešte minulý rok sirup chutil a aj veľa čaju vypil.
daewootn
.....pre alena45, ak robíš šampus, uviaž si zátku drátom, lebo Tvôj šampus povystreluje, šampus je výborný a vlastne veštko z bazy.
alena45
šampus už mám hotový, naložený prvý týždeň trochu páchol, skoro som ho vyliala, ale už niekoľko dní pekne vonia. Nechala som ho 14 dní vykvasiť. Naplnila som ho do plastových fliaš, tie by mohli tie bublinky vydržať a dala som ho na ležato do chladničky. Je chutný aj izbovej teploty, vychladený bude osviežujúci. Niekde som čítala, že by mal mať okolo 3 % alkoholu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia