Bryndzové pirohy

Vyprážané bryndzové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Bryndzové pirohy - to je naša slovenská klasika, milujem ich. Tentokrát som ich nevarila, ale vyprážala.

35
porcií
50 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, tak aby bolo 400 g do cesta a 2 zemiaky do plnky. Cesto: Vychladnuté zemiaky ošúpeme, nastrúhame najemno, pridáme múku, vajíčko, masť, soľ a vypracujeme cesto.
  2. Plnka: Vyškvaríme si trochu slaniny, na nej opražíme nakrájanú cibuľu.
  3. Zmiešame bryndzu, postrúhané uvarené zemiaky, cibuľku so slaninou a kôpor.
  4. Cesto vyvaľkáme na tenko, vykrojíme, naplníme plnkou a urobíme pirohy. Mne sa osvedčilo vykrojiť kruh pohárom a pirohy uzavrieť vidličkou. Pirohy uložíme na dobre pomúčenú dosku, inak sa prilepia a urobí sa v ceste diere.
  5. Pirohy vyprážame v kačacom tuku do zlatista z oboch strán. Necháme ich na obrúsku, aby vysal prebytočný tuk.
  6. Podávame napr. s dresingom: kyslá smotana. soľ, mleté čierne korenie a pažítka.