Bryndzové pirohy
Vyprážané bryndzové pirohy (fotorecept)
Autor receptu: eruska25
Bryndzové pirohy - to je naša slovenská klasika, milujem ich. Tentokrát som ich nevarila, ale vyprážala.
35 porcií |
50 minút príprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke, tak aby bolo 400 g do cesta a 2 zemiaky do plnky. Cesto: Vychladnuté zemiaky ošúpeme, nastrúhame najemno, pridáme múku, vajíčko, masť, soľ a vypracujeme cesto.
- Plnka: Vyškvaríme si trochu slaniny, na nej opražíme nakrájanú cibuľu.
- Zmiešame bryndzu, postrúhané uvarené zemiaky, cibuľku so slaninou a kôpor.
- Cesto vyvaľkáme na tenko, vykrojíme, naplníme plnkou a urobíme pirohy. Mne sa osvedčilo vykrojiť kruh pohárom a pirohy uzavrieť vidličkou. Pirohy uložíme na dobre pomúčenú dosku, inak sa prilepia a urobí sa v ceste diere.
- Pirohy vyprážame v kačacom tuku do zlatista z oboch strán. Necháme ich na obrúsku, aby vysal prebytočný tuk.
- Podávame napr. s dresingom: kyslá smotana. soľ, mleté čierne korenie a pažítka.