Vyprážaná bravčová pečeň fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. marca 2013
Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept zrejme každý dobre pozná. Je to rýchle, chutné jedlo, ktoré môže byť na stole aj v nedeľu, aj kedykoľvek inokedy, hlavne ked Zobraziť celý popisTento recept zrejme každý dobre pozná. Je to rýchle, chutné jedlo, ktoré môže byť na stole aj v nedeľu, aj kedykoľvek inokedy, hlavne ked niet veľa času pre inú prácu. Pridávam ho ako pripomenutie lahodnej dobroty pre tých, čo majú radi pečeň.

4
porcie
5 minút
príprava
3+3 minúty minút
na 95 - 100 °C

Suroviny

400 g
podľa potreby cca 100 - 150 ml podľa veľkosti nádoby
podľa potreby
2 ks
2 PL
podľa potreby
1/4 CL
600 g




Postup

  1. 1

    Bravčovú pečeň som pokrájala na plátky asi 3 4 mm silné, aby sa vám lepšie krájalo odporúčam pečeň pred krájaním dať asi na 15 minút do mrazničky. Ak chcete mať jemnejšiu pečeň, môžete ju namočiť na 4 hodiny do mlieka, ja to pri tomto jedle nerobím. Samotnú pečeň nesoliť!!! Soľ by spôsobila jej stvrdnutie.

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky som dala múku a obalila som ju z jednej strany.

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som ju obalila aj z druhej strany a prebytočnú múku som zľahka sklepala.

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do druhej misky som rozklepla 2 vajcia, posolila asi 1/4 CL soli, pridala som 2 PL mlieka a všetko som poriadne rozšľahala.

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vaječnej zmesi som dala pomúčenú pečeň a obalila som ju aj vo vaječnej zmesi.

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som pečeň vložila na strúhanku, obalila som ju z jednej strany a strúhanku som do nej ešte dlaňami dobre popritláčala, utľapkala preto, aby sa pri vyprážaní obal pekne nafúkol.

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    To isté som spravila aj z druhej strany. Praktická rada: pri obaľovaní pracujem s dvomi vidličkami a tak si nezašpiním ruky.

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do panvice s rozpáleným olejom vložila obalenú pečeň, vyprážala som ju na prudkom ohni 3 ,minúty z jednej strany a...

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...3 minúty z druhej strany. Dlhšie nie je potrebné, pečeň sa dobre prepečie, nevysuší. Pri dlhšom vyprážaní pečeň stvrdne a trojobal sa nechutne spáli.

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávala som ju ihned ešte horúcu s pretláčanými zemiakmi.

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Je to rýchlo hotový a chutný obed alebo večera. Dobrú chuť prajem. Postup prípravy som rozpísala podrobnejšie aj pre neskúsených, viiem, že ostatní ho dobre poznajú. Je to dobré jedlo aj v čase, ked máte hlboko do peňaženky :-)))

    Vyprážaná  bravčová pečeň (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

modrykamen
Jéj. Skoro som zabudol, že existuje aj vyprážaná bravčová pečeň. Najbližšie bude na obed. Skúšal niekto pečeň miesto vyprážania piecť v rúre, nestvrdne? Vopred ďakujem za radu.
pusta
@modrykamen , aj ja som dlho nerobila, pritlačil ma nedostatok času. určite budem variť častejšie :-)
pusta
@tiginko , presne tak. keby nebolo tak málo času, určite ju spravím k vyprážanej pečeni-
pusta
@jody , ja presne tak ako ty, ešte tak keby som mala teľaciu pečeň...
páči sa mi tvoj rp, vdaka za pridaný link :-)
pusta
@radost , dakujem. sú naozaj zaujímavé, tie obmeny aj robím. je to milé od teba.
dajanca
vďaka za pripomenutie @pusta ... zaradím tento týždeň na jedálny lístok :-) ešte som nerozhodla o prílohe, ale asi s ryžou :-)
mracik9
tak toto má rád asi každý,dávno som nerobila :))
angast
aj ja toto jedlo milujem ako @dorisa a @kimlo
dobre si to aplikovala a mala by si vysvetliť dochtorom , že soľ
spôsobuje tvrdnutie pečene a nie alkahol a ligueeere
pusta
@angast , poviem to tým doktorom, neboj :D, dakujem. máš odo mňa Tajnú správu :-)
pusta
@lusinka , áno je to taký chutný, ľahký, lacný a dobrý receptík. dakujem
nadasky
Pecienka môžem na na akykoľvek spôsob!!!Dakujem za pripomenutie.!!!
havino
zbožňujem ju presne tak, ako si ju pripravila, za tepla, na studeno, len tak do ruky, bravčovú, kuracie sú tiež fajnové. Priznávam, roky, rokúce som ju nerobila, roky!!! ale chuť na jazyku mám, veľmi dobre si pamätám,ako chutí. Neodmietla by som.
pusta
@havino , tiež môžem pečeň na všetky spôsoby a vyprážanú aj za studena, len tak na dobrom domácom chlebíku. dakujem ti.
elysa
aj u nás sú takéto dobroty obľúbené...
pusta
@angast , pečeň nepríde, už sa minula, ale TS príde, napíšem ešte raz :D
svetlana9
môj syn nemá rád akúkoľvek pečienku. Raz som prišla k nim a doniesla som vyprážanú pečeň. Nevedel čo papá a veľmi mu chutila. Bola taká žltučká, akoby z teľaťa. Ale kupovala som bravčovú. A neveril mi, že to bola pečienka. Pri pečienke nedávam soľ do vajíčok, ani mlieko. Pečienka aj tak dosť prská pri vyprážaní. Keď ju vyberiem z výpeku - položím na savý papier a posolím ešte teplú z obidvoch strán. Vtedy je naozaj chutná
pusta
@svetlana9 , ja dávam soľ,ale len málo do vajíčok, aby mal trojobal príjemnú chuť, soľ na pečeň priamo nedávam, teda nestvrdne. ak treba, dosolím ešte na tanieri hotovú vypraženú pečeň. kto chce, môže dať ešte na savý papier vypraženú pečeň. ja to nerobím, lebo pri prudkom vyprážaní dávam len toľko tuku, aby v ňom neplávala a nestihne sa napiť mastného. ale prečo nie?
pusta
@mesiar50 , niet za čo dakovať, aj ja som toto super jedlo robila po veľmi dlhom čase, hoci pečeň mám doma každý mesiac. je to tak, že pre iné varenie som ju jednoducho nevidela :-)
pusta
@angast , práve som ti poslala Tajnú správu zas, ak by neprišla, daj vedieť, oznámim redakcii potom. dakujem.
lorak40
Toto som ešte za sociku jedával v Starom Smokovci v Taverne.
garanco
Tvoj dokonalý pracovný postup ma inšpiroval, že som po prvýkrát pripravila toto jedlo ( nikdy som ho nevarila, lebo jeho prvá ochutnávka pred mnohými rokmi nedopadla dobre). Pečeň som ale pred vyprážaním posolila a okorenila, ako to raz radila @zezda. Výsledok bol vynikajúci a jedlo chutilo nielen mne, mojej polovičke, ale aj vnučke, (ktorá pred rokom ako trojročná povedala svojej mamke na pečeň na tanieri - jój mamka, havo kakal... a odvtedy ju nedala do úst). Určite budem takto pripravovať pečeň aj častejšie!:-)))
pusta
@garanco , ale ja pečeň samotnú pri príprave nesolím, len trošku vajíčka a ak treba, dosolím už hotovú vypraženú na tanieri. a to ju nesolím pri príprave vôbec preto, aby pri tepelnej úprave nestvrdla. ak nestvrdla, bravčová pečeň sa nesolí. inak je to s inoým druhom pečene. ked si ju hned posolila ešte predtým, tak fajn. potom nová skúsenosť :-)
dakujem ti za vyskúšanie môjho receptu a som rada, že vám všetkým chutilo a dakujem za správu.
garanco
@pusta , ja tiež bravčovú pečeň pred tepelnou úpravou nesolím, teraz som to vyskúšala prvýkrát, nechala som ju odstáť asi 40-50 minút a až potom som obaľovala a vyprážala a vôbec nestvrdla - vyskúšaj.
pusta
@garanco , dakujem za nový poznatok, určite vyskúšam aj s tou dobou odstátia a dám ti vedieť, ako som dopadla.
pusta
@jody , tvoj recept som videla, ale ty používaš v ňom hovädziu pečeň. na tvojej fotografii sa mi vidí, že do vody si dala hovädziu pečeň aj s jej blanou. potom si ju ešte odblanila? ja zatiaľ bravčovú pečeň vyskúšam robiť tak, ako to robila @garanco.
jody
@pusta , áno odblanila, bola predsa len tuhá, šlo to pekne dole.
rea1
kedysi, keď sme boli ešte stredo- a vysokoškoláci, chodili sme v bratislave za univerzitnou knižnicou do reštiky, ktorej meno si už celkom nepamätám (U Klarisiek?? neviem) na vysmážanú pečeň s hranolkami a tatarkou. robili ju absolútne fantastickú. doma pečeň, akýkoľvek druh, vysmážam často, je to u nás vysoko hodnotené jedlo.
amelie
moji chlapi milujú vyprážané kuracie pečene, ale obsahujú toľko vody, že si vždy liečim popáleniny aspoň týždeň.-( ... a nadávam... Dá sa tomu nejako vyhnúť?
milo60
Paní @Pusta - je úterý krátce odpoledne po jedné hodině. Dorazím domů a dumám, co narychlo uklohnit k obědu. Brouzdám po receptech a ejhle - "vyprážaná bravčová pečeň" od paní @Pusty. Zkrátka - dostal jsem na ty játra takovou chuť, že jsem si je šel hned udělat. Ty tři minuty na smažení z jedné strany skutečně naprosto stačí a musí se to hlídat. Já se učil "bagrovat" dvěma vidlačkami, abych si neubabral ruce, o nějakou minutku jsem smažení protáhl a první várka byla jaksi "víc tmavší" (ne spálená). Ale když jsem to nakonec na talíři posolil a dokořenil, tak v kombinaci s rýži posypanou kari kořením to nakonec byla mňamka. Díky za podrobný foto recept, zvládl jsem to - i to "bagrování" s těmi vidličkami - a příště budu více hlídat čas.
vojuska
Dnes budu dělat pečenky, tak se na ně moc tešíme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia