Vynikajúci pistáciový cheesecake fotorecept
Foto: dorenika
Tento môj koláč vyhral druhé miesto v miestnej súťaži. Náš obľúbený a hlavne jednoduchý.
Zdroj: Buttermilk by Sam
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Pistáciové maslo: | |
180 g olúpané |
|
Korpus: | |
300 g |
|
100 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
460 g |
|
240 g |
|
2 ks veľké |
|
Stipka |
|
1 ks |
|
100 g |
|
2 KL |
|
180 g |
|
Voliteľné: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme pistáciové maslo. 180 g olúpaných pistácii dáme na 5 minút opražiť do rúry vyhriatej na 200 °C. Ešte horúce ich presypeme na utierku a uterákom ich šúchame a tlačíme, aby tá hneda tenká šupka z nich zišla dole. Čím menej šupky, tým menej horké bude maslo. Ešte teplé ich rozmixujeme. Pridáme po lyžičkách vodu, a mixujeme v intervaloch dokým sa neuvoľnia oleje a vznikne maslo. Keď je to hotové, vyzerá to ako arašidové maslo.
-
2
Korpus: Maslové keksy rozmixujeme na prášok. Zmiešame s roztopeným maslom a vypracujeme na cesto. Tortovú formu vytrieme maslom a sušienkové cesto uložíme v tenkej vrstve na spodok a po stranách formy. Dáme piecť na 180 °C na 10 minút.
-
3
Plnka: Elektrickým šľahačom vyšľaháme syr (musí byť izbovej teploty), med a nastrúhanú kôru z citróna do hladka. Pridáme pripravené pistáciové maslo a vyšľaháme dohladka. Pridáme kyslú smotanu, soľ a vanilku a vyšľaháme. Keď pečiem pre nás, tak tam nedávam farbivo, do súťaže som ale pridala zelene farbivo, aby bolo jasné, že ide o pistácie. Pridáme vajcia a šľaháme.
-
4
Plnku nalejeme na predpečený sušienkový korpus vo forme a dáme do rúry piecť na 160 °C. Tu ide skôr o konzistenciu ako čas. Po 15 minútach skontrolujeme a jemne potrasieme. Pečieme dokým kraje sú husté a stred sa chvie. Veľmi odporúčam cheesecake neprepiecť.
-
5
Náš syn Dorian a ja s koláčikom na súťaži.
Dakujem 🎀
Podla Toho aky mate mixer. Ja pouzivam Nutribullet a bez vody je to tak hutne ze sa to prilepi na steny za sekundu. Takze skuste bez vody a ked pojde tak super, ked nie tak dajte trochu vody. Ja som dala 3 lizice dokopy.
Dakujeme ✨