Pistáciový cheesecake
Vynikajúci pistáciový cheesecake (fotorecept)
Autor receptu: dorenika
Tento môj koláč vyhral druhé miesto v miestnej súťaži. Náš obľúbený a hlavne jednoduchý.
8 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 160 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme pistáciové maslo. 180 g olúpaných pistácii dáme na 5 minút opražiť do rúry vyhriatej na 200 °C. Ešte horúce ich presypeme na utierku a uterákom ich šúchame a tlačíme, aby tá hneda tenká šupka z nich zišla dole. Čím menej šupky, tým menej horké bude maslo. Ešte teplé ich rozmixujeme. Pridáme po lyžičkách vodu, a mixujeme v intervaloch dokým sa neuvoľnia oleje a vznikne maslo. Keď je to hotové, vyzerá to ako arašidové maslo.
- Korpus: Maslové keksy rozmixujeme na prášok. Zmiešame s roztopeným maslom a vypracujeme na cesto.
Tortovú formu vytrieme maslom a sušienkové cesto uložíme v tenkej vrstve na spodok a po stranách formy. Dáme piecť na 180 °C na 10 minút.
- Plnka: Elektrickým šľahačom vyšľaháme syr (musí byť izbovej teploty), med a nastrúhanú kôru z citróna do hladka.
Pridáme pripravené pistáciové maslo a vyšľaháme dohladka. Pridáme kyslú smotanu, soľ a vanilku a vyšľaháme. Keď pečiem pre nás, tak tam nedávam farbivo, do súťaže som ale pridala zelene farbivo, aby bolo jasné, že ide o pistácie. Pridáme vajcia a šľaháme.
- Plnku nalejeme na predpečený sušienkový korpus vo forme a dáme do rúry piecť na 160 °C. Tu ide skôr o konzistenciu ako čas. Po 15 minútach skontrolujeme a jemne potrasieme. Pečieme dokým kraje sú husté a stred sa chvie. Veľmi odporúčam cheesecake neprepiecť.
- Náš syn Dorian a ja s koláčikom na súťaži.