Výdatná maďarská slepačia polievka fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 29. januára 2011
Výdatná maďarská slepačia polievka (fotorecept)
Foto: alexdidi

Aké bolo moje prekvapenie, keď som v obchode uvidela maďarskú chladenú sliepku, krásne žltučkú, ....i keď najradšej nakupujem od našich výrobcov, chovateľov, pestovateľov, tu som neodolala...kúpiť čerstvú sliepku sa mi nepodarilo veru ani nepamätám...a keďže bola maďarská, hneď ma napadla dobrá silná maďarská slepačia polievka, ktorú varila moja babička z domácej sliepky....

8
porcií
30 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
3-4 ks
2-3 ks
1 ks, menší
1 ks
1 ks, menší
1 ks
1 ks
1 ks
1 strúčik
1 ks, menšia
  celá

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sliepku dobre umyjeme a rozrežeme na polovicu. Vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a dáme variť.Vody nedávame veľmi veľa, aby bola dosť silná. Dávame dobrý pozor, aby nám prudko nezovrela a nezmútila sa. Hneď ako zovrie, pozbierame vzniknutú penu a oheň stíšime. Osolíme, pridáme celé čierne korenie, rascu a trochu rozdrveného šafránu, od ktorého je polievka pekne žltučká(nemusí byť pri žltej domácej sliepke). Varíme veľmi pomaly 1 až 1 1/2 hodiny, podľa toho, aká je sliepka stará a tvrdá. Ak je to potrebné varíme aj dlhšie, lebo čím je sliepka staršia, tým sa dlhšie varí, ale aj polievka je lepšia.

    Výdatná maďarská slepačia polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď už je sliepka napoly uvarená, začíname postupne pridávať zeleninu. Najprv dáme koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb.

    Výdatná maďarská slepačia polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po polhodine varenia pridáme papriku, cesnak, paradajku, kelový a kapustný list, cibuľu(najlepšie s jednou šupkou), pór a varíme ďalších 20 minút.

    Výdatná maďarská slepačia polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na záver pridáme celý zemiak, petržlenovú a zelerovú vňať a vegetu. Varíme ešte 15 minút.

    Výdatná maďarská slepačia polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvaríme si aj prílohu do polievky, napr.dobré domáce (kúpené)rezance.

    Výdatná maďarská slepačia polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s rezancami, mäsom a zeleninou. Posypeme petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Je to ako droga a liek zároveň taká dobrá slepačia polievočka, len ja by som už nedával ani vegetu. Podľa mňa to nepotrebuje... :-))))))))
Slepacia polievka je vynikajuca, patri k nedelnemu obedu. Ja tiez mam rada v nej kapustovy alebo kelovy list. Moja mamicka davala do nej aj vnat z ligurceka, zvykla som si na to aj ja. Tvoja polievka na tom tanieri vyzera veeelmi mnaaam.
A opäť raz musíme pripustiť, že nie je nad klasiku. Toto je polievka aká má byť a určite by chutila úplne každému. A s uvareným mäskom stačí ako hlavné jedlo. Už som ju dávno nevarila, v obchode nachádzam len vynesené sliepky samá kosť a bledé, ako keby im bolo zle. Z tých by veru takáto polievočka nebola, tak ich ani nekupujem
Nikdy nezapomenu na slepičí polévku, podobnou vařila i moje babi. Byla od Sabinova. Ale to už je strašně dávno. Dnes už jsem i já taková babi.
Az na tu paradajku zemiak ,rascu a vegetu by som uvarila rovnako,ale nemam madarsku sliepku;-). V zidovskej kuchyni
je slepacia polievka na prvom mieste , volaju ju" tekuty penicilin".
Moje deti mali spoluziakov ,ktori nas poucili.
Práve včera som takúto varil (recept mám od starkej), akurát, že dakedy nepoznali, čo je to vegeta. Ináč deti a vnuci sa touto polievkou išli zadusiť. Aj domov si zobrali.

Pridaj komentár k receptu: