Kysnutý veľkonočný koláč
Kysnutý veľkonočný koláč

Východniarsky čistý koláč - paska

jozka2 - bez fotkyjozka2, Slovakia, 7. apríla 2020

Koláč sa pečie na východe v okolí Humenného. Najvychýrenejšie pekárky boli z Kamenice n/Cirochou. Postupne sa začal piecť aj v pekárňach. Neviem si predstaviť Veľkú noc bez tohoto koláča, tá chuť s veľkonočnou šunkou, hrudkou, vajíčkom, cviklou a chrenom.

Suroviny

2 kg
2 ks
2 1/2 bal. (1 bal. = 42 g) čerstvé
160 g
1,4 l
30 tabl.
100 g
1 bal.
1-2 PL
2 PL (alebo citrónová šťava)
2 KL
Okrem toho:
2 ks alebo 1 vajce (na potretie)
 (na posypanie)
100 g (nemusia byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Drozdie a 2 pl cukru vymiesat na kasu. Pridat 2 dl tepleho mlieka, 3 pl muky, pomiesat a nechat podkysnut kvasok aspon 10 min/nechala som ho rovno v miesaci/. Medzitym v mensej polovicke tepleho mlieka rozmiesame 2 pl octu. Ocot mozno zamenit za citronovu stavu alebo kyselinu citronovu (citric acid), skutocnu nie umelu. 400 ml mlieka mozno zamenit za teplu vodu a pridame ocot alebo citronovu stavu. Vo zvysnej casti mlieka rozpustime maslo. Zltky vymiesame s cukrom a vanilkovym cukrom. Z bielkov uslahame (slabe piky nie tuhy) sneh, zaslahame don vymiesane zltky, prilejeme mlieko s maslom a pridame k vykysnutemu kvasku. K zmesi pridavame preosiatu polohrubu muku special zmiesanu so solou. Ja som pridavala postupne muku do miesaca.

  2. 2

    Cesto miesime rucne 1 hodinu alebo v robote s hakom. V robote som miesila kym sa neoddeluje od stien. Miesila som asi pol hodiny. Do vandlika som pridala dobru pl oleja,prelozila cesto a premiesila spolu aj s hrozienkami. Hrozienka som pred tym namocila v rume (kto chce rum moze nechat, cestu len prospeje), potom precedila a osusila. Cesto nechame vykysnut zakryte na teplom mieste v miestnosti so stalou teplotou bez prievanu.

  3. 3

    Po vykysnuti cesto rozdelime na 2 casti, kazdu este rozdelime na 4 casti usulame dlhe sulky, ktore spletieme (teda kolac som pletie zo 4 sulkov). Ked zacneme pliest, vsetky 4 sulky na zaciatku stlacime k sebe, aby sa nam pri pleteni nerozchadzali. Kolac prelozime na vymasteny plech tak, aby sme konce trosku akoby podohli do spodu.

  4. 4

    Nechame prikryte podkysnut. Potrieme zltkom (2 zltky vymiesat s 2 pl mlieka), mozme posypat makom. Ruru nahrejeme na 200 °C, vlozime plech a pecieme asi 1/2 hod. Potom znizime na 180 °C a pecieme este asi 1/2 hod. Ak by kolac rychlo z vrchu hnedol, mozno ho na chvilu prikryt alobalom, aby sa nespalil. To si musi kazdy odsledovat sam. Ja som po pol hodine znizila teplotu a zaroven kolac prikryla, uz zacal hnednut.

  5. 5

    Po upeceni je potrebne potriet cukrovou vodou (2 kl cukru s 1 dcl vody), zakryt aspon 3 utierkami a nechat vychladnut. Po vychladnuti vyberieme z plechu a dame na cistu utierku, zakryjeme. Z tohoto mnozstva su 2 kolace pecene na strednom plechu alebo 4 pecene v chlebikovej forme. Tie mam najradsej, pretoze sa krasne krajaju. Do chlebikovej formy pletiem z 2-3 copov.

  6. 6

    Ako vidite v originale je 100 g cukru a 30 tabletky sacharinu. Skusila som iba so sacharinom,ked sa pridaju hrozienka pre mna je tak akurat sladky.Je vyborny, hlavne pre diabetikov. Kto ma rad sladke, tak nech prida cukor. Na 2 kg muky 20 dkg cukru.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Teento Velkonocny kolac som pridala pre svoje deti,pre svoje vnucky,nech pecu a takto si pripomenu,ze mamka nie je doma.Pridavam ho pre mojich priatelov a znamych a kazdeho ktoby chcel vyskusat Vychodniarsku dobrotu prave na tieto velkonocne sviatky.Podari sa aj kazdej zaciatocnicke ,ak dodrzi postup sam kolac vyskoci z rury.Pozdravujem z dalekej Ameriky vas vsetkych doma ,prajem hodne trpezlivosti pri peceni a hlavne v pokore a trpezlivosti prezite Velkonocne sviatky.Obrazky ku kolacu pridam as soon as possible
Ciao_ky Jožka2 alias Ďoďku sušid_ka moja! Pekný recept, ja ho zaraďujem medzi pamätné to skvosty Slovenska, hlavne jeho "Vihodu". Preto aj moja prvá upresňujúca poznámka, kedy si myslím, že v Tvojom predslove by malo správne znieť, ... AJ v okolí Humenného. Prečo? Lebo ja som najsamlepšejší "bili kolačok" jedol v podaní našej Anďi Marji, vo Vysokej nad Uhom. Inak nič voči Humennému. Pravé naopak! Spomínam si na 80. roky, kedy som v tamojšom krásnom kaštieli konferoval koncert košickej coutryskupimy "Veslári. V Kamenici nad Cirochou som zažil úžasné tri týždne v detskom tábore "TRIST", ale to je zas koniec 50. rokov. Takže srdečná vďaka Ti buď nielen za oň"origo" rcp, ale aj za navodenie sladkej nostalgie za mojim dávnym detstvom a mladosťou. Druhá poznámka sa týka Tebou používanej múky "King Arthur bread flour organic". Ja v našich podmienkach pečiem King Arthur bread flour organic "bili kolačok od novembra 2005 a od začiatku mám šťastie na slovenké, české, ruské aj poľské múky všetkých druhov. V Des Moines IA som si ich objednával z čsl. obchodu v Chicago a tu v Peoria AZ zas z Los Angeles. Teraz už aj u nás v Peória/Glendale som objavil čínsky obchod Lilly-Lilly a tu dostanem výrobky z celej Európy, vrátane múk, pochutín, cukroviniek, cestovín, ..., ocot, konzervy všetkého druhu! Nuž a na záver posledná poznámka, škoda len, že si k tomuto super rcp, nepridala aj fotokumentáciu. Určite by to zvýraznilo nielen jeho chuť, ale aj Tvoju šikovnosť. Krásne dni, pokojné sviatky a pevné zdravie Tebe a Tvojej milovanej rodinke!