Východniarsky čistý koláč - paska
Koláč sa pečie na východe v okolí Humenného. Najvychýrenejšie pekárky boli z Kamenice n/Cirochou. Postupne sa začal piecť aj v pekárňach. Neviem si predstaviť Zobraziť celý popisKoláč sa pečie na východe v okolí Humenného. Najvychýrenejšie pekárky boli z Kamenice n/Cirochou. Postupne sa začal piecť aj v pekárňach. Neviem si predstaviť Veľkú noc bez tohoto koláča, tá chuť s veľkonočnou šunkou, hrudkou, vajíčkom, cviklou a chrenom.
Suroviny
2 kg |
|
2 ks |
|
2 1/2 bal. (1 bal. = 42 g) čerstvé |
|
160 g |
|
1,4 l |
|
30 tabl. |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
1-2 PL |
|
2 PL (alebo citrónová šťava) |
|
2 KL |
|
Okrem toho: | |
2 ks alebo 1 vajce (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
100 g (nemusia byť) |
|
Postup
-
1
Drozdie a 2 pl cukru vymiesat na kasu. Pridat 2 dl tepleho mlieka, 3 pl muky, pomiesat a nechat podkysnut kvasok aspon 10 min/nechala som ho rovno v miesaci/. Medzitym v mensej polovicke tepleho mlieka rozmiesame 2 pl octu. Ocot mozno zamenit za citronovu stavu alebo kyselinu citronovu (citric acid), skutocnu nie umelu. 400 ml mlieka mozno zamenit za teplu vodu a pridame ocot alebo citronovu stavu. Vo zvysnej casti mlieka rozpustime maslo. Zltky vymiesame s cukrom a vanilkovym cukrom. Z bielkov uslahame (slabe piky nie tuhy) sneh, zaslahame don vymiesane zltky, prilejeme mlieko s maslom a pridame k vykysnutemu kvasku. K zmesi pridavame preosiatu polohrubu muku special zmiesanu so solou. Ja som pridavala postupne muku do miesaca.
- 2
Cesto miesime rucne 1 hodinu alebo v robote s hakom. V robote som miesila kym sa neoddeluje od stien. Miesila som asi pol hodiny. Do vandlika som pridala dobru pl oleja,prelozila cesto a premiesila spolu aj s hrozienkami. Hrozienka som pred tym namocila v rume (kto chce rum moze nechat, cestu len prospeje), potom precedila a osusila. Cesto nechame vykysnut zakryte na teplom mieste v miestnosti so stalou teplotou bez prievanu.
- 3
Po vykysnuti cesto rozdelime na 2 casti, kazdu este rozdelime na 4 casti usulame dlhe sulky, ktore spletieme (teda kolac som pletie zo 4 sulkov). Ked zacneme pliest, vsetky 4 sulky na zaciatku stlacime k sebe, aby sa nam pri pleteni nerozchadzali. Kolac prelozime na vymasteny plech tak, aby sme konce trosku akoby podohli do spodu.
- 4
Nechame prikryte podkysnut. Potrieme zltkom (2 zltky vymiesat s 2 pl mlieka), mozme posypat makom. Ruru nahrejeme na 200 °C, vlozime plech a pecieme asi 1/2 hod. Potom znizime na 180 °C a pecieme este asi 1/2 hod. Ak by kolac rychlo z vrchu hnedol, mozno ho na chvilu prikryt alobalom, aby sa nespalil. To si musi kazdy odsledovat sam. Ja som po pol hodine znizila teplotu a zaroven kolac prikryla, uz zacal hnednut.
- 5
Po upeceni je potrebne potriet cukrovou vodou (2 kl cukru s 1 dcl vody), zakryt aspon 3 utierkami a nechat vychladnut. Po vychladnuti vyberieme z plechu a dame na cistu utierku, zakryjeme. Z tohoto mnozstva su 2 kolace pecene na strednom plechu alebo 4 pecene v chlebikovej forme. Tie mam najradsej, pretoze sa krasne krajaju. Do chlebikovej formy pletiem z 2-3 copov.
- 6
Ako vidite v originale je 100 g cukru a 30 tabletky sacharinu. Skusila som iba so sacharinom,ked sa pridaju hrozienka pre mna je tak akurat sladky.Je vyborny, hlavne pre diabetikov. Kto ma rad sladke, tak nech prida cukor. Na 2 kg muky 20 dkg cukru.
Tiež veľkonočný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Fero,viem,ze muky z Polish delli,ci ukrajinskej su takisto vynikajuce/kupovala som ked som zila v NJ/,ale problem v tom,byvame medzi Amish v Pensylvanii a najblizsia delli je 1,5 hod.kupila som muku Gold metal poviem ti robila som pirohy,sposobom ako ich robim ja ani zrychlika som nedosiahla chut taku ake moje pirohy maju.
Tvoja poznamka ohladom muky King Artur. Napisala som pre tych co sa tu trapia s mukou ako ja.
Moja znama z Canady mi doporucila z Cosco muku,neviem ci sa da kupit aj tu v USA,zajtra uvidime.
Zavidim ti tie rozne obchody s mnozstvom vyberu.Kupovala som v NJ v indickych,talianskych korejskom,atd.,ale v Pensylvanii tak akurat dobre mlieko,vajicka,v lete zelenina od farmara atd.a dost tuto muku v obchodoch tu nedostanes ten King Arthur som objavila v Whole sale a poriadne draha.Takze tak ,tazko pochopit,ale neda sa nic robit.
Viem som smutna,ze fotku ani postup nemam,napravim ak prezijem Corona ako nahle pridem domov,lebo viem,ze ked vystupim z lietadla vo Viedni hned sa bude piect spolu s mojou nevestou,i ked ona uz ho pecie aj sama.Takze foto pridam vo vlastnom zaujme.
Este King Artur som spomenula, lebo som z neho piekla sisky a viem ze aj kolac sa podari.Ja nebudem piect tu tento kolac.Dcerka aj ja mame alergiu na lepok preto aj kolac je bez postupu.pozdravujem Vas a prajem v zdravi a pohode prezite sviatky
Rozpravala som z dcerou i ked nemozne jest z muky podarujeme susedom,ale ho upeciem tu vUSA aby som mohla pridat obrazky,viem vsetko sa predava ocami
a aj mne osobne vadia recepty bez fotiek
už sa teším.
Očakávaniami naplnené sviatky želám...!
Sorry reagujem asi neskoro.Je tam 10 dkg cukru skus iba s tymi desiatimi dekami.Ja ho naopak robim iba so sacharinom,nie je ani sladky a ma vybornu chut.Sacharin je z umelych sladidiel najmenej skodlivy.Ani neviem co je viac skodlive,ci ten cukor alebo sacharin.
Dakujem,ze sisa rozhodla upiect i ked tam nemam fotografie pridane,ano mas pravdu je tu vela receptoj na tento kolac,ale velmi zjednodusene i ked obrazky suk nim nadherne.Ak urobis podla mojho popisu ani obrazok nepotrebujes.Prajem krasny den.
Co sa tyk Arthur king flour, ja som ju pouzivala tiez,ale este lepsia muka je z v indickych obchodoch,ta je pravdepodobne z vyssim obsahom lepku a pecie sa z neho vyborny chlieb.Kupovala som z polish a ukraian delli
tam je priblizne ako nasa.Jedlo sa musi robit s laskou
a vlozit do neho kus seba a vtedy sa podari a hlavne dodrzivat recepturu,lebo jedlo je alchimia.Viem,musim pridat foto k receptu,aj to bude.
No,ked sa ukazes aj s manzelkou v Ke daj v cas vediet a upeciem pre vas,budete vitani.Prajem prezitie vianocnych sviatkov a Noveho ruku v pokoji,laske a hlavne aby uz na celom svete sa vratil pokoj a mier