Kysnutý veľkonočný koláč
Kysnutý veľkonočný koláč

Východniarsky čistý koláč - paska

jozka2 - bez fotkyjozka2, 7. apríla 2020

Koláč sa pečie na východe v okolí Humenného. Najvychýrenejšie pekárky boli z Kamenice n/Cirochou. Postupne sa začal piecť aj v pekárňach. Neviem si predstaviť Zobraziť celý popisKoláč sa pečie na východe v okolí Humenného. Najvychýrenejšie pekárky boli z Kamenice n/Cirochou. Postupne sa začal piecť aj v pekárňach. Neviem si predstaviť Veľkú noc bez tohoto koláča, tá chuť s veľkonočnou šunkou, hrudkou, vajíčkom, cviklou a chrenom.

Suroviny

2 kg
2 ks
2 1/2 bal. (1 bal. = 42 g) čerstvé
160 g
1,4 l
30 tabl.
100 g
1 bal.
1-2 PL
2 PL (alebo citrónová šťava)
2 KL
Okrem toho:
2 ks alebo 1 vajce (na potretie)
 (na posypanie)
100 g (nemusia byť)




Postup

  1. 1

    Drozdie a 2 pl cukru vymiesat na kasu. Pridat 2 dl tepleho mlieka, 3 pl muky, pomiesat a nechat podkysnut kvasok aspon 10 min/nechala som ho rovno v miesaci/. Medzitym v mensej polovicke tepleho mlieka rozmiesame 2 pl octu. Ocot mozno zamenit za citronovu stavu alebo kyselinu citronovu (citric acid), skutocnu nie umelu. 400 ml mlieka mozno zamenit za teplu vodu a pridame ocot alebo citronovu stavu. Vo zvysnej casti mlieka rozpustime maslo. Zltky vymiesame s cukrom a vanilkovym cukrom. Z bielkov uslahame (slabe piky nie tuhy) sneh, zaslahame don vymiesane zltky, prilejeme mlieko s maslom a pridame k vykysnutemu kvasku. K zmesi pridavame preosiatu polohrubu muku special zmiesanu so solou. Ja som pridavala postupne muku do miesaca.

  2. 2

    Cesto miesime rucne 1 hodinu alebo v robote s hakom. V robote som miesila kym sa neoddeluje od stien. Miesila som asi pol hodiny. Do vandlika som pridala dobru pl oleja,prelozila cesto a premiesila spolu aj s hrozienkami. Hrozienka som pred tym namocila v rume (kto chce rum moze nechat, cestu len prospeje), potom precedila a osusila. Cesto nechame vykysnut zakryte na teplom mieste v miestnosti so stalou teplotou bez prievanu.

  3. 3

    Po vykysnuti cesto rozdelime na 2 casti, kazdu este rozdelime na 4 casti usulame dlhe sulky, ktore spletieme (teda kolac som pletie zo 4 sulkov). Ked zacneme pliest, vsetky 4 sulky na zaciatku stlacime k sebe, aby sa nam pri pleteni nerozchadzali. Kolac prelozime na vymasteny plech tak, aby sme konce trosku akoby podohli do spodu.

  4. 4

    Nechame prikryte podkysnut. Potrieme zltkom (2 zltky vymiesat s 2 pl mlieka), mozme posypat makom. Ruru nahrejeme na 200 °C, vlozime plech a pecieme asi 1/2 hod. Potom znizime na 180 °C a pecieme este asi 1/2 hod. Ak by kolac rychlo z vrchu hnedol, mozno ho na chvilu prikryt alobalom, aby sa nespalil. To si musi kazdy odsledovat sam. Ja som po pol hodine znizila teplotu a zaroven kolac prikryla, uz zacal hnednut.

  5. 5

    Po upeceni je potrebne potriet cukrovou vodou (2 kl cukru s 1 dcl vody), zakryt aspon 3 utierkami a nechat vychladnut. Po vychladnuti vyberieme z plechu a dame na cistu utierku, zakryjeme. Z tohoto mnozstva su 2 kolace pecene na strednom plechu alebo 4 pecene v chlebikovej forme. Tie mam najradsej, pretoze sa krasne krajaju. Do chlebikovej formy pletiem z 2-3 copov.

  6. 6

    Ako vidite v originale je 100 g cukru a 30 tabletky sacharinu. Skusila som iba so sacharinom,ked sa pridaju hrozienka pre mna je tak akurat sladky.Je vyborny, hlavne pre diabetikov. Kto ma rad sladke, tak nech prida cukor. Na 2 kg muky 20 dkg cukru.

Diskusia k receptu

jozka2
Teento Velkonocny kolac som pridala pre svoje deti,pre svoje vnucky,nech pecu a takto si pripomenu,ze mamka nie je doma.Pridavam ho pre mojich priatelov a znamych a kazdeho ktoby chcel vyskusat Vychodniarsku dobrotu prave na tieto velkonocne sviatky.Podari sa aj kazdej zaciatocnicke ,ak dodrzi postup sam kolac vyskoci z rury.Pozdravujem z dalekej Ameriky vas vsetkych doma ,prajem hodne trpezlivosti pri peceni a hlavne v pokore a trpezlivosti prezite Velkonocne sviatky.Obrazky ku kolacu pridam as soon as possible
sracz
Ciao_ky Jožka2 alias Ďoďku sušid_ka moja! Pekný recept, ja ho zaraďujem medzi pamätné to skvosty Slovenska, hlavne jeho "Vihodu". Preto aj moja prvá upresňujúca poznámka, kedy si myslím, že v Tvojom predslove by malo správne znieť, ... AJ v okolí Humenného. Prečo? Lebo ja som najsamlepšejší "bili kolačok" jedol v podaní našej Anďi Marji, vo Vysokej nad Uhom. Inak nič voči Humennému. Pravé naopak! Spomínam si na 80. roky, kedy som v tamojšom krásnom kaštieli konferoval koncert košickej coutryskupimy "Veslári. V Kamenici nad Cirochou som zažil úžasné tri týždne v detskom tábore "TRIST", ale to je zas koniec 50. rokov. Takže srdečná vďaka Ti buď nielen za oň"origo" rcp, ale aj za navodenie sladkej nostalgie za mojim dávnym detstvom a mladosťou. Druhá poznámka sa týka Tebou používanej múky "King Arthur bread flour organic". Ja v našich podmienkach pečiem King Arthur bread flour organic "bili kolačok od novembra 2005 a od začiatku mám šťastie na slovenké, české, ruské aj poľské múky všetkých druhov. V Des Moines IA som si ich objednával z čsl. obchodu v Chicago a tu v Peoria AZ zas z Los Angeles. Teraz už aj u nás v Peória/Glendale som objavil čínsky obchod Lilly-Lilly a tu dostanem výrobky z celej Európy, vrátane múk, pochutín, cukroviniek, cestovín, ..., ocot, konzervy všetkého druhu! Nuž a na záver posledná poznámka, škoda len, že si k tomuto super rcp, nepridala aj fotokumentáciu. Určite by to zvýraznilo nielen jeho chuť, ale aj Tvoju šikovnosť. Krásne dni, pokojné sviatky a pevné zdravie Tebe a Tvojej milovanej rodinke!


jozka2
Posielam prekrasny pozdrav z Paradise do Des Moines.Ano,poznam ten kolac okolo tych osemdesiatich rokov sa zacal piect a bol to boom.Spomenula som zenicky z Kamenice n/Cirochou,lebo vsade kde sa ten kolac podaval bol vynikajuci,ale ta paperova chut nikde nebola ako od kamenicaniek.oni ho zacali piect na vsetky svadby siroko daleko a potom v ublianskej pekarni peceny.Potom ho zacali piect v Humennom a dodnes ho vozia az do Kosic.Pekavala ho moja mamka,sestra i ja,ale nikto ho nenapiekol taky ako moja svagrina Paulina.Fero,aj predtymto receptom sme mavali fantasticke biele kolace,ved bola domaca muka z domacej psenice a aj tie z obchodu boli muky na Slovensku prave.Dnes vraj na vyrovnanie lepku miesaju muku z krmnrej psenice a rohlikov sa nedozujes.Nepochybujem preto,ze aj tvoja Andi Marja piekla tie najuzasnejsie kolace, ale nebol paperovy kolac ako je tento.Ak vyskusas,dodrzis postup a pri pleteni este samotne pruhy cest postacas a potom ich zapleties bude sa ti tento kolac drat.Dolezite je cas miesenia a muuuka.
Fero,viem,ze muky z Polish delli,ci ukrajinskej su takisto vynikajuce/kupovala som ked som zila v NJ/,ale problem v tom,byvame medzi Amish v Pensylvanii a najblizsia delli je 1,5 hod.kupila som muku Gold metal poviem ti robila som pirohy,sposobom ako ich robim ja ani zrychlika som nedosiahla chut taku ake moje pirohy maju.
Tvoja poznamka ohladom muky King Artur. Napisala som pre tych co sa tu trapia s mukou ako ja.
Moja znama z Canady mi doporucila z Cosco muku,neviem ci sa da kupit aj tu v USA,zajtra uvidime.
Zavidim ti tie rozne obchody s mnozstvom vyberu.Kupovala som v NJ v indickych,talianskych korejskom,atd.,ale v Pensylvanii tak akurat dobre mlieko,vajicka,v lete zelenina od farmara atd.a dost tuto muku v obchodoch tu nedostanes ten King Arthur som objavila v Whole sale a poriadne draha.Takze tak ,tazko pochopit,ale neda sa nic robit.
Viem som smutna,ze fotku ani postup nemam,napravim ak prezijem Corona ako nahle pridem domov,lebo viem,ze ked vystupim z lietadla vo Viedni hned sa bude piect spolu s mojou nevestou,i ked ona uz ho pecie aj sama.Takze foto pridam vo vlastnom zaujme.
Este King Artur som spomenula, lebo som z neho piekla sisky a viem ze aj kolac sa podari.Ja nebudem piect tu tento kolac.Dcerka aj ja mame alergiu na lepok preto aj kolac je bez postupu.pozdravujem Vas a prajem v zdravi a pohode prezite sviatky
1x sracz
jozka2
@zinnajdha (8.4.2020 13:59)

Rozpravala som z dcerou i ked nemozne jest z muky podarujeme susedom,ale ho upeciem tu vUSA aby som mohla pridat obrazky,viem vsetko sa predava ocami
a aj mne osobne vadia recepty bez fotiek
safflower
Zajtra vyskúšam podľa Teba. Koľko cukru by tak mohlo nahradiť ten sacharín? Nemusím jedlá s umelým sladidlom.
jozka2
@safflower (10.4.2020 13:36)

Sorry reagujem asi neskoro.Je tam 10 dkg cukru skus iba s tymi desiatimi dekami.Ja ho naopak robim iba so sacharinom,nie je ani sladky a ma vybornu chut.Sacharin je z umelych sladidiel najmenej skodlivy.Ani neviem co je viac skodlive,ci ten cukor alebo sacharin.
zinnajdha
ešte cez veľký piatok som ju upiekla. Je to najlepší zo všetkých podobných receptov. Pascha bola presne taká, ako ju robievala moja babička a od ktorej som recept nemala. Vďaka, už budem piecť len takúto.
jozka2
@zinnajdha (24.4.2020 13:35)

Dakujem,ze sisa rozhodla upiect i ked tam nemam fotografie pridane,ano mas pravdu je tu vela receptoj na tento kolac,ale velmi zjednodusene i ked obrazky suk nim nadherne.Ak urobis podla mojho popisu ani obrazok nepotrebujes.Prajem krasny den.
jozka2
@sracz (8.4.2020 01:59) Mily Fero alias sracz,tvoj komentar ma velmi potesil.Nazov som dala Vychodniarsky,ale vyzdvihla som sikovne kamenicanky,ktore naozaj su hotove umelkyne v peceni tohoto kolaca.Ta vlacnost a ta chut s tym som sa nestretla nikde.Ja viem,ze mnoho ludipovie co za kolac ,treba ochutnat.Podla ich receptu peciem uz asi od konca sedemdesiatich rokov a ked som doma nesmie chybat na stole mojich deti.Dnes sa uz da kupit,ale moje deti ho chcu domaci apreto ho znovu budeme piect s mojou nevestou znovu na Vianoce.
Co sa tyk Arthur king flour, ja som ju pouzivala tiez,ale este lepsia muka je z v indickych obchodoch,ta je pravdepodobne z vyssim obsahom lepku a pecie sa z neho vyborny chlieb.Kupovala som z polish a ukraian delli
tam je priblizne ako nasa.Jedlo sa musi robit s laskou
a vlozit do neho kus seba a vtedy sa podari a hlavne dodrzivat recepturu,lebo jedlo je alchimia.Viem,musim pridat foto k receptu,aj to bude.
No,ked sa ukazes aj s manzelkou v Ke daj v cas vediet a upeciem pre vas,budete vitani.Prajem prezitie vianocnych sviatkov a Noveho ruku v pokoji,laske a hlavne aby uz na celom svete sa vratil pokoj a mier




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia