Kysnutý veľkonočný koláč

Východniarsky čistý koláč - paska

Autor receptu: jozka2

Koláč sa pečie na východe v okolí Humenného. Najvychýrenejšie pekárky boli z Kamenice n/Cirochou. Postupne sa začal piecť aj v pekárňach. Neviem si predstaviť Veľkú noc bez tohoto koláča, tá chuť s veľkonočnou šunkou, hrudkou, vajíčkom, cviklou a chrenom.

Suroviny

Postup

  1. Drozdie a 2 pl cukru vymiesat na kasu. Pridat 2 dl tepleho mlieka, 3 pl muky, pomiesat a nechat podkysnut kvasok aspon 10 min/nechala som ho rovno v miesaci/. Medzitym v mensej polovicke tepleho mlieka rozmiesame 2 pl octu. Ocot mozno zamenit za citronovu stavu alebo kyselinu citronovu (citric acid), skutocnu nie umelu. 400 ml mlieka mozno zamenit za teplu vodu a pridame ocot alebo citronovu stavu. Vo zvysnej casti mlieka rozpustime maslo. Zltky vymiesame s cukrom a vanilkovym cukrom. Z bielkov uslahame (slabe piky nie tuhy) sneh, zaslahame don vymiesane zltky, prilejeme mlieko s maslom a pridame k vykysnutemu kvasku. K zmesi pridavame preosiatu polohrubu muku special zmiesanu so solou. Ja som pridavala postupne muku do miesaca.
  2. Cesto miesime rucne 1 hodinu alebo v robote s hakom. V robote som miesila kym sa neoddeluje od stien. Miesila som asi pol hodiny. Do vandlika som pridala dobru pl oleja,prelozila cesto a premiesila spolu aj s hrozienkami. Hrozienka som pred tym namocila v rume (kto chce rum moze nechat, cestu len prospeje), potom precedila a osusila. Cesto nechame vykysnut zakryte na teplom mieste v miestnosti so stalou teplotou bez prievanu.
  3. Po vykysnuti cesto rozdelime na 2 casti, kazdu este rozdelime na 4 casti usulame dlhe sulky, ktore spletieme (teda kolac som pletie zo 4 sulkov). Ked zacneme pliest, vsetky 4 sulky na zaciatku stlacime k sebe, aby sa nam pri pleteni nerozchadzali. Kolac prelozime na vymasteny plech tak, aby sme konce trosku akoby podohli do spodu.
  4. Nechame prikryte podkysnut. Potrieme zltkom (2 zltky vymiesat s 2 pl mlieka), mozme posypat makom. Ruru nahrejeme na 200 °C, vlozime plech a pecieme asi 1/2 hod. Potom znizime na 180 °C a pecieme este asi 1/2 hod. Ak by kolac rychlo z vrchu hnedol, mozno ho na chvilu prikryt alobalom, aby sa nespalil. To si musi kazdy odsledovat sam. Ja som po pol hodine znizila teplotu a zaroven kolac prikryla, uz zacal hnednut.
  5. Po upeceni je potrebne potriet cukrovou vodou (2 kl cukru s 1 dcl vody), zakryt aspon 3 utierkami a nechat vychladnut. Po vychladnuti vyberieme z plechu a dame na cistu utierku, zakryjeme. Z tohoto mnozstva su 2 kolace pecene na strednom plechu alebo 4 pecene v chlebikovej forme. Tie mam najradsej, pretoze sa krasne krajaju. Do chlebikovej formy pletiem z 2-3 copov.
  6. Ako vidite v originale je 100 g cukru a 30 tabletky sacharinu. Skusila som iba so sacharinom,ked sa pridaju hrozienka pre mna je tak akurat sladky.Je vyborny, hlavne pre diabetikov. Kto ma rad sladke, tak nech prida cukor. Na 2 kg muky 20 dkg cukru.