Východniarske džadky fotorecept

renate - fotkarenate, 22. februára 2011
Východniarske džadky (fotorecept)
Foto: renate

toto jednoduché jedlo mi robievala moja babka....a potom som ho robila dcérke, keď bola malá a veľmi jej chutilo. Dnes som ho oprášila a vyskúšala opäť. A chutnalo celej rodinke!!!!

3
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
 štipka
 nakrájaná nadrobno
 nasekaná nadrobno
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    načistené a nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Čakáme, kým sa trošku rozvaria. Potom ich zlejeme tak, aby sme pri dne ponechali trochu vody a rozmixujeme na kašu.

    Východniarske džadky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do rozmixovanej kaše postupne pridávame po trošku hladkú múku tak, aby vznikla hustejšia hmota, ktorá sa odlepuje od dna. Povaríme chvíľku pri stálom miešaní a necháme chvíľku postáť....

    Východniarske džadky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nakrájanú cibuľku spolu so slaninkou usmažíme do zlatista...:-)

    Východniarske džadky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Roztopíme maslo, aby sa nám hmota nelepila na ruky a tvarujeme guličky. Hotové ozdobíme slaninkou a cibuľkou, k tomu pohár mlieka. Dobrú chuť!!!

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
...tiez nedokazem odolat,(vsetky predsavzatia bokom:-))starkej kuchyna...dokazala som sa doslova obzrat s kyskou....teraz robievam zriedka,ale co sa tohoto jedla tyka,nakladam si jak drevorubac.....pekna lakava fotka a krasny tanierik....
mňam, hneď by som si ich dala,... aj nám to robievala babička, keď sme chodili ku nej na prázdniny, ale nerobila guľky, ale naservírovala nám to na tanier ako kašu,také kôpky, posypala opraženou cibuľkou, oškvarkami a k tomu kyslé mlieko,... teraz to jedávam, keď idem k sestre do Popradu, ona robí takéto džatky.
Konečne krásný slovenský recept:) Pochádzam zo západneho Slovenska, toto skvele jedlo mi bolo doteraz neznáme. Ďakujem za skvelú inšpiráciu.
Toto jedlo sa vola v Cesku skubanky. Nerobia sa gulky, iba sa ta kasovita hmota da na tanier v kuskoch (skubanky- primyslite si hacik na s) a potom sa posype cbulkou = slana verzia, alebo sladka verzia =mletym makom a cukrom, omastena maslom.
U nás sa džatky naberali na tanier lyžicou namočenou v masti od cibulky(alebo v masle) a to mi pripomína tie škubánky.A keďže týmto spôsobom už boli pomastené,už sa len posypali cibuľkou.Skvelé jedlo a pekné foto :-)))Tým je jedlo hotové a už sa nevari.
Ano škubánky. Trochu jiný postup - uvařené brambory se trochu slijí, dají se na menší teplotu, zasypou se polohrubou moukou, udělají se obrácenou vařečkou díry a nechá se propařit. Potom se vařečkou vymíchají do husté hmoty. Dál je postup stejný - na slano s cibulkou a nakládanou okurkou, nasladko s makem a cukrem, nebo strouhaný perník s cukrem a krajově je ještě polívají zakysanou smetanou. Můj děda je neměl moc rád a říkal tomu kucmoch.
mňam, škubánky s mákem :-) To mi vždy pripomenie moju Poděbradskú babičku, ktorá nám ich robievala.....
Robievam a máme ich veľmi radi.No ja ich formujem na spôsob šúlancov.Myslím,že tento recept mám aj na vareche.No tie guľky nie sú márne.Pekný recept a hlavne chutný,pre východ typický keďže viem o čom hovorím.
podctivé,jednoduché,sýte a chutné jedlo....určite zdravšie ako hlbokozmrazované kuraciny,či ryby neznámeho pôvodu a pofidernej chuti,detto s diskutabilnými reštikami,ktorých je dosť
Robím tiež šuľance a guľaté voláme to gombovce v prostriedku je džem,alebo slivka,je to na sladko,posypané opraženou struhankou,je to dobrota ,moj syn to má veľmi rád,je to z podobného cesta.Dakujem za nový recept ,ten nepoznám hoci bývam na Východnom Slovensku.
úplne všetci máte pravdu! Toto jedlo sa dá pripraviť na rôzne spôsoby a samozrejme, že každý k tomu pridá nejaké svoje griffy :-))) A priznávam, že v tejto chvíli je realita taká, že je to fakticky "predvýplatové" jedlo!!! :-)))))
Som z okolia Popradu a mi sme to volali "zavarance". Mali sme ich veľmi radi, ako deti sme si ich posypali cukrom a maslom a nebolo lepšieho jedla na svete.
Ja keď urobím fučku, tak nevydržim, omasrím a papám. Guľky, alebo omastenou lyžicou vykrajované halušky robievala babka, ak niečo ostalo a ráno to prihriali v rúre, nám deťom aj ma na sladko.

Pridaj komentár k receptu: