Východniarske džadky fotorecept

renate - fotkarenate, 22. februára 2011
Východniarske džadky (fotorecept)
Foto: renate

toto jednoduché jedlo mi robievala moja babka....a potom som ho robila dcérke, keď bola malá a veľmi jej chutilo. Dnes som ho oprášila a Zobraziť celý popistoto jednoduché jedlo mi robievala moja babka....a potom som ho robila dcérke, keď bola malá a veľmi jej chutilo. Dnes som ho oprášila a vyskúšala opäť. A chutnalo celej rodinke!!!!

3
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
 štipka
 nakrájaná nadrobno
 nasekaná nadrobno
podľa potreby




Postup

  1. 1

    načistené a nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Čakáme, kým sa trošku rozvaria. Potom ich zlejeme tak, aby sme pri dne ponechali trochu vody a rozmixujeme na kašu.

    Východniarske džadky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do rozmixovanej kaše postupne pridávame po trošku hladkú múku tak, aby vznikla hustejšia hmota, ktorá sa odlepuje od dna. Povaríme chvíľku pri stálom miešaní a necháme chvíľku postáť....

    Východniarske džadky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nakrájanú cibuľku spolu so slaninkou usmažíme do zlatista...:-)

    Východniarske džadky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Roztopíme maslo, aby sa nám hmota nelepila na ruky a tvarujeme guličky. Hotové ozdobíme slaninkou a cibuľkou, k tomu pohár mlieka. Dobrú chuť!!!

Diskusia k receptu

coldbery
To je jedlo ktorému nepoviem nie.....ja to jem s kefírom.....:-)))
Pekne nafotené a spracované....:-)))
marianne69
...tiez nedokazem odolat,(vsetky predsavzatia bokom:-))starkej kuchyna...dokazala som sa doslova obzrat s kyskou....teraz robievam zriedka,ale co sa tohoto jedla tyka,nakladam si jak drevorubac.....pekna lakava fotka a krasny tanierik....
jarunka
Tiez robim podobne, polsku verziu tohoto jedla. Jednoduche a dobre.
hubarka35
to tie gulky sa už asi nevaria však,a za tepla sa to musi gulkovat?no asi zabažim-zajtra to robim....
alexola
hneď som ich mala na jazyku, vyzerajú výborne a že chutilo, to sa vôbec nečudujem :)
bejaja
mňam, hneď by som si ich dala,... aj nám to robievala babička, keď sme chodili ku nej na prázdniny, ale nerobila guľky, ale naservírovala nám to na tanier ako kašu,také kôpky, posypala opraženou cibuľkou, oškvarkami a k tomu kyslé mlieko,... teraz to jedávam, keď idem k sestre do Popradu, ona robí takéto džatky.
juro8547
Konečne krásný slovenský recept:) Pochádzam zo západneho Slovenska, toto skvele jedlo mi bolo doteraz neznáme. Ďakujem za skvelú inšpiráciu.
honestka
poznam fucku je to ona ibaze v gulke - nepoznam tento vyraz. a tiez sa pytam, ze ci sa ta gulka uz nevari dalej?
kuchticka
Toto jedlo sa vola v Cesku skubanky. Nerobia sa gulky, iba sa ta kasovita hmota da na tanier v kuskoch (skubanky- primyslite si hacik na s) a potom sa posype cbulkou = slana verzia, alebo sladka verzia =mletym makom a cukrom, omastena maslom.
frezia68
U nás sa džatky naberali na tanier lyžicou namočenou v masti od cibulky(alebo v masle) a to mi pripomína tie škubánky.A keďže týmto spôsobom už boli pomastené,už sa len posypali cibuľkou.Skvelé jedlo a pekné foto :-)))Tým je jedlo hotové a už sa nevari.
kopretina
Ano škubánky. Trochu jiný postup - uvařené brambory se trochu slijí, dají se na menší teplotu, zasypou se polohrubou moukou, udělají se obrácenou vařečkou díry a nechá se propařit. Potom se vařečkou vymíchají do husté hmoty. Dál je postup stejný - na slano s cibulkou a nakládanou okurkou, nasladko s makem a cukrem, nebo strouhaný perník s cukrem a krajově je ještě polívají zakysanou smetanou. Můj děda je neměl moc rád a říkal tomu kucmoch.
paveljrk
Je to pochúťka,treba odskúšať.Robím ich dosť často, len používam hrubú múku.
ejta
mňam, škubánky s mákem :-) To mi vždy pripomenie moju Poděbradskú babičku, ktorá nám ich robievala.....
pekarik
vďaka za prezentovanie klasických starých,osvedčených,národných receptov,príloha bola domáci cmar
tatranka
Robievam a máme ich veľmi radi.No ja ich formujem na spôsob šúlancov.Myslím,že tento recept mám aj na vareche.No tie guľky nie sú márne.Pekný recept a hlavne chutný,pre východ typický keďže viem o čom hovorím.
marcy
podctivé,jednoduché,sýte a chutné jedlo....určite zdravšie ako hlbokozmrazované kuraciny,či ryby neznámeho pôvodu a pofidernej chuti,detto s diskutabilnými reštikami,ktorých je dosť
marta5
Robím tiež šuľance a guľaté voláme to gombovce v prostriedku je džem,alebo slivka,je to na sladko,posypané opraženou struhankou,je to dobrota ,moj syn to má veľmi rád,je to z podobného cesta.Dakujem za nový recept ,ten nepoznám hoci bývam na Východnom Slovensku.
emilly55
volakedy sme ako deti toto papanicko volali "predvyplatove":))ale chutilo lepsie ako maso :)
renate
úplne všetci máte pravdu! Toto jedlo sa dá pripraviť na rôzne spôsoby a samozrejme, že každý k tomu pridá nejaké svoje griffy :-))) A priznávam, že v tejto chvíli je realita taká, že je to fakticky "predvýplatové" jedlo!!! :-)))))
carisma
ja ich robievam ako šúľance s tvarohom alebo kyslou kapustou
jarkulienka
Aj my ich poznáme ako fučku, kašu, s popraženou cibuľkou a kefírom. Mňam!
hamana
Som z okolia Popradu a mi sme to volali "zavarance". Mali sme ich veľmi radi, ako deti sme si ich posypali cukrom a maslom a nebolo lepšieho jedla na svete.
cica2
je to výborná mňamka a krásne to máš aj nafotené!
modrykamen
Ja keď urobím fučku, tak nevydržim, omasrím a papám. Guľky, alebo omastenou lyžicou vykrajované halušky robievala babka, ak niečo ostalo a ráno to prihriali v rúre, nám deťom aj ma na sladko.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia