Výborný slivkový koláč z jogurtového cesta fotorecept
Foto: elenas
Veľmi jednoduchý a rýchly nekysnutý koláč so slivkami a posýpkou. Vďaka jogurtu cesto je veľmi mäkké, nadýchané a šťavnaté. Ovocie môžete použiť aj Zobraziť celý popisVeľmi jednoduchý a rýchly nekysnutý koláč so slivkami a posýpkou. Vďaka jogurtu cesto je veľmi mäkké, nadýchané a šťavnaté. Ovocie môžete použiť aj akékoľvek iné. Piekla som aj s marhuľami, ríbezľami, broskyňami. Môžete ho piecť s posýpkou alebo aj bez.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
180 g |
|
300-320 g (alebo práškový) |
|
1 bal. |
|
3 ks |
|
300 g |
|
450 g |
|
1 bal. |
|
2/3 ČL |
|
štipka |
|
(alebo iné ovocie) |
|
Posýpka: | |
80 g |
|
100 g (alebo hrubá) |
|
3-4 PL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Maslo, jogurt a vajcia si pripravíme vopred, mali by mať izbovú teplotu. Zmäknuté maslo šľaháme s kryštálovým a vanilínovým cukrom asi 5-7 minút. Po jednom pridávame vajcia, za každým dobre prešľaháme. Potom pridáme jogurt, premiešame. Pridáme aj štipku soli.
-
2
Múku zmiešame spolu s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a postupne preosejeme a zamiešame priamo do cesta (asi na dvakrát). Vznikne mäkké hustejšie cesto.
-
3
Formu na pečenie (u mňa klasická 30x40 cm) vymastíme maslom a vysypeme mukou alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyložíme do formy a rovnomerne rozotrieme. Na vrch cesta poukladáme a zľahka pritlačíme rozpolené slivky, reznou stranou nahor.
-
4
Pripravíme posýpku. Múku, cukor, škoricu a vanilínový cukor spolu premiešame, pridáme nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku. Mrveničkou posypeme vrch koláča a dáme piecť do rozohriatej rúry na 170 °C asi 40-45 minút.
-
5
Po upečení necháme mierne vychladnúť a môžeme si pochutnávať. Dobrú chuť.
-
6
Inak koláč je veľmi chutný aj s iným ovocím a nemusíte dávať ani posýpku, upečený potom stačí poprášiť práškovým cukrom. Ale posýpka má svoj šmrnc :) Tu je aj s ríbezľami.
Ďakujem za komentár, verím, že bude chutiť:)
Ďakujem za komentár.
Ďakujem za nahliadnutie a komentár, je to vďačný koláčik, pekný deň:)
Ďakujem za komentár, určite aj tvoj koláčik je veľmi chutný. Tento práve kvôli maslu ma inú konzistenciu, je krémovejší a vláčny.
Ďakujem pekne:)
zaiste, verím, že koláčik chutí...
Mohla by som poprosit recept bez masla?
Ďakujem, inšpirácii nikdy nie je dosť:) Pekný deň.
Ďakujem za nahliadnutie a komentár, slivkové koláče sú výborné:)
Super, daj vedieť ako dopadol. Pekný deň.
Ďakujem za komentár a odozvu, som rada, že koláč chutil. Množstvo cukru samozrejme každý si môže prispôsobiť podľa seba. Závisí to ešte od ovocia, ktoré máme, či je kyslejšie alebo sladké. Pozdravujem.
Ďakujem za peknú foto odozvu, som rada, že koláč sa ti podaril a chutil:)
Ďakujem za odskúšanie a komentík, koláč je naozaj na veľký plech, pekný večer.
Ďakujem za odskúšanie a komentár, teší ma, že koláč sa podaril a chutil.