Domáci chlieb
Domáci chlieb

Výborný domáci chlieb fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 28. marca 2020

Viem, je tu už strašne veľa receptov na chlieb aj ja ich tu mám viac, ale tento si ukladám, aby som nemusela mať recept Zobraziť celý popisViem, je tu už strašne veľa receptov na chlieb aj ja ich tu mám viac, ale tento si ukladám, aby som nemusela mať recept napísaný na papieriku alebo hľadať niekde na nete po stránkach. A hlavne ja som si ho upravila podľa seba a som spokojná, je vynikajúci.

15 minút
príprava
60 minút
na 250/230 °C

Suroviny

2 hrnčeky (1 hrnček = 250 ml)
2 hrnčeky
500 ml-vlažná
2 ČL
1 ks-veľký
42 g
1 ČL
100 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Výborný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si uvaríme zemiak v šupke a necháme ho vychladnúť. Potom si urobíme kvások - vlažné mlieko, cukor a droždie dobre zamiešame a necháme vzísť. Múky preosejeme do misy, pridáme soľ, nastrúhaný uvarený zemiak, vlažnú vodu a kvások. Dobre vypracujeme cesto, ak je potrebné pridáme ešte 3-4 PL múky. Cesto je redšie. Cesto následne pri izbovej teplote necháme 12 hodín kysnúť.

    Výborný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 12 hodinách cesto preložíme na múkou vysypanú pracovnú dosku a vypracujeme bochník, ktorý necháme ešte 1 hodinu kysnúť. Pozor, cesto je riedke, tak si dobre pomúčte ruky.

    Výborný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi tak po 3/4 hodine zapneme rúru na 250 stupňov a dáme do nej pekáč aj s pokrievkou v ktorom sa chlieb bude piecť, alebo kto čo má, ale musí to mať aj pokrievku teda nejaký poklop. Po hodine kysnutia vyberieme pekáč z rúry a rýchlo doň vložíme vyformované cesto. Zakryjeme, vložíme do rúry na spodok a pečieme 35 minút na 250 stupňov. Potom pokrievku odstránime, teplotu stiahneme na 230 stupňov a pečieme ešte asi tak 20-25 minút tak, aby bol chlebík dobre upečený a kôrka dobrá chrumkavá.

    Výborný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je upečený.

    Výborný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Samozrejme, múku si môžete zvoliť podľa seba, ja žiaľ chlebovú teraz nemám, tak pečiem takto. Ale postup a hlavne kysnutie treba dodržať. No a tu je odkrojený.

    Výborný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak čo poviete?

    Výborný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu je chlebík, čo som piekla ale bez zemiaka. Je tiež výborný len má trochu tvrdšiu kôrku a ak Vám ostane aj na druhý deň, tak je trochu tvrdší, preto som pridala zemiak. Ale je tiež výborný.

    Výborný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tak ak ste ešte nevyskúšali, odporúčam a ak áno určite mi dáte za pravdu, že je výborný.

    Výborný domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
No, je taký krásny, že asi začnem aj ja doma piecť. Len musím zistiť, aká je u nás v obchode situácia s droždím... keď bude, tak akurát teraz je ten správny čas... buďme zdraví!!!
garanco
Chlebík sa Ti krásne vydaril!
Ja tiež občas upečiem chlieb, vždy so zemiakmi, ale ešte som nepočula, aby sa zaprával s mliekom...
dogagador
Iba otazka: vyzera to ako chlieb bez miesenia, akurat ho miesis dokladne + zemiak, alebo sa mylim? Inak vyzera velmi lakavo :)
viera1
@garanco (29.3.2020 16:14)

Zapráva sa a aj so srvátkou alebo cmarom.Treba vyskúšať,či ti bude vyhovovať tá štruktúra a chuť.Aj v obchodoch dostať cmarový chlieb.
polygon
Dobre vyzerá. A skutočne je treba nechať kysnúť 12 hodín? Mne sa to zdá ako kysnutie kváskového chleba. Za hodinu som toho mal plnú kysku. Po siedmich hodinách toho mám len na dne kysky. Ale veď uvidím. Napíšem ako sa podaril.
sonulienka
Reagujem na to zaprávanie - ja vždy robievam na každé kysnuté cesto len takto kvások. A pozdravujem moju rodáčku a odpovedám jej áno musíš dôkladne všetky suroviny spojiť a áno je to takzvaný chlieb bez miesenia a zemiak som si tam pridala lebo je chlebík lepší ľahší zo zemiakom. Tak som skúšala a takto sa mi páči. Maj sa pekne a držím palce a prajem Ti veľa zdravíčka.
sonulienka
A ešte raz srdečne všetkým ďakujem a prajem nám všetkým veľa zdravíčka.
sonulienka
A ešte som zabudla srdečne ďakujem všetkým a prajem nám všetkým veľa zdravíčka.
polygon
@polygon (31.3.2020 09:28)

Chlebík sa naozaj podaril. Chuťovo je vynikajúci, až nebezpečne jedlý. Miesto vareného zemiaku som dal zemiakové vločky. Na uvedenú dávku tri lyžice kopcom.
sonulienka
@polygon (31.3.2020 09:28)

Áno je to podobné ako kváskový a hlavné je to kysnutie 12 hodín. Už som skúšala veľa receptov a nikdy nebol taký ako je tento práve pre to kysnutie.Vyskúšaj a daj vedieť.
matvejka
@sonulienka (31.3.2020 13:33)

Je krásny, vyskúšam, ale je ho treba nechať kysnúť až 12 hodín? aký by bol po 1-2hod. kysnutia? neskúšala si? vdaka
katkakk3
Dobrý deň prajem, Váš chlebík vyzerá úchvatne a chcela by som ho upiecť. Len mám problém, že nemám hrniec s pokrievkou do rúry. Myslíte, že by sa to dalo spraviť aj bez pokrievky alebo tam zohráva dôležitú úlohu? Ďakujem za odpoveď
evjanka
@katkakk3 (6.4.2020 12:30)
Někde jsem četla, že když někdo nemá nádobu s poklopem, tak může použít alobal.