Domáci chlieb

Výborný domáci chlieb (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Viem, je tu už strašne veľa receptov na chlieb aj ja ich tu mám viac, ale tento si ukladám, aby som nemusela mať recept napísaný na papieriku alebo hľadať niekde na nete po stránkach. A hlavne ja som si ho upravila podľa seba a som spokojná, je vynikajúci.

15 minút
príprava
60 minút
na 250/230 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Najprv si uvaríme zemiak v šupke a necháme ho vychladnúť. Potom si urobíme kvások - vlažné mlieko, cukor a droždie dobre zamiešame a necháme vzísť. Múky preosejeme do misy, pridáme soľ, nastrúhaný uvarený zemiak, vlažnú vodu a kvások. Dobre vypracujeme cesto, ak je potrebné pridáme ešte 3-4 PL múky. Cesto je redšie. Cesto následne pri izbovej teplote necháme 12 hodín kysnúť.
  3. Po 12 hodinách cesto preložíme na múkou vysypanú pracovnú dosku a vypracujeme bochník, ktorý necháme ešte 1 hodinu kysnúť. Pozor, cesto je riedke, tak si dobre pomúčte ruky.
  4. Asi tak po 3/4 hodine zapneme rúru na 250 stupňov a dáme do nej pekáč aj s pokrievkou v ktorom sa chlieb bude piecť, alebo kto čo má, ale musí to mať aj pokrievku teda nejaký poklop. Po hodine kysnutia vyberieme pekáč z rúry a rýchlo doň vložíme vyformované cesto. Zakryjeme, vložíme do rúry na spodok a pečieme 35 minút na 250 stupňov. Potom pokrievku odstránime, teplotu stiahneme na 230 stupňov a pečieme ešte asi tak 20-25 minút tak, aby bol chlebík dobre upečený a kôrka dobrá chrumkavá.
  5. Tu je upečený.
  6. Samozrejme, múku si môžete zvoliť podľa seba, ja žiaľ chlebovú teraz nemám, tak pečiem takto. Ale postup a hlavne kysnutie treba dodržať. No a tu je odkrojený.
  7. Tak čo poviete?
  8. A tu je chlebík, čo som piekla ale bez zemiaka. Je tiež výborný len má trochu tvrdšiu kôrku a ak Vám ostane aj na druhý deň, tak je trochu tvrdší, preto som pridala zemiak. Ale je tiež výborný.
  9. Tak ak ste ešte nevyskúšali, odporúčam a ak áno určite mi dáte za pravdu, že je výborný.