Voňavá kvásková vianočka (fotorecept)
Autor receptu: homemadetastywithlucy
Vianočku som už piekla. Klasickú s kvasnicami. No a teraz nastal čas na kváskovú. Recept
som si upravila
podľa seba. Keď sa
piekla, celá kuchyňa rozvoniavala. Bolo to úžasné a mne to pripomenulo Vianoce :)
360 minút príprava |
35-45 minút na 180 °C |
Postup
- Večer si naštartujeme kvások. Zmiešame materský kvások, múku a vodu. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a na noc odložíme na teplé miesto.
- Na noc si namočíme aj hrozienka a sušené slivky do rumu zriedeného trochou vody.
- Ráno by mal byť kvások nadýchaný a bublinkový. Môžeme ísť zamiesiť cesto.
- V hrnci roztopíme maslo, necháme vychladnúť, prilejeme mlieko, med, vanilkový extrakt a premiešame.
- V mise si zmiešame preosiatu múku so soľou a vanilínovým cukrom. Prilejeme mliekovo-maslovú zmes a miesime v mixéri s hákmi na miesenie cesta najprv na strednom stupni. Keď sa cesto začne spájať zvýšime rýchlosť na maximum a miesime asi 7 minút. Vznikne nám pružné cesto. Medzitým vylejeme tekutinu zo sliviek a hrozienok a slivky pokrájame na malé kúsky. Pridáme do cesta a miesime ešte asi 3 minúty. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 3 hodiny.
- Po troch hodinách je cesto krásne nakysnuté a nadýchané.
- Cesto vyklopíme na dostatočne pomúčenú dosku. Cesto je dosť lepivé. Preto si pomúčime aj ruky a vypracujeme pekný bochník. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 20 minút odpočívať.
- Po 20 minútach.
Spôsobov na pletenie vianočky je viacero. Toto cesto je dosť lepivé, pracuje sa s ním ťažšie a preto sa mi najviac osvedčil tento jednoduchý spôsob:
Bochník si rozdelíme na 3 časti nasledovným spôsobom: Najprv ho rozdelíme na polovice. Jednu odložíme nabok. Druhú polovicu rozdelíme na jednu väčšiu a menšiu časť. Z týchto rozdelených bochníkov budeme pliesť jednotlivé vrkoče vianočky.
- Na plech si dáme papier na pečenie. Vezmeme najväčší bochník rozdelíme na 3 časti, ktoré natiahneme na približne rovnaké pásy. Položíme ich na plech tak, aby sa na jednej strane spájali.
- Zapletieme klasický francúzsky vrkoč.
- Vezmeme stredný bochník a na pomúčenej doske zopakujeme postup. Zapletený prostredný vrkoč uložíme na veľký vrkoč na plechu.
- Rovnaký postup zopakujeme aj s posledným bochníkom. Vrkoč uložíme navrch vianočky. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 3/4 hodinu nakysnúť. Zároveň si zapneme rúru na 180 stupňov.
- Vianočka nám ešte krásne nakysla. Potrieme ju studenou vodou a posypeme mandľovými lupienkami. Zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 180 stupňov.
- Po 15 minútach vianočku z rúry vytiahneme a dáme dolu alobal. Vrátime ju naspäť do rúry a pečieme ešte 20 - 30 minút. Závisí od rúry.
- Keď je vianočka krásne upečená dozlata, vytiahneme ju z rúry a potrieme studenou vodou. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Kváskové pečivo by sa nemalo krájať teplé, pretože pracuje aj po vytiahnutí z rúry. Ak by sme ju prekrojili príliš skoro cesto by bolo ešte mazľavé.
- Chuť je iná ako z obchodu ale je skvelá. Najlepšie chutí s kvalitným maslom a medom alebo domácim džemom. Skvelé raňajky sú na svete. Dobrú chuť :)