Voňavá hruška v marcipánovom košíčku

šéfkuchári Peter Kiss a Jozef Masarovič
reštaurácia UFO watch.taste.groove. v Bratislave, 15. júna 2015
Voňavá hruška v marcipánovom košíčku
Foto: Pravda - Robert Hüttner
5
porcií
70 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Marináda na pošírovanie:
2 l
1 kg
10 hviezdičiek
4 ks
2 ks
10 ks
10 ks
Marcipánový košíček:
150 g
8 g
150 g
1 - 2 ks
Anglický krém:
1 ks
250 ml
trochu
30 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme marinádu na pošírovanie. Všetky suroviny dáme do hrnca a zohrievame, pokiaľ sa nerozpustí cukor. Stiahneme na nízku teplotu – približne na dve hodiny.

  2. 2

    Medzitým hrušky ošúpeme a vydlabeme, dávame pozor, aby ostali vcelku. Hrušky vložíme do hotovej marinády a necháme pošírovať domäkka, 30 – 40 minút (podľa zrelosti hrušky). Hotovú hrušku necháme vychladnúť v marináde.

  3. 3

    Marcipánový košíček: Bielky vymiešame s cukrom, pridáme mandľovú a hladkú múku. Hotové cesto necháme stuhnúť v chladničke, minimálne hodinu. Stuhnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrojíme krúžky s priemerom 10 cm. Na spodok šálky položíme kruh, okraje necháme zaobliť a na šálke ho necháme schnúť počas celej noci. Hotový košík naplníme krémom a vložíme doň hrušku.

  4. 4

    Anglický krém: Smotanu na veľmi miernom ohni pomaly zohrievame. Vanilku pozdĺžne rozkrojíme a hranou noža vyškrabeme obsah struku. Struk i jeho obsah pridáme k variacej sa smotane, občas miešame a necháme asi 5 minút aromatizovať. Žĺtky vo väčšej nádobe zľahka zmiešame s cukrom. Smotanu odstavíme z ohňa a za stáleho miešania veľmi pomaly prilievame k žĺtkom. Zmes nakoniec precedíme cez jemné sitko a znova povaríme, až kým omáčka nezhustne.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia