Voňavá hruška v marcipánovom košíčku
reštaurácia UFO watch.taste.groove. v Bratislave, 15. júna 2015

Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Marináda na pošírovanie: | |
| 2 l |
|
| 1 kg |
|
| 10 hviezdičiek |
|
| 4 ks |
|
| 2 ks |
|
| 10 ks |
|
| 10 ks |
|
| Marcipánový košíček: | |
| 150 g |
|
| 8 g |
|
| 150 g |
|
| 1 - 2 ks |
|
| Anglický krém: | |
| 1 ks |
|
| 250 ml |
|
| trochu |
|
| 30 g |
|
| 2 ks |
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme marinádu na pošírovanie. Všetky suroviny dáme do hrnca a zohrievame, pokiaľ sa nerozpustí cukor. Stiahneme na nízku teplotu – približne na dve hodiny.
- 2
Medzitým hrušky ošúpeme a vydlabeme, dávame pozor, aby ostali vcelku. Hrušky vložíme do hotovej marinády a necháme pošírovať domäkka, 30 – 40 minút (podľa zrelosti hrušky). Hotovú hrušku necháme vychladnúť v marináde.
- 3
Marcipánový košíček: Bielky vymiešame s cukrom, pridáme mandľovú a hladkú múku. Hotové cesto necháme stuhnúť v chladničke, minimálne hodinu. Stuhnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrojíme krúžky s priemerom 10 cm. Na spodok šálky položíme kruh, okraje necháme zaobliť a na šálke ho necháme schnúť počas celej noci. Hotový košík naplníme krémom a vložíme doň hrušku.
- 4
Anglický krém: Smotanu na veľmi miernom ohni pomaly zohrievame. Vanilku pozdĺžne rozkrojíme a hranou noža vyškrabeme obsah struku. Struk i jeho obsah pridáme k variacej sa smotane, občas miešame a necháme asi 5 minút aromatizovať. Žĺtky vo väčšej nádobe zľahka zmiešame s cukrom. Smotanu odstavíme z ohňa a za stáleho miešania veľmi pomaly prilievame k žĺtkom. Zmes nakoniec precedíme cez jemné sitko a znova povaríme, až kým omáčka nezhustne.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu