Voňavá hruška v marcipánovom košíčku

Autor receptu: redakcia

5
porcií
70 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr pripravíme marinádu na pošírovanie. Všetky suroviny dáme do hrnca a zohrievame, pokiaľ sa nerozpustí cukor. Stiahneme na nízku teplotu – približne na dve hodiny.
  2. Medzitým hrušky ošúpeme a vydlabeme, dávame pozor, aby ostali vcelku. Hrušky vložíme do hotovej marinády a necháme pošírovať domäkka, 30 – 40 minút (podľa zrelosti hrušky). Hotovú hrušku necháme vychladnúť v marináde.
  3. Marcipánový košíček: Bielky vymiešame s cukrom, pridáme mandľovú a hladkú múku. Hotové cesto necháme stuhnúť v chladničke, minimálne hodinu. Stuhnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrojíme krúžky s priemerom 10 cm. Na spodok šálky položíme kruh, okraje necháme zaobliť a na šálke ho necháme schnúť počas celej noci. Hotový košík naplníme krémom a vložíme doň hrušku.
  4. Anglický krém: Smotanu na veľmi miernom ohni pomaly zohrievame. Vanilku pozdĺžne rozkrojíme a hranou noža vyškrabeme obsah struku. Struk i jeho obsah pridáme k variacej sa smotane, občas miešame a necháme asi 5 minút aromatizovať. Žĺtky vo väčšej nádobe zľahka zmiešame s cukrom. Smotanu odstavíme z ohňa a za stáleho miešania veľmi pomaly prilievame k žĺtkom. Zmes nakoniec precedíme cez jemné sitko a znova povaríme, až kým omáčka nezhustne.